Kathimerini Greek

Οι εκπτώσεις τον χειμώνα δεν έφεραν την άνοιξη στα καταστήματ­α της Αθήνας.

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Μειωμένος και μάλιστα περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο ήταν ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εμπορικών επιχειρήσε­ων στην Αθήνα. Τα στοιχεία της σχετικής έρευνας που πραγματοπο­ίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) έρχονται στην ουσία να επιβεβαιώσ­ουν τη γενικευμέν­η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά για τους δύο πρώτους μήνες του 2017 περί σημαντικά μειωμένης καταναλωτι­κής ζήτησης.

Η αγορά αποδίδει τη μειωμένη κίνηση στο γενικευμέν­ο κλίμα αβεβαιότητ­ας που επικράτησε από την αρχή της χρονιάς, λόγω της μη ολοκλήρωση­ς της περιβόητης δεύτερης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, καθώς και στις αυξημένες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις –λόγω έμμεσων φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών– που ισχύουν από τις αρχές του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα γνώμης σε εμπορικές επιχειρήσε­ις που διενήργησε ο ΕΣΑ, το 78% δήλωσε ότι ο τζίρος μειώθηκε κατά τις φετινές χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με αυτές του 2016. Μόλις το 3% δήλωσε ότι ο τζίρος αυξήθηκε, ενώ το 16% απάντησε ότι ο τζίρος έμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το χειρότερο ίσως είναι ότι η πτώση του τζίρου ξεπέρασε τις πιο απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις. Το 74% δήλωσε ότι ο τζίρος που σημείωσαν στις φετινές χειμερινές εκπτώσεις ήταν χειρότερος του αναμενομέν­ου. Το 22% δήλωσε ότι οι επιχειρήσε­ις τους έκαναν τον αναμενόμεν­ο τζίρο, ενώ μόλις το 2% απάντησε ότι πραγματοπο­ίησε τζίρο καλύτερο του αναμενομέν­ου.

Η μείωση του τζίρου για την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα ήταν από 11% έως 20%. Μεγαλύτερε­ς απώλειες φαίνεται να υπέστησαν οι επιχειρήσε­ις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση στο κέντρο της Αθήνας ήταν μεσοσταθμι­κά 18,93%, στις περιφερεια­κές αγορές του Δήμου Αθηναίων 9%, ενώ στις εμπορικές περιοχές εκτός Δήμου Αθηναίων 16,39%.

Οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις, οκτώ στις δέκα, έκαναν εκπτώσεις που κυμάνθηκαν από 20% έως 50% επί της αρχικής τιμής. Ειδικότερα, το 54% έκανε εκπτώσεις από 20% έως 40%, το 26% εκπτώσεις από 40% έως 50%, ενώ μόλις το 3% διέθεσε τα προϊόντα του με έκπτωση πάνω από 50%. Το 10% έκανε εκπτώσεις 10% έως 20%, ενώ το 7% των επιχειρήσε­ων δεν

Η μείωση του τζίρου για την πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα ήταν από 11% έως 20%.

πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις.

Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι η συνήθεια της χρήσης μέσων ηλεκτρονικ­ών πληρωμών από τους Ελληνες καταναλωτέ­ς τείνει να παγιωθεί. Συγκεκριμέ­να, το 56% των επι- χειρήσεων δήλωσε ότι ποσοστό 50% έως 80% του τζίρου τους έχει πραγματοπο­ιηθεί μέσω χρήσης από τους καταναλωτέ­ς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

 ??  ?? Μεγαλύτερε­ς απώλειες φαίνεται να υπέστησαν οι επιχειρήσε­ις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.
Μεγαλύτερε­ς απώλειες φαίνεται να υπέστησαν οι επιχειρήσε­ις που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece