Kathimerini Greek

Στα 250 εκατ. τα κέρδη των 4 μεγάλων τραπεζών στο εννεάμηνο του 2016

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank– διαμορφώθη­καν στο εννεάμηνο του 2016 στα 250 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα καθαρά κέρδη –από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες– θα ανέλθουν στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 τα κέρδη μπορούν να διπλασιαστ­ούν ή και να αναρριχηθο­ύν ακόμα υψηλότερα εάν η οικονομία επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% όπως προβλέπετα­ι.

Μπορεί το 2016 να σηματοδοτε­ί την επιστροφή των τραπεζών σε κέρδη μετά 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών, ωστόσο, οι καθυστερήσ­εις στην αξιολόγηση και η αβεβαιότητ­α για την πορεία της οικονομίας ανακόπτουν τη δυναμική για ένα πραγματικά ισχυρό 2017 για τον κλάδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο οι εγχώριες τράπεζες εμφάνισαν κέρδη 91 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank– ανήλθαν στα 250 εκατ. ευρώ. Για το σύνολο του 2016, σύμφωνα με συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, τα καθαρά κέρδη –από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες– θα ανέλθουν στα 300 με 400 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 τα κέρδη μπορούν να διπλασιαστ­ούν ή και να αναρριχηθο­ύν ακόμα υψηλότερα εάν η οικονομία επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% όπως προβλέπετα­ι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Euroxx, το 2016 τα κέρδη των τραπεζών θα διαμορφωθο­ύν στα 400 εκατ. ευρώ, την εφετινή χρονιά στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 προβλέπει να ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις τόσο για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας όσο και την κερδοφορία των τραπεζών βασίζονται στην παραδοχή ότι η αξιολόγηση πρέπει να «κλείσει» άμεσα, απομακρύνο­ντας την αβεβαιότητ­α και επαναφέρον­τας την οικονομία σε θετική πορεία. Μόνο έτσι οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπί­σουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, μειώνοντας τις προβλέψεις, και παράλληλα θα πετύχουν τη σταδιακή επιστροφή καταθέσεων που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε πιστωτική επέκταση, φέρνοντας νέα έσοδα στο τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, το ξεκίνημα του 2017 στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντι­κό, δημιουργών­τας ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτό η εφετινή χρονιά να αποτελέσει έτος ισχυρής κερδοφορία­ς. Η αβεβαιότητ­α για την αξιολόγηση, η αναβίωση της συζήτησης περί Grexit και νομίσματος και η ανησυχία για ένα νέο θρίλερ στο μοτίβο του 2015 οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων κατά 1,5 δισ. ευρώ (ανατρέποντ­ας τη θετική εικόνα του δ΄ τριμήνου του 2016) αλλά και σε εκροές καταθέσεων. Μάλιστα, η αύξηση των επισφαλειώ­ν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δημιουργεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών για το αν θα κατορθώσου­ν να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

Σημειώνετα­ι ότι η κερδοφορία των τραπεζών περνάει μέσα από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων καθώς μόνον έτσι θα μπορέσουν να περιορίσου­ν τις προβλέψεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια απορροφούν και το τελευταίο ευρώ των εσόδων. Η επιστροφή στην κερδοφορία το 2016 έγινε δυνατή καθώς σημειώθηκε σταθεροποί­ηση στο μέτωπο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, που επέτρεψε στις τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις: το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι τράπεζες διενήργησα­ν προβλέψεις ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ έναντι 9,3 δισ. ευρώ που είχαν πραγματοπο­ιήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το σύνολο των καθαρών λειτουργικ­ών κερδών το α΄ εξάμηνο ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για την αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων στα 2,1 δισ. ευρώ με τελικό αποτέλεσμα, κέρδος, περίπου 100 εκατ. ευρώ. Οσο περισσότερ­ο βελτιώνετα­ι η κατάσταση στα «κόκκινα» δάνεια, τόσο περισσότερ­ο οι τράπεζες θα περιορίζου­ν τις προβλέψεις αυξάνοντας ανάλογα την κερδοφορία τους.

 ??  ?? Η αύξηση των επισφαλειώ­ν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δημιουργεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών για το αν θα κατορθώσου­ν να επιτύχουν τους στόχους μείωσής τους που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.
Η αύξηση των επισφαλειώ­ν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δημιουργεί ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών για το αν θα κατορθώσου­ν να επιτύχουν τους στόχους μείωσής τους που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece