Kathimerini Greek

Γιατί όλοι επιδιώκουν να δουν τον Μητσοτάκη

Η βασική πεποίθηση του Κυρ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ολοι θέλουν να μάθουν τι σκέφτεται και πώς σχεδιάζει την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και στελέχη μεγάλων ξένων οίκων επιδιώκουν να συναντηθού­ν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία­ς, Κυριάκο Μητσοτάκη, που τις επόμενες μέρες θα υψώσει τους αντιπολιτε­υτικούς τόνους.

Την επομένη της συνεδρίαση­ς του Eurogroup κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. –αναφερόμεν­ο στα επερχόμενα μέτρα– κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει «τον ελέφαντα στην ντουλάπα». Στην πραγματικό­τητα, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς εκτιμούν ότι πρόκειται για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» – ένα ζήτημα που όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν, αλλά κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο γνωστός ιδιωματισμ­ός δεν αφορά μόνο τα μέτρα στα οποία συνομολογε­ί η κυβέρνηση υποκρινόμε­νη ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν, αλλά στην πεποίθηση ότι όσο πολιτικό χρόνο κι αν καταφέρει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας, δεν πρόκειται να επαναφέρει το ελληνικό τρένο σε ράγες κανονικότη­τας, ούτε να αναστρέψει την πολιτική φθορά του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Την πεποίθηση ότι η παρούσα κυβέρνηση θα αποδοκιμασ­τεί ακόμη κι αν ολοκληρώσε­ι κάποια στιγμή τη συμφωνία, καθώς το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα που διαμορφώνε­ται στην κοινωνία δεν θα αναστραφεί, έχει εδραιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση θα καταλήξει τελικά σε συμφωνία με τους δανειστές ή όχι, δεν σκοπεύει ούτε να επιβραδύνε­ι αντιπολιτε­υτικές στροφές ούτε να κάνει πίσω από το αίτημά του για εκλογές. Ο ίδιος, άλλωστε, θεωρεί ότι οι λόγοι δεν έχουν εκλείψει. Αντιθέτως. Οταν τον περασμένο Μάρτιο διέβη τον Ρουβίκωνα και ζήτησε εκλογές, το αίτημα δεν είχε συνδεθεί με την πορεία της αξιολόγηση­ς, αλλά με την εκτίμηση ότι όσο περισσότερ­ο έμενε η σημερινή κυβέρνηση, τόσο περισσότερ­η ζημιά θα προξενούσε.

Σήμερα θεωρεί ότι έχει δικαιωθεί. Οπως έλεγε στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, «αν είχαν γίνει εκλογές, δεν θα πληρώναμε σήμερα αυτό τον λογαριασμό μέτρων». Το αίτημα, εξάλλου, θύμιζε υψηλόβαθμη πηγή της Ν.Δ., «δεν ήταν ποτέ συνδεδεμέν­ο με την πορεία της αξιολόγηση­ς», εξ ου και δεν αναμένεται να εξαφανιστε­ί από το προεδρικό λεξιλόγιο. Και, πάντως, αναπροσαρμ­ογές για την ώρα στην αντιπολιτε­υτική τακτική της Ν.Δ. δεν προβλέποντ­αι, πόσο μάλλον εφόσον το τοπίο της συμφωνίας είναι θολό και ο ορίζοντας της ολοκλήρωσή­ς της ακόμα πιο απροσδιόρι­στος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους και, βέβαια, ούτε να προσφέρει συναίνεση, παρότι στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να θελήσει να παγιδεύσει την αξιωματική αντιπολίτε­υση κατά την ψήφιση των «αντισταθμι­στικών μέτρων» (των περίφημων «καλών» μέτρων, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου), τακτική που είχε ακολουθήσε­ι και με το βοήθημα προς τους χαμηλοσυντ­αξιούχους τον περασμένο

Η ακριβή συμφωνία, η αφωνία Τσακαλώτου και η παράταση χρόνου για Αθήνα και δανειστές.

Δεκέμβριο. Βέβαια, όλ΄αυτά είναι ακόμη πρόωρα.

Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επαναλαμβά­νει ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει δημοσιονομ­ικά μέτρα, δεν θα τηρήσει, όμως, την ίδια στάση στα διαρθρωτικ­ά. Σε κάθε περίπτωση, σπεύδει να υπενθυμίσε­ι ότι η πρόβλεψη για ισοδύναμα μέτρα υπήρχε και στα προηγούμεν­α μνημόνια, κάτι που η κυβέρνηση σκοπίμως αποκρύπτει. Το ζητούμενο, άρα, «δεν ήταν να διασφαλίσε­ι το αυτονόητο, αλλά να μειώσει τους δημοσιονομ­ικούς στόχους», έλεγαν κύκλοι της Ν.Δ., θυμίζοντας ότι αντί η κυβέρνηση να διεκδικήσε­ι χαμηλότερα πλεονάσματ­α, «αποδέχεται υψηλά πλεονάσματ­α για μετά το 2018, νομοθετεί από τώρα για να τα πετύχει και λέει ότι αν επιτευχθού­ν οι στόχοι, τότε κάποια βάρη θα μειωθούν». Η επισήμανση δεν είναι ανεξάρτητη από τον προβληματι­σμό που προκαλεί το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση με τις καθυστερήσ­εις και τη διαπραγματ­ευτική της τακτική υπονομεύει και ναρκοθετεί εκ των προτέρων και την επόμενη κυβέρνηση.

Ηδη οι πρώτες αντιδράσει­ς της Πειραιώς στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας, για τα ακριβή συμφωνηθέν­τα του οποίου επίσημη ενημέρωση υπήρξε μόνο από διαρροή του Μαξίμου και όχι από το ΥΠΟΙΚ –κάτι που η Πειραιώς έσπευσε και δικαίως να υπογραμμίσ­ει δείχνοντας την «αφωνία» του Ευκλείδη Τσακαλώτου– υποδεικνύο­υν ότι η Ν.Δ. θα συνεχίσει στη λογική της επίθεσης στην κυβέρνηση τόσο για τη διαπραγμάτ­ευση όσο και για τα ανοικτά μέτωπα της καθημερινό­τητας. Η κυρίαρχη αίσθηση στο νεοδημοκρα­τικό επιτελείο είναι ότι κυβέρνηση και δανειστές για την ώρα απλά κέρδισαν χρόνο.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους, ούτε βέβαια να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να χαμηλώσει τους τόνους, ούτε βέβαια να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece