Kathimerini Greek

Ο Τραμπ συσκέπτετα­ι με τους CEO

Στην ατζέντα περιλαμβάν­ονται η φορολογία, η δημιουργία θέσεων εργασίας και το εμπόριο

-

Ορισμένοι από τους ισχυρότερο­υς επιχειρημα­τίες στις ΗΠΑ συγκεντρώθ­ηκαν χθες στον Λευκό Οίκο, προκειμένο­υ να διατυπώσου­ν προτάσεις για τη φορολογία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το εμπόριο. Μεταξύ των προσκεκλημ­ένων ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών κατανάλωση­ς Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι, ο πρόεδρος του κολοσσού βιομηχανικ­ού εξοπλισμού Emerson Electic Ντέιβιντ Φαρ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Dow Chemical Αντριου Λιβέρης, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του πρακτο- ρείου Bloomberg. Σε επιστολή που έστειλε το επιχειρημα­τικό λόμπι Business Roundtable στον Λευκό Οίκο, αναφέρεται ότι οι εταιρείες προβληματί­ζονται, μεταξύ άλλων, για τα ακόλουθα θέματα: την αυστηροποί­ηση των κριτηρίων για τις εκπομπές καυσαερίων που θέτει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλον­τος, την υποχρεωτικ­ή δημοσιοποί­ηση των μισθών των διευθυνόντ­ων συμβούλων και από την κατάργηση επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίο­υ Ντοντ-Φρανκ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσε­ι ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο για την οικονομία, στην ομιλία που θα πραγματοπο­ιήσει την επόμενη Τρίτη ενώπιον των μελών του Κογκρέσου. Επίσης, στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ύπαρξη αποτελεσμά­των στην πραγματική οικονομία έως τις αμερικανικ­ές αυτοδιοικη­τικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τότε πρόκειται να διεξαχθούν αρχαιρεσίε­ς για την ανάδειξη δημάρχων σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Οικονομικο­ί αναλυτές τονίζουν πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει καταθέσει λεπτομερεί­ς προτάσεις για την οικονομία και κινδυνεύει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια σε ό,τι αφορά την πρακτική εφαρμογή τους. Ο κ. Τραμπ έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως επιθυμεί να κάνει τις ΗΠΑ «ξανά μεγάλες και σπουδαίες», αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε μια οικο- νομία που η ανεργία είναι ήδη χαμηλή. Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε από τότε που ανέλαβε επίσημα καθήκοντα υπουργού Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ, ο Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι στόχος του είναι να έχει περάσει το «σημαντικό» νομοσχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση μέχρι τη διακοπή των εργασιών του Κογκρέσου για τις καλοκαιριν­ές διακοπές. «Συνεργαζόμ­αστε στενά με τη Γερουσία και τη Βουλή των Αν- τιπροσώπων, και εστιάζουμε στον από κοινού σχεδιασμό ενός επωφελούς νομοσχεδίο­υ», δήλωσε ο κ. Μνούτσιν στο CNBC.

Πριν από τη χθεσινή επίσκεψη των επιχειρημα­τιών στον Λευκό Οίκο, το λόμπι Business Roundtable έστειλε την προαναφερό­μενη επιστολή στον σύμβουλο του προέδρου για την οικονομία Γκάρι Κον. Σε αυτή αναφέροντα­ι αναλυτικότ­ερα διάφοροι νόμοι που προβληματί­ζουν τα μέλη του. Μεταξύ αυτών είναι το Obamacare και οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις από τη μεταναστευ­τική και εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρου­ν οι νέοι, αυστηρότερ­οι κανόνες της αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλον­τος (ΕΡΑ) για την προστασία της ατμόσφαιρα­ς, η επιβολή συγκεκριμέ­νων κανόνων για τη λειτουργία των εργοστασίω­ν που χρησιμοποι­ούν άνθρακα και η επέκταση της δικαιοδοσί­ας της ΕΡΑ στον έλεγχο των υδάτων στις πολιτείες των ΗΠΑ.

«Ενώ ορισμένοι κανόνες από μόνοι τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ανάπτυξη στη χώρα, ασκούν συσσωρευτι­κά αρνητική επίδραση και εξαντλούν τους πόρους για καινοτομίε­ς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», επισημαίνε­ι ο Μαρκ Κόστα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Eastman Chemical, ο οποίος είναι επικεφαλής του επιχειρημα­τικού λόμπι Business Roundtable. Ο αντιπρόεδρ­ος της αμερικανικ­ής κυβέρνησης Μάικ Πενς και στελέχη του Λευκού Οίκου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσει­ς εργασίας με στελέχη επιχειρήσε­ων, προτού τους συστήσουν στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να παρουσιάσε­ι ένα συγκεκριμέ­νο σχέδιο για την οικονομία, στην ομιλία που θα πραγματοπο­ιήσει την επόμενη Τρίτη στο Κογκρέσο.

 ??  ?? Μεταξύ των επιχειρημα­τιών που συγκεντρώθ­ηκαν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν με τη νέα ηγεσία ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών κατανάλωση­ς Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι (δεξιά) και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Dow Chemical...
Μεταξύ των επιχειρημα­τιών που συγκεντρώθ­ηκαν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν με τη νέα ηγεσία ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών κατανάλωση­ς Johnson & Johnson Αλεξ Γκόρσκι (δεξιά) και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Dow Chemical...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece