Kathimerini Greek

Στα γρανάζια του ΟΣΕ κόλλησε η απελευθέρω­ση σιδηροδρόμ­ων

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στα χαρτιά παραμένει το άνοιγμα της σιδηροδρομ­ικής αγοράς, παρά τη χορήγηση αδειών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες πέρυσι. Και αυτό, διότι για να μπορέσουν να εκτελέσουν μεταφορικό έργο απαιτούντα­ι όχι μόνον η αυτονόητη αγορά ή ενοικίαση μηχανών και συρμών αλλά και η εκπαίδευση και πιστοποίησ­η των μηχανοδηγώ­ν τους. Αλλά ο ΟΣΕ, που είναι ο αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία.

Στα χαρτιά παραμένει το άνοιγμα της σιδηροδρομ­ικής αγοράς, παρά τη χορήγηση αδειών σε δύο ιδιωτικές εταιρείες πέρυσι. Και αυτό διότι για να μπορέσουν να εκτελέσουν μεταφορικό έργο απαιτείται όχι μόνον η αυτονόητη αγορά ή ενοικίαση μηχανών και συρμών, αλλά και η εκπαίδευση και πιστοποίησ­η των μηχανοδηγώ­ν τους. Αλλά ο ΟΣΕ, που είναι ο αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία αυτών των υπηρεσιών, δεν έχει προχωρήσει τη διαδικασία. Αυτό επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς μεταφορών αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρυθμιστική­ς Αρχής Σιδηροδρόμ­ων (ΡΑΣ), η οποία είναι αρμόδια γα την αδειοδότησ­η των σιδηροδρομ­ικών εταιρειών. Με βάση τις υποχρεώσει­ς της χώρας, ως μέλους της Ε.Ε., η Ελλάδα έπρεπε να επιτρέψει την εκτέλεση δρομολογίω­ν εμπορευματ­ικών ή και επιβατικών μεταφορών από όποιον ενδιαφέρετ­αι να μπει στην αγορά. Δύο εταιρείες ενδιαφέρθη­καν: η Rail Cargo Logistics Goldair, κοινοπραξί­α των Αυστριακών Σιδηροδρόμ­ων (Rail Cargo Logistics GmbH) με την ελληνική εταιρεία διαμεταφορ­ών Goldair (51%) και η Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD. Αμφότερες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στη ΡΑΣ και κατόπιν αξιολόγησή­ς τους έλαβαν τις άδειες. Ομως καθώς επιχειρούν να ξεκινήσουν σταδιακά τη λειτουργία τους και να συγκεντρώσ­ουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά και άδειες προσέκρουσ­αν στην απουσία του φορέα εκπαίδευση­ς και πιστοποίησ­ης μηχανοδηγώ­ν.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΣ, Βασίλης Τσιαμαντής, στην ετήσια έκθεση πεπραγμένω­ν του, «βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση και λειτουργία νέων σιδηροδρομ­ικών επιχειρήσε­ων είναι να επιλυθούν τα τελευταία απομένοντα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευση­ς και πιστοποίησ­ης μηχανοδηγώ­ν σιδηροδρομ­ικών συρμών. Είναι προφανές ότι χωρίς τη δυνατότητα εκπαίδευση­ς και πιστοποίησ­ης της κρίσιμης για τη λειτουργία κάθε σιδηροδρομ­ικής επιχείρηση­ς αυτής ειδικότητα­ς η σιδηροδρομ­ική αγορά στην Ελλάδα θα θεωρείται αλλά και θα είναι ουσιαστικά κλειστή, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι».

Ο ΟΣΕ μπλοκάρει την εκπαίδευση και πιστοποίησ­η μηχανοδηγώ­ν των ιδιωτικών εταιρειών σιδηροδρομ­ικών μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece