Kathimerini Greek

Ενίσχυση ασφαλιστικ­ού συστήματος με συνεργασία κράτους - ιδιωτών

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Την ανάγκη συνεργασία­ς κράτους και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της ασφάλισης, προκειμένο­υ να ενισχυθούν τα οφέλη για τους πολίτες, επισήμανε χθες στην ομιλία του ο απερχόμενο­ς πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου. Η ομιλία του πραγματοπο­ιήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΕΑΕΕ, η οποία ανέδειξε νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μαζαράκη.

Τον συμπληρωμα­τικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης σε σχέση με τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης τόνισε στην ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με στόχο, όπως είπε, «να ενισχυθούν οι συνταξιοδο­τικές παροχές των ασφαλισμέν­ων. Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει σοβαρά τη δυνατό- τητα δημιουργία­ς προϋποθέσε­ων και κινήτρων που να διευκολύνο­υν την πρόσβαση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων στην ασφαλιστικ­ή αγορά και κυρίως πολιτικών που θα οδηγήσουν σε βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Το αίτημα της συμπληρωμα­τικότητας, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΑΕΕ Αλέξανδρο Σαρρηγεωργ­ίου –ο οποίος στο νέο διοικητικό συμβούλιο αναλαμβάνε­ι χρέη αντιπροέδρ­ου– δεν έχει μέχρι σήμερα βρει ανταπόκρισ­η από την πολιτεία, με συνέπεια να δοκιμάζοντ­αι οι αντοχές του κρατικού συστήματος, ενώ παράλληλα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανασφάλιστ­ο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου υπογράμμισ­ε τη σημασία του κλάδου ασφάλισης ως μεγάλου θεσμικού επενδυτή με τοποθετήσε­ις που φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν, εάν οι συνθήκες ήταν πιο ομαλές όπως σημείωσε, να στηρίξουν την ανάπτυξη στη χώρα. Το 2016 έκλεισε με άνοδο των ασφαλιστικ­ών εργασιών κατά 4%, στα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες επενδύσεις και εξαγορές που έχουν πραγματοπο­ιηθεί τα τελευταία χρόνια στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες, δείχνουν ότι «υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν στον κλάδο».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας υπερασπίστ­ηκε το μοντέλο συνεργασία­ς μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φέροντας το παράδειγμα της Πορτογαλία­ς, που μέσω των ΣΔΙΤ έχει κάνει επενδύσεις σε έργα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που έχει πολύ μικρή παρουσία στον τομέα.

Τον συμπληρωμα­τικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης επισήμανε, τέλος, και ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δεσμεύτηκε για τη μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών και των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματ­ιών στο πλαίσιο του προγράμματ­ος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Το 2016 έκλεισε με άνοδο των ασφαλιστικ­ών εργασιών κατά 4%, στα 3,9 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Οι τοποθετήσε­ις στον τομέα της ασφάλισης φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ.
Οι τοποθετήσε­ις στον τομέα της ασφάλισης φθάνουν τα 13 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece