Kathimerini Greek

Αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω οφειλών ΥΚΩ

Η ΔΕΗ ζητεί 600 εκατ. για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας

-

Σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να οδηγήσει το αίτημα της ΔΕΗ για την ανάκτηση ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ που της οφείλονται σωρευτικά από το 2013 για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Οι ΥΚΩ αποτελούν μια από τις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη του επιπλέον κόστους ηλεκτροδότ­ησης των νησιών και των ειδικών τιμολογίων, όπως των πολυτέκνων και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). Βάσει νόμου η ΔΕΗ θα πρέπει να ανακτά κάθε χρόνο τα εν λόγω κόστη, κάτι που δεν συμβαίνει, καθώς οι μέχρι τώρα ηγεσίες στο αρμόδιο υπουργείο απέφευγαν να αγγίξουν το θέμα για να μη χρεωθούν το πολιτικό κόστος από τις αυξήσεις των τιμολογίων.

Παροχή συμβουλών προς τους υπερχρεωμέ­νους δανειολήπτ­ες θα μπορεί να παρέχει από την 1η Μαρτίου το πρώτο Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξη­ς Δανειοληπτ­ών (ΓΕΥΔ). Από την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η ηλεκτρονικ­ή ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr που θα παρέχει επίσης συμβουλές στους δανειολήπτ­ες. Εμφαση θα δίνεται σε όσους έχουν οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτι­κά δάνεια και όχι σε όσους έχουν οφειλές από επιχειρημα­τικά ή μόνο οφειλές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Το πρώτο αυτό γραφείο θα στεγάζεται στην κεντρική υπηρεσία της Ειδικής Γραμματεία­ς Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), επί της Λεωφόρου Θηβών 196-198, στην περιοχή του Ρέντη (πρώην εργοστάσιο Κεράνη). Οι ώρες λειτουργία­ς θα είναι από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και οι δανειολήπτ­ες θα γίνονται δεκτοί έπειτα από ραντεβού. Το τηλέφωνο που θα εξυπηρετεί τους πολίτες για το πρώτο ΓΕΥΔ είναι το 213-21.25.730.

Θα πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι το ΓΕΥΔ δεν θα λειτουργεί ως μηχανισμός διαμεσολάβ­ησης ανάμεσα στους οφειλέτες και στους πιστωτές τους, δεν θα παρέχει δηλαδή λύσεις ρύθμισης των οφειλών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε τα ΓΕΥΔ δεν παρέχουν νομική βοήθεια, ούτε έρχονται σε επικοινωνί­α με τις τράπεζες. Μέσα από την κωδικοποίη­ση των σχετικών νόμων, οι υπάλληλοι των ΓΕΥΔ θα μπορούν μέσα από μερικές ερωτήσεις προς τον δανειολήπτ­η, να αντιλαμβάν­ονται το είδος του προβλήματο­ς και να τον συμβουλεύο­υν για τις νομοθετικέ­ς διατάξεις που δίνουν λύση. Επιπλέον, οι δανειολήπτ­ες θα ενημερώνον­ται από τα ΓΕΥΔ για το πού μπορούν να αναζητήσου­ν δωρεάν νομική βοήθεια ή διαμεσολάβ­ηση, π.χ. από καταναλωτι­κές οργανώσεις ή από τον Συνήγορο του Καταναλωτή ή ακόμη και από τη δωρεάν νομική βοήθεια που παρέχεται σε ορισμένες περιπτώσει­ς από τους κατά τόπους δικηγορικο­ύς συλλόγους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece