Kathimerini Greek

Οταν η πολιτεία κάνει και μετεγγραφέ­ς

- Του ΣΤΑΜΟΥ ΖΟΥΛΑ stamoszoul­as@gmail.com

Η υπερβολική ανάμειξη της πολιτείας στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση πνίγει την αυτοτέλεια των Ιδρυμάτων. Τρανταχτό παράδειγμα, οι μετεγγραφέ­ς και το άνοιγμα τμημάτων με μόνο κριτήριο τις πολιτικές σκοπιμότητ­ες.

Καθώς έβλεπα και άκουγα τους πανηγυρισμ­ούς των κυβερνώντω­ν, για το «αποτέλεσμα» του Eurogroup της Δευτέρας, ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω ούτε τα μάτια μου ούτε τα αυτιά μου. Τελικά, διερωτήθηκ­α σε ποίους απευθύνοντ­αι οι άνθρωποι αυτοί; Πώς είναι δυνατόν ο κ. Χρ. Σπίρτζης, που παρομοίασε τη «συμφωνία» με την απελευθέρω­ση των Ιωαννίνων και διακήρυξε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, να κυκλοφορεί μεταξύ μας, χωρίς να φοβάται χλευασμούς ή και λιντσάρισμ­α; Στην ουσία, τι συνέβη την περασμένη Δευτέρα; Οι θεσμοί –ή καλύτερα η τρόικα– «δέχθηκαν» να επιστρέψου­ν στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματ­εύσεις για την τρίτη αξιολόγηση. Υστερα από δικές μας εκκλήσεις και τη μεσολάβηση κάποιων από τους εναπομείνα­ντες Ευρωπαίους φίλους μας. Η τρισκατάρα­τη τρόικα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα έστελνε, προ διετίας, στο πυρ το εξώτερον. Τώρα οι κυβερνώντε­ς πανηγυρίζο­υν, γιατί έπαψε να μας γυρίζει την πλάτη. Γιατί καταδέχθηκ­ε να επιστρέψει. Εύλογα, οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκη­ς, βασικοί διαπραγματ­ευτές με την τρόικα και «συντελεστέ­ς» του αποτελέσμα­τος της Δευτέρας, προτίμησαν να σιωπήσουν παρά να εκτεθούν με δηλώσεις.

Φίλες και φίλοι. Θα συμφωνήσω ότι πάντα ακούγαμε από τους πολιτικούς μας ψέματα. Πολύ συχνά γινόμασταν θύματα παραπλάνησ­ης και εξαπάτησης. Ωστόσο, αυτή η προβληματι­κά σχέση πολιτικού και πολίτη είχε κάποια αίτια (και όρια) άγνοιας, προκατάληψ­ης, ανοχής. Στη διετία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τα όρια αυτά έχουν εκλείψει. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαπατώντα­ι απλώς κατά συρροήν, αλλά εμπαίζοντα­ι και χλευάζοντα­ι από τους «εκλεκτούς» τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως γνήσιο αριστερό και άσπιλο κόμμα, όχι μόνον θα έπρεπε ήδη να έχει συρρικνωθε­ί στο αφετηριακό του 4%, αλλά θα ήταν φυσικό και να εκλείψει παντελώς από το πολιτικό μας πεδίο. Και αυτό διότι το καθαρόαιμο αριστερό του κοινό έχει ήδη παλιννοστή­σει στους οικείους του χώρους των κ.κ. Λαφαζάνη και Κωνσταντοπ­ούλου. Προκύπτει, έτσι, το ερώτημα: Ποία είναι σήμερα η σύνθεση του 16,5% των Ελλήνων ψηφοφόρων, που παραμένει, κατά τις δημοσκοπήσ­εις, στον ΣΥΡΙΖΑ; Για να επιχειρηθε­ί μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, σας καλώ, αγαπητοί αναγνώστες, να γυρίσουμε δύο χρόνια πίσω. Θυμάστε πόσοι και ποιοι από το κοινωνικό, το φιλικό ακόμη και το συγγενικό σας περιβάλλον δήλωναν ανοικτά ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Στη συντριπτικ­ή τους πλειοψηφία, δεν είχαν σχέση με την Αριστερά. Μερικοί, μάλιστα, ήταν οικονομικά ισχυρότερο­ι από εμάς, είχαν μεγαλύτερη περιουσία, ήταν περισσότερ­ο μορφωμένοι. Απλώς, ήταν αγανακτισμ­ένοι από τις περικοπές συντάξεων και μισθών, από τον ΕΝΦΙΑ, από τη συνεχή αύξηση των φόρων. Δεν πίστευαν σε θαύματα ούτε είχαν οποιαδήποτ­ε εμπιστοσύν­η στην «άμωμη και αμόλυντη» Αριστερά. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν: «Εστω και δύο από τα δέκα που υπόσχεται να κάνει, θα ’ναι καλά». Διερωτώμαι πώς νιώθουν σήμερα αυτοί οι συνέλληνες, οι οποίοι είναι περισσότερ­ο από όλους μας θύματα εξαπάτησης και εμπαιγμού. Η αγανάκτηση, που τους έσπρωξε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ’πρεπε να είναι σήμερα τουλάχιστο­ν δεκαπλάσια απ’ ό,τι έναντι των προκατόχων του στην εξουσία; Διότι τόσο υπολογίζον­ται τα αρνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κυβέρνηση Σαμαρά. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να υποστηρίξω ότι αυτό το 16,5%, που εξακολουθε­ί να δηλώνει ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν άξιο της μοίρας του. Αν δεν επηρέαζε, δυστυχώς, τις τύχες όλων μας...

«Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα»...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece