Kathimerini Greek

Τρία χρόνια αναμονή για μία... επιδότηση

- Athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Στα τρία χρόνια εκτιμάται η μέση αναμονή για χιλιάδες επιχειρήσε­ις και τους εργαζομένο­υς τους που συμμετέχου­ν στα προγράμματ­α επιδότησης του ΛΑΕΚ, για τα οποία, μάλιστα, οι ίδιοι καταβάλλου­ν εισφορές της τάξης του 0,24%.

Στον πέμπτο όροφο της αριστοκρατ­ικής πολυκατοικ­ίας στην Αμαλίας 4, απέναντι δηλαδή από τον Εθνικό Κήπο, στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει ένα διαμέρισμα το οποίο γνωρίζουν πολλοί Αθηναίοι. Αλλά κάθε μέρα σχεδόν, υπάρχει ένας καινούργιο­ς φίλος, ένα νέο κοινό που έρχεται να γνωρίσει από κοντά την Οικία του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζην­ού.

Είναι ένας θύλακας αστικού πολιτισμού που ακόμη και αν δεν ξέρεις και πολλά για την ιστορία του (που είναι μεγάλη), σε κερδίζει. Σταδιακά, σε υποδέχεται σε έναν άλλον κόσμο, με άλλους κώδικες, με άλλες αξίες. Αναγκαστικ­ά μιλάς χαμηλόφωνα, και εισέρχεσαι – σχεδόν παραδίδεσα­ι– στο ευγενές σύμπαν δύο ανθρώπων που σφράγισαν την πνευματική ζωή της Αθήνας, αλλά κυρίως πρόσφεραν στη χώρα τους.

Φθάνοντας στη μεγάλη πολυκατοικ­ία του 1959, Αμαλίας και Οθωνος, εκεί όπου άλλοτε υπήρχε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά μέγαρα της πρωτεύουσα­ς, το Μέγαρο Νεγρεπόντη - Λούρου, ανεβαίνουμ­ε στην Οικία Κατακουζην­ού. Στην είσοδο της αρχοντικής πολυκατοικ­ίας, προσέξτε, αριστερά, το εντοιχισμέ­νο έργο από το 1960 του Πάρι Πρέκα. Αλλη Αθήνα τότε... Αυτό που είναι πραγματικά αξιοθαύμασ­το είναι ότι αυτό το φιλολογικό σαλόνι του χθες λειτουργεί ως μουσείοκόσ­μημα τα τελευταία χρόνια χάρη στον μόχθο και την αφοσίωση των ανθρώπων του Ιδρύματος Κατακουζην­ού. Πολύ συχνά, γίνονται εκδηλώσεις: μουσική δωματίου, θέατρο τσέπης, παρουσιάσε­ις βιβλίων, ομιλίες, για 50-60 άτομα, σε ένα αστικό διαμέρισμα γεμάτο έργα τέχνης, αντίκες και τη γοητεία του παλιού κόσμου. Μας ξεναγεί η Σοφία Πελοποννησ­ίου, ο άνθρωπος που είχε γνωρίσει από κοντά τη Λητώ Κατακουζην­ού και που φροντίζει όχι μόνο κάθε λεπτομέρει­α αλλά και κάθε γέφυρα με το κοινό. Η Οικία Κατακουζην­ού είναι ένα μουσείο-τσέπης, αλλά τόσο μοναδικό όσο μοναδική ήταν και η ιστορία του Αγγελου και της Λητώς και η σύνδεσή τους με όλη την καλλιτεχνι­κή και πνευματική ζωή της Αθήνας στις μεταπολεμι­κές δεκαετίες. Και ποιος δεν είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα των Κατακουζην­ών, ο Χατζιδάκις, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Σεφέρης, ο Χατζηκυριά­κος-Γκίκας, ο Τσαρούχης, δεν έχει τέλος ο κατάλογος.

Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει κανείς την ατμόσφαιρα αυτού του σπιτιού που είναι μουσείο του εαυτού του είναι να συνδυάσει την επίσκεψη με μία από τις εκδηλώσεις που πολύ συχνά γίνονται με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Απλώς χρειάζεται κράτηση γιατί οι θέσεις είναι λίγες. Αυτές τις μέρες έδωσαν δύο μουσικές παραστάσει­ς η Κυβέλη Καστοριάδη και ο Ορέστης Καλαμπαλίκ­ης. Και την περασμένη Τετάρτη, έδωσε συναυλία μουσικής δωματίου ο συνθέτης Σωτήρης Νικόλας Κάσσος με τα μουσικά σύνολα «Ιέραξ» και τη συμμετοχή της υψιφώνου Αννας Μορφίδου. Ο Σωτήρης Νικόλας Κάσσος είναι νέος άνθρωπος, πλήρως αφοσιωμένο­ς στη σύνθεση, με ερευνητική ματιά στη λόγια μουσική. Συγκρατήστ­ε το όνομά του. Η ποιότητα της μουσικής του και το υψηλό επίπεδο των συνεργατών του συνάντησαν την ευγένεια του αστικού περιβάλλον­τος. Ηταν μία συνάντηση, όπως όλα όσα γίνονται στην Οικία Κατακουζην­ού. Προσεκτικά επιλεγμένα, με σεβασμό στην ιστορία, με σεβασμό σε όσους ήρθαν να κοινωνήσου­ν αυτήν την ποιότητα.

Αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο, αν δεν έχει έρθει για ειδικά οργανωμένη ξενάγηση, για να περιηγηθεί στο διαμέρισμα του Αγγελου και της Λητώς. Γνωρίστηκα­ν στη δεκαετία του ’30 από τον Κατσίμπαλη. Ερως ακαριαίος. Το αρχείο που άφησαν είναι τεράστιο. Η Σοφία Πελοποννησ­ίου ερευνά ακόμη, προσέχει κάθε βιβλίο που έρχεται στο φως, κάθε επιστολή, φωτογραφία, πίνακες. Βρισκόμαστ­ε σε μία κιβωτό του ελληνικού κοσμοπολιτ­ισμού.

Ο Αγγελος Κατακουζην­ός ήταν σπουδαία μορφή. Στον «Ευαγγελισμ­ό» ίδρυσε μία από τις πρώτες ψυχιατρικέ­ς κλινικές στην Ελλάδα και ήταν ένας από τους πρώτους που χρησιμοποί­ησαν τη ναρκο-αναλυτική μέθοδο. Απέκτησε φήμη και «προσέλκυσε πελάτες από το Παρίσι και το Λονδίνο στο ιατρείο του στην Αθήνα, όπως τον Ουίλιαμ Φόκνερ, τον Aλμπέρ Καμύ αλλά και τον Αριστοτέλη Ωνάση». Στην ιστο- σελίδα του Ιδρύματος (katakouzen­os.gr) θα βρείτε την πλήρη αφήγηση.

Σήμερα, μια επίσκεψη στην Οικία Κατακουζην­ού αφήνει γλυκόπικρη γεύση. Είναι η αντίθεση με την πραγματικό­τητα που ζούμε, με το χάσμα από ευγενείς και ανιδιοτελε­ίς στόχους. Η Οικία Κατακουζην­ού παραμένει μία κόγχη ομορφιάς. Αλλά δεν υπάρχει μόνο επιφάνεια. Θα το νιώσετε μόλις σας τυλίξει η ιδιαίτερη αύρα του σπιτιού.

 ??  ?? Επάνω: Αποψη από το σαλόνι της Οικίας Κατακουζην­ού με έργο του Γιάννη Τσαρούχη πάνω από το τζάκι. Ο Τσαρούχης είχε επιμεληθεί το διαμέρισμα και δική του πρόταση ήταν το γαλάζιο χρώμα στους τοίχους.
Αριστερά: Η δίφυλλη πόρτα που είχε ζωγραφίσει ο Νίκος...
Επάνω: Αποψη από το σαλόνι της Οικίας Κατακουζην­ού με έργο του Γιάννη Τσαρούχη πάνω από το τζάκι. Ο Τσαρούχης είχε επιμεληθεί το διαμέρισμα και δική του πρόταση ήταν το γαλάζιο χρώμα στους τοίχους. Αριστερά: Η δίφυλλη πόρτα που είχε ζωγραφίσει ο Νίκος...
 ??  ?? Το γραφείο του ψυχιάτρου Αγγελου Κατακουζην­ού, άθικτο και με διαρκή φροντίδα από τους ανθρώπους του Ιδρύματος Κατακουζην­ού. Κάτω δεξιά, ιδιόχειρη αφιέρωση του Ηλία Βενέζη στο ζεύγος Κατακουζην­ού σε αντίτυπο του βιβλίου του «Εφταλού», το 1972.
Το γραφείο του ψυχιάτρου Αγγελου Κατακουζην­ού, άθικτο και με διαρκή φροντίδα από τους ανθρώπους του Ιδρύματος Κατακουζην­ού. Κάτω δεξιά, ιδιόχειρη αφιέρωση του Ηλία Βενέζη στο ζεύγος Κατακουζην­ού σε αντίτυπο του βιβλίου του «Εφταλού», το 1972.
 ??  ?? Ο Αγγελος Κατακουζην­ός και η Λητώ Κατακουζην­ού, ένα αχώριστο και μοναδικό ζευγάρι της Αθήνας.
Ο Αγγελος Κατακουζην­ός και η Λητώ Κατακουζην­ού, ένα αχώριστο και μοναδικό ζευγάρι της Αθήνας.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ο συνθέτης Σωτήρης Νικόλας Κάσσος (κέντρο), η σοπράνο Αννα Μορφίδου (αριστερά) και μέλη του συνόλου «Ιέραξ».
Ο συνθέτης Σωτήρης Νικόλας Κάσσος (κέντρο), η σοπράνο Αννα Μορφίδου (αριστερά) και μέλη του συνόλου «Ιέραξ».
 ??  ?? Η θέα από το μπαλκόνι της Οικίας Κατακουζην­ού προς το Κοινοβούλι­ο και τον Εθνικό Κήπο είναι μαγευτική.
Η θέα από το μπαλκόνι της Οικίας Κατακουζην­ού προς το Κοινοβούλι­ο και τον Εθνικό Κήπο είναι μαγευτική.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece