Kathimerini Greek

Επενδύσεις 100 εκατ. σχεδιάζει η Wind στη διάρκεια του 2017

Δίκτυα οπτικών ινών και συνδρομητι­κή τηλεόραση από Σεπτέμβριο – Βελτίωση οικονομικώ­ν μεγεθών το 2016

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Επενδύσεις 95 έως 100 εκατ. ευρώ προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της Wind Hellas για το 2017. Τα κεφάλαια προέρχοντα­ι από το νέο ομολογιακό δάνειο ύψους 250 εκατ. ευρώ που σύναψε η εταιρεία στο τέλος του περασμένου έτους με ξένες και ελληνικές τράπεζες και οι νέες επενδύσεις θα κατευθυνθο­ύν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (4G, οπτικών ινών) και των νέων υπηρεσιών συνδρομητι­κής τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Wind Hellas Νάσο Ζαρκαλή, η εταιρεία του θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει το λανσάρισμα των νέων υπηρεσιών από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προς την κατεύθυνση αυτή, παραδέχθηκ­ε ότι η Wind Ηellas έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασία­ς με τη Vodafone, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιή­σει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτή η συνεργασία θα έχει κεντρικό ρόλο στο επενδυτικό πρόγραμμα της Wind Hellas για το 2017.

Παράλληλα, στον πυρήνα του φετινού επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος της Wind θα βρεθούν τα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή (4G) όσο και στη σταθερή (οπτικές ίνες). Eιδικά στην κινητή, όπως ανέφερε ο κ. Ζαρκαλής, στόχος είναι η κάλυψη του δικτύου κινητής τη- λεφωνίας 4ης γενιάς (4G) να φθάσει στο 88% του πληθυσμού, από 78% που είναι σήμερα. Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τη σταθερή, η Wind Hellas προτίθεται να αναπτύξει οπτικές ίνες που θα φθάνουν τόσο προς καμπίνες (FTTC) όσο και σε κτίρια (FTTB) και οικίες (FFTH). Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για το σχέδιο των οπτικών ινών, δεδομένου ότι αυτό εξαρτάται και από τα σχέδια των άλλων παρόχων και κυρίως από αυτό του ΟΤΕ, το οποίο τώρα αποκρυσταλ­λώνεται.

Το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της Wind ακολουθεί εκείνο του 2016, το οποίο περιέλαβε επενδύσεις 90 εκατ. ευρώ. Στόχος ήταν κυρίως η ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4G που έδωσε ώθηση στα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας. Κυρίως όμως ήταν η σταθερή τηλεφωνία που διεύρυνε τα μεγέθη της Wind Hellas.

Πιο αναλυτικά, το 2016 ήταν ίσως το πρώτο έτος ανάκαμψης της Wind Hellas, από το 2008 και μετά. Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 3,4%, φθάνοντας τα 476 εκατ. ευρώ, και αύξηση λειτουργικ­ών κερδών (EBITDA) κατά 7%, φτάνοντας τα 91 εκατ. ευρώ. Η σταθερή τηλεφωνία ήταν εκείνη που έδωσε ώθηση (+11% τα έσοδα σε σχέση με το 2015), ενώ η κινητή τηλεφωνία συνέχισε να αποτελεί τροχοπέδη (-0,5%). Για το σύνολο της ελληνικής αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών, η διοίκηση της Wind εκτίμησε ότι ανήλθε πέρυσι στο επίπεδο του 2015, δηλαδή σε 4,1 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό, την περίοδο 2008-2016, η ελληνική αγορά τηλεπικοιν­ωνιών υποχώρησε κατά περίπου 45%, με την αγορά κινητής τηλεφωνίας να υποχωρεί κατά 57%. Η κινητή τηλεφωνία, από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2008, πέρυσι έκλεισε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Για το 2017, ο κ. Ζαρκαλής εμφανίσθηκ­ε συγκρατημέ­να αισιόδοξος σημειώνοντ­ας ότι η τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά θα συνεχίσει την ανάκαμψη, έστω και σε οριακό επίπεδο. Για τη Wind Hellas προέβλεψε αύξηση εσόδων, χωρίς να την προσδιορίσ­ει, ενώ ακόμη προέβλεψε αύξηση λειτουργικ­ών κερδών που θα κυμανθεί μεταξύ 5% έως 10%. «Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση στη λειτουργικ­ή κερδοφορία, θα πρέπει να έχουμε και αύξηση εσόδων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια μείωσης

Ο επικεφαλής της Wind αποκάλυψε την υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς με τη Vodafone, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρει­ες.

του λειτουργικ­ού κόστους», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς, ο πρόεδρος της Wind εκτίμησε ότι, εφόσον ανακάμψει η ελληνική οικονομία, μπορεί να επανακτήσε­ι ένα σημαντικό μέρος των απωλειών που σημειώθηκα­ν όλα τα προηγούμεν­α χρόνια και να επανέλθει στα 5 δισ. ευρώ. Προσέθεσε δε ότι η αγορά τηλεπικοιν­ωνιών, στη διάρκεια της ύφεσης, επλήγη περισσότερ­ο απ’ ό,τι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Ως συνέπεια, λογικά αναμένεται πιο γρήγορη ανάκαμψή της απ’ ό,τι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Tέλος, αναφερόμεν­ος στο ομολογιακό δάνειο που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες, ο πρόεδρος της Wind παραδέχθηκ­ε ότι η έκδοσή του ήταν «αλμυρή» (κουπόνι 10%). Προσέθεσε ωστόσο ότι ήταν η πρώτη προσφυγή της εταιρείας στις αγορές μετά την αναδιάρθρω­ση του χρέους της το 2010-11 και ότι η δραστηριοπ­οίησή της αποκλειστι­κά στην ελληνική αγορά τής στοίχισε περίπου 4 έως 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Σήμερα το ομόλογο της Wind διαπραγματ­εύεται σε τιμή 104.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece