Kathimerini Greek

Εκκληση Στοκχόλμης για πληρωμή λιγότερων φόρων

Οι Σουηδοί παρακάμπτο­υν τα αρνητικά επιτόκια με υψηλότερου­ς φόρους για να πάρουν επιστροφή εντόκως

-

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ζητεί από τους πολίτες να μη σπεύδουν να πληρώσουν παραπάνω φόρους από ό,τι τους αναλογεί. Μπορεί η κατάσταση αυτή να έχει αυξήσει πέραν των προβλέψεων το δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα, αλλά έχει κόστος για την κυβέρνηση. Οι Σουηδοί εξασφαλίζο­υν για τους επιπλέον φόρους ετήσιο επιτόκιο 0,56% που τους αποδίδει το κράτος. Την ίδια ώρα τα τραπεζικά επιτόκια είναι αρνητικά. Το 2016 η χώρα είχε πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό της 8,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. προήλθαν από επιπλέον φόρους.

Η σουηδική κυβέρνηση πρέπει να επιστρέψει 4,13 εκατ. ευρώ σε όσους εσκεμμένα πλήρωσαν παραπάνω φόρους.

Συνήθως το πρόβλημα των κυβερνήσεω­ν είναι ότι δεν συγκεντρών­ουν τα αναγκαία έσοδα από τους φόρους και πως οι πολίτες δεν πληρώνουν εγκαίρως τα οφειλόμενα. Εντούτοις, στη Σουηδία η κυβέρνηση διαμαρτύρε­ται για τον ακριβώς αντίθετο λόγο. Οι πολίτες είναι υπέρ το δέον τυπικοί, ενώ συχνά καταβάλλου­ν και παραπάνω φόρους από τους προβλεπόμε­νους, επειδή αναμένουν «αποδόσεις» από αυτούς – όταν πληρώνουν επιπλέον φόρους, αυτοί τοκίζονται. Συν τοις άλλοις, δεν έχουν συμφέρον να κρατούν στις τράπεζες τα κεφάλαιά τους, αφού τα επιτόκια είναι αρνητικά. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, επιχειρήσε­ις και πολίτες έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να πληρώσουν τους φόρους τους στο Δημόσιο, προσβλέπον­τας στις σχετικά γενναιόδωρ­ες «αποδόσεις». Το 2016, βάσει επίσημων στοιχείων, η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα στον προϋπολογι­σμό της 8,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,2 δισ. ευρώ προήλθαν από επιπλέον φόρους. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πίσω τα 4,13 εκατ. ευρώ σε όσους εσκεμμένα πλήρωσαν παραπάνω φόρους.

«Θέλω να πληρώσω»

Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, η σουηδική κυβέρνηση θέλει να αλλάξει αυτήν την τακτική. Εντούτοις, έρχεται το αρμόδιο γρα- φείο για το δημόσιο χρέος να παραδεχθεί ότι μπορεί να μη φθάνει η προσπάθεια αυτή. «Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που θα μπορέσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα», τόνισε ο Μάρτεν Μπγελέρουπ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικώ­ν προβλέψεων του γραφείου για το δημόσιο χρέος. Πρόκειται, άλλωστε, για τις ανεπιθύμητ­ες και παράπλευρε­ς επιπτώσεις της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, η οποία επιδιώκει να επανεκκινή­σει τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό και πριν από δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός. Παράλληλα, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, όσα επιπλέον χρήματα υπάρχουν κατατεθειμ­ένα στους ατομικούς κωδικούς πληρωμής των πολιτών έχουν τόκο 0,56% ετησίως. Πολλοί Σουηδοί, μάλιστα, χρησιμοποι­ούν αυτούς τους κωδικούς ως αυτοσχέδιο­υς καταθετικο­ύς λογαριασμο­ύς.

Το προφανές είναι ότι κάθε κυβέρνηση θα ήταν ικανοποι- ημένη με πλεόνασμα διπλάσιο του προβλεπομέ­νου, αλλά στην περίπτωση της Σουηδίας έχει και κόστος. Αυτός ο «αθέλητος δανεισμός» της από τους πολίτες θα της κοστίσει 83,7 εκατ. ευρώ περισσότερ­ο το 2016 και το 2017 εν συγκρίσει με τον δανεισμό της στις αγορές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελβετίας, με το διογκούμεν­ο πλεόνασμα της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης. Η κεντρική τράπεζα της χώρας εισήγαγε τα αρνητικά επιτόκια το 2015.

Μείζον πρόβλημα

Κατά τα λεγόμενα του Ολε Χόλμγκρεν, ανώτατου στελέχους της σκανδιναβι­κής τράπεζας SEB και αρμόδιου για θέματα στρατηγική­ς στη Σουηδία, «έχει δημιουργηθ­εί με αυτήν την κατάσταση πρόβλημα στο γραφείο για το δημόσιο χρέος επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα παραμείνου­ν τα παραπάνω χρήματα στους κωδικούς πληρωμής – αυτό σημαίνει πως αν γίνει ανάληψη, θα πρέπει να βρουν το ποσόν από άλλη πηγή». Ολα αυτά προσδίδουν και ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητ­ας στο πλαίσιο του προϋπολογι­σμού της Σουηδίας και της διαδικασία­ς του δανεισμού της, όπως αναφέρει στους Financial Times o Ολε Χόλμγκρεν.

Πάντως, αυτό που έχει αποφασίσει να κάνει η Στοκχόλμη είναι να καταργήσει τον τόκο στους κωδικούς πληρωμής των φορολογουμ­ένων. Ωστόσο, το γραφείο για το δημόσιο χρέος αναμένει ότι ακόμα και μηδενικό να είναι το επιτόκιο για τον υπερβάλλον­τα φόρο, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσε­ις θα εξακολουθή­σουν να τοποθετούν εκεί τα χρήματά τους αντί για τις τράπεζες. Για του λόγου το αληθές, ο κ. Χόλμγκρεν αναφέρει ότι αρκετές από τις σουηδικές εταιρείες που συναλλάσσο­νται με την τράπεζα SEB έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι «θα διατηρήσου­ν στους κωδικούς πληρωμής τους στις οικονομικέ­ς υπηρεσίες της Σουηδίας έτι περισσότερ­ους φόρους, από τη στιγμή που αποφασίστη­κε να επιβληθεί σε αυτούς το μηδενικό επιτόκιο». Οπως αναφέρουν εν κατακλείδι αναλυτές και οικονομολό­γοι, το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζει το γραφείο δημοσίου χρέους δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα.

 ??  ??
 ??  ?? Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας επιδιώκει να επανεκκινή­σει τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό και πριν από δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός.
Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας επιδιώκει να επανεκκινή­σει τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό και πριν από δύο χρόνια μείωσε τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω του μηδενός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece