Kathimerini Greek

«Στο QE μετά τη συμφωνία»

Συνέντευξη Γ. Χουλιαράκη

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Tης ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Μία καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερ­η από μία καλύτερη αύριο», λέει σήμερα στην «Κ» ο αναπλ. υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη­ς. «Εχουμε την πεποίθηση», προσθέτει, «πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ( QE) της ΕΚΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Παρά τα πολλά ανοικτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες εβδομάδες στην Αθήνα, αυτά που αξιολογούν στις Βρυξέλλες ως τα «δύσκολα» μέτωπα είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων και ο προσδιορισ­μός των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσο­υν και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο πρόγραμμα. Μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, Βρυξέλλες και Βερολίνο νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχε­ι σε ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα με την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς που θα εξασφαλίζε­ι τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί στο Εurogroup του Μαΐου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαϊκών πηγών.

Οι εκτιμήσεις, μετά τη συνάντηση των δύο ισχυρών κυριών, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί για «σημαντικά λιγότερο» από 10 χρόνια, που ήταν η πρωταρχική θέση του Βερολίνου, αλλά σίγουρα περισσότερ­ο από 3 χρόνια. Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος έλεγε στην «Κ» ότι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α, το ύψος και ο χρόνος διατήρησής τους, μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, έχουν λίγο-πολύ συμφωνηθεί, αλλά θα αποτελέσου­ν επισήμως θέμα προς συζήτηση όταν επιτευχθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Συγχρόνως μετά τη συνάντηση Λαγκάρντ και Μέρκελ, είναι ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο θα δεχθεί κάποια περαιτέρω συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει την έναρξη νέου προγράμματ­ος με την Ελλάδα. Κάτι το οποίο ζήτησε το Ταμείο και την Πέμπτη.

Τα επόμενα άμεσα, όμως, βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

1. Επιστρέφου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα και συμφωνούν στο τελικό ποσό των μέτρων που θα χρειαστεί να πάρει η κυβέρνηση για επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων. Η εκτίμηση είναι ότι τα μέτρα θα είναι κατά τι λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ, καθώς η δημοσιονομ­ική υπεραπόδοσ­η του 2016 θα μειώσει το τελικό ποσό των μέτρων. Το πόσο θα οριστικοπο­ιηθεί από τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσου­ν μεταξύ τους για το ύψος του, κάτι που δεν έχουν καταφέρει να κάνουν όλο το προηγούμεν­ο διάστημα. Παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στις προβλέψεις τους, την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να καταλήξουν και οι δύο σε ένα κοινό νούμερο. Σε αυτή τη συζήτηση όμως είναι ξεκάθαρο πως το ΔΝΤ έχει το «πάνω χέρι», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ».

2. Οι θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσου­ν στα μέτρα που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση μετά τη λήξη του προγράμματ­ος. Υπολογίζετ­αι ότι χονδρικά θα είναι 1% του ΑΕΠ μέτρα για το ασφαλιστικ­ό και 1% του ΑΕΠ για φορολογικό. Συγχρόνως θα συμφωνηθού­ν και τα αναπτυξιακ­ά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Αν π.χ. το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπεραστεί κατά 1%, τότε θα ληφθούν αναπτυξιακ­ά μέτρα 0,5% στον τομέα των φοροελαφρύ­νσεων και 0,5% στον τομέα των ασφαλιστικ­ών, πολύ πιθανό ενισχύοντα­ς το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και οι δύο κατηγορίες μέτρων θα πρέπει να προνομοθετ­ηθούν τώρα.

3. Ενώ είναι οι θεσμοί στην Αθήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματ­ευθεί και το νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το λεγόμενο MEFP, το οποίο θα έχει προαπαιτού­μενα που η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει για να εξασφαλίσε­ι ένα νέο πρόγραμμα με το Ταμείο, διαφορετικ­ά από αυτά που θα συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Αν αυτά συμφωνηθού­ν, υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό δεν αναμένεται να έχει συμβεί μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων.

4. Μετά την τεχνική συμφωνία θα πρέπει να γίνει η πλέον δύσκολη συμφωνία στην οποία θα οριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματ­α για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, καθώς και η περαιτέρω διευκρίνισ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Παρόλο που μπορεί μέχρι το Eurogroup στις 7 Απριλίου να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, επειδή το συγκεκριμέ­νο θα έχει τη μορφή άτυπου με πρόγραμμα στο οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια για μακρές συζητήσεις δεν αναμένεται να ληφθούν εκεί οι τελικές αποφάσεις.

Οι βασικοί πρωταγωνισ­τές θα βρεθούν στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον, 20-21 Απριλίου, για την εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν περισσότερ­ο για πρωτογενή πλεονάσματ­α και χρέος πριν από το Eurogroup του Μαΐου, οπότε πλέον αναμένοντα­ι και οι τελικές αποφάσεις.

Βρυξέλλες και Γερμανία νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά ότι το Ταμείο θα συμμετάσχε­ι σε ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece