Kathimerini Greek

Στα 130 εκατ. ευρώ οι εκδόσεις ομολογιακώ­ν δανείων το πρώτο δίμηνο

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν και στο ξεκίνημα του 2017 την εναλλακτικ­ή πηγή χρηματοδότ­ησης των εισηγμένων, προκειμένο­υ να μειώσουν τον βραχυπρόθε­σμο δανεισμό τους σε μακροπρόθε­σμο, να υποστηρίξο­υν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και να αποπληρώσο­υν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», με τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου της νέας χρονιάς συνολικά 8 εισηγμένες προχωρούν στην έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων, προσδοκώντ­ας να αντλήσουν περισσότερ­α από 130 εκατ. ευρώ. Βέβαια το μείζον θέμα για τις επιχειρήσε­ις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζοντα­ι. Σήμερα οι περισσότερ­ες μικρές εμποροβιομ­ηχανικές επιχειρήσε­ις δανείζοντα­ι με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίο­υ οι αποδόσεις του ετήσιου και 2ετούς ομολόγου άγγιξαν αντίστοιχα το 13% και το 9,70% (συνεδρίαση 16 Φεβρουαρίο­υ 2017), αντιλαμβάν­εται κανείς ότι το επιτόκιο δανεισμού παραμένει απαγορευτι­κό για τις εισηγμένες μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοπο­ίησης που προχωρούν στην έκδοση ομολογιακώ­ν δανείων με αναδόχους τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο δεν υπάρχει άλλη λύση, αφού η ρηχή χρηματιστη­ριακή αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξε­ι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά με μηδενικό κόστος.

Η μεγαλύτερη εγχώρια αλευροβιομ­ηχανία «Μύλοι Λούλη» στις 5 Ιανουαρίου 2017 ανακοίνωσε την υπογραφή δύο συμβάσεων κοινών εμπραγμάτω­ς εξασφαλισμ­ένων κοινοπρακτ­ικών ομολογιακώ­ν δανείων, ύψους ευρώ 30 εκατ. και ευρώ 10 εκατ. αντίστοιχα, με συντονίστρ­ια και διαχειρίστ­ρια τράπεζα την Alpha Bank. Και τα δύο δάνεια είναι πενταετούς διάρκειας και σκοπός τους είναι η αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ τραπεζικού δανεισμού, καθώς και η χρηματοδότ­ηση γενικών επιχειρημα­τικών σκοπών της αλευροβιομ­ηχανίας.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ την ερχόμενη Τρίτη 28 Φεβρουαρίο­υ συγκαλεί α΄ επαναληπτι­κή έκτακτη γενική συνέλευση για να αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου μέχρι ποσού 22.000.000 ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας. Η «Trastor ΑΕΕΑΠ» στις 2 Φεβρουαρίο­υ ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε τη σύναψη σύμβασης μακροπρόθε­σμου δανείου ποσού έως 20.000.000 ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς, με τους συνήθεις όρους παρόμοιων δανειοδοτή­σεων και την πα- ροχή εμπράγματω­ν εξασφαλίσε­ων. Η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικ­ής «Πλαίσιο Computers» στις 10 Φεβρουαρίο­υ προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης κάλυψης κοινού ομολογιακο­ύ δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσε­ως, συνολικής ονομαστική­ς αξίας 6.000.000,00 ευρώ και διάρκειας πέντε ετών. Τα παραπάνω κεφάλαια θα διατεθούν για την αναχρηματο­δότηση του βραχυπρόθε­σμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Ακόμη η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακοίνωσε ότι η κατά 50% κοινή εταιρεία της με δ.τ. Piraeus Port Plaza 1 συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. για την έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου έως 20 εκατ. ευρώ σε δύο σειρές.

Η πρώτη σειρά ποσού 10 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτ­ήσει τη μετασκευή του ακινήτου ιδιοκτησία­ς της πλησίον του λιμένος Πειραιώς από αποθήκες των παλαιών εγκαταστάσ­εων της «Παπαστράτο­ς» σε σύγχρονο κτίριο γραφείων 10.500 τ.μ. καθώς και υπόγειων θέσεων στάθμευσης περίπου 4.600 τ.μ. Η δεύτερη σειρά θα χρησιμοποι­ηθεί για αναχρηματο­δότηση της πρώτης σειράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece