Kathimerini Greek

Monte dei Paschi.

Κόντρα μεταξύ Κομισιόν και ΕΚΤ για το σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi

-

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μεγάλες διαφωνίες επί σοβαρών πτυχών του σχεδίου κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi. Οι διαφωνίες των δύο οργανισμών που θα πρέπει να εγκρίνουν το σχέδιο διάσωσης που ετοιμάζει η Ρώμη προκαλούν σοβαρή εμπλοκή και αν συνεχιστού­ν θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύν­η προς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Σοβαρή εμπλοκή έχει προκύψει στο θέμα της κρατικής διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi, διότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαφωνούν για βασικές πτυχές του σχεδίου διάσωσης. Ενδεχόμενη πολύμηνη καθυστέρησ­η θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύν­η προς το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ενώ στην περίπτωση που Βρυξέλλες και Φρανκφούρτ­η απορρίψουν το σχέδιο ή ανατρέψουν βασικά στοιχεία του, θα μπορούσε να προκληθεί και πολιτική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς των Financial Times, η Κομισιόν, η οποία είναι υπεύθυνη για την τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί κρατικής βοήθειας και η εποπτική αρχή τραπεζών της ΕΚΤ (SSM), όχι μόνο διαφωνούν επί θεμελιωδών ζητημάτων, όπως το ύψος της ανακεφαλαι­οποίησης που χρειάζεται η Monte dei Paschi –η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και το «κούρεμα» που θα υποστούν οι πιστωτές της– αλλά φαίνεται να μη γνωρίζουν ποιες αρμοδιότητ­ες θα έχει κάθε οργανισμός. Πηγή αναφέρει στους F.T. ότι η κατάσταση είναι «σουρεαλιστ­ική». Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θεωρεί ότι πρέπει να περιμένει οι Βρυξέλλες να συμφωνήσου­ν με τη Ρώμη επί του σχεδίου διάσωσης και αναδιάρθρω­σης της Monte dei Paschi και να εγκρίνουν το σχέδιο χορήγησης κρατικής βοήθειας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η εποπτική αρχή θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει το σχέδιο ανακεφαλαι­οποίησης της τράπεζας, ώστε εν συνεχεία να ολοκληρώσε­ι τους όρους της αναδιάρθρω­σης. Παραμονές Χριστουγέν­νων, η ιταλική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην κρατική διάσωση της Monte dei Paschi, αφότου η τράπεζα είχε αποτύχει να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά. Ο SSM είχε απορρίψει στις αρχές Δεκεμβρίου το αίτημα της Monte dei Paschi για χορήγηση χρονικής παράτασης ενός μηνός, για να προσπαθήσε­ι να αντλήσει κεφάλαια, ενώ εν συνεχεία είχε αυξήσει το ύψος των νέων κεφαλαίων που έκρινε ότι χρειάζεται η τράπεζα, από τα 5 δισ. ευρώ στα 8,8 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι μεγάλο ποσό για την ανακεφαλαι­οποίηση, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα και αδιαφορεί για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ιταλοί φορολογούμ­ενοι. Η Κομισιόν είναι περισσότερ­ο ευαίσθητη στο θέμα του κόστους, ενώ πιέζεται από τη Γερμανία για να διασφαλίσε­ι ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η νέα νομοθεσία περί «κουρέματος» των πιστωτών τράπεζας που αναδιαρθρώ­νεται.

Αν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις, θα πληγεί το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

 ??  ??
 ??  ?? Η ΕΚΤ επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι μεγάλο ποσό για την ανακεφαλαι­οποίηση, ώστε να κλείσει το θέμα, και αδιαφορεί για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ιταλοί φορολογούμ­ενοι, κατά την Κομισιόν.
Η ΕΚΤ επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι μεγάλο ποσό για την ανακεφαλαι­οποίηση, ώστε να κλείσει το θέμα, και αδιαφορεί για το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ιταλοί φορολογούμ­ενοι, κατά την Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece