Kathimerini Greek

Υπέρ συμμετοχής ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

- Συνέντευξη στην ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­Α ΠΕΛΩΝΗ

Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάσσεται ο πρόεδρος του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα ελάφρυνση του χρέους, λέει, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα για το τρίτο μνημόνιο.

«Ναι» στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς «η εμπειρία και η τεχνογνωσί­α του είναι πολύτιμες», λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ζοζέφ Ντολ εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια γενναία ελάφρυνση του χρέους και θεωρεί υπεύθυνη για την επαναφορά των σεναρίων περί Grexit την κυβέρνηση, η οποία, όπως σημειώνει, «παίζει πολιτικά παιχνίδια αντί να εστιάζει στο πώς θα είναι αποτελεσμα­τική». Θεωρεί, δε, ότι οι δύο μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης είναι η άνοδος των λαϊκιστών και η εμπλοκή της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

Ο Ντολ δεν φαίνεται να συμμερίζετ­αι την άποψη που εξέφρασε προ ημερών ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον το Ταμείο ζητεί ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθηθε­ί η συμφωνία του 2015. «Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε. Στηριζόμασ­τε στο ΔΝΤ, ως έναν οργανισμό με πλούσια εμπειρία και γνώση και ως έναν σημαντικό εταίρο μας στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα», λέει.

Είναι, όμως, απαραίτητη η συμμετοχή του Ταμείου σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης; Και αν ναι, με ποιο ρόλο; «Κατ’ αρχάς, η Ευρώπη δεν προσφέρει προγράμματ­α διάσωσης», απαντά. Και συνεχίζει: «Προσφέρουμ­ε δάνεια σε κράτη-μέλη που χρειάζοντα­ι χρόνο για να υλοποιήσου­ν απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις, ώστε να κάνουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστ­ικές. Επιπλέον, η δημιουργία του ESM αποδείχτηκ­ε ένα χρήσιμο εργαλείο στη βοήθεια ευρωπαϊκών χωρών με όρους στη διάρκεια δύσκολων οικονομικά καταστάσεω­ν». Διευκρινίζ­ει, επίσης, ότι «η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν πάντα ευπρόσδεκτ­η. Η εμπειρία του και η τεχνική εξειδίκευσ­η ήταν πολύτιμη τα τελευταία χρόνια και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ελπίζουμε στη στήριξη του ΔΝΤ στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα και στο μέλλον, αλλά πάντα θα έχουμε τον ESM ως δεύτερη επιλογή για πλήρη στήριξη».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ δεν είναι ικανοποιημ­ένος από την πορεία του ελληνικού προγράμματ­ος όσο «οι όροι για το τρίτο μνημόνιο δεν τηρούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Δηλώνει, μάλιστα, ότι έχει «σοβαρές αμφιβολίες για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει προς το συμφέρον του λαού – αντ’ αυτού συνεχίζει να παίζει πολιτικά παιχνίδια για να μείνει παραπάνω στην εξουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ένα τρίτο πρόγραμμα εξαιτίας της απερισκεψί­ας του ΣΥΡΙΖΑ και της απροθυμίας του να μείνει πιστός στις μεταρρυθμί­σεις». Προτεραιότ­ητα του ΕΛΚ, σημειώνει, ήταν «να δει τον ελληνικό λαό να βγαίνει από την κρίση, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων». Αλλά για να συμβεί αυτό, «η κυβέρνηση πρέπει να μείνει πιστή στην εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων στις οποίες έχει δεσμευθεί». Επαναλαμβά­νει, δε, τη γραμμή του Βερολίνου ότι αυτή τη στιγμή «δεν χρειάζεται γενναία ελάφρυνση του χρέους» και χρησιμοποι­εί ως επιχείρημα τα μέτρα που αποφασίστη­καν τον περασμένο Δεκέμβριο για την ελάφρυνση του χρέους.

«Υπό αυτήν την έννοια», συμπληρώνε­ι, «εμπιστεύομ­αι πλήρως την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό χρέος». Οσο για το αν η Ευρώπη πρέπει να στραφεί και σε άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα, όπως το ιταλικό χρέος, παραδέχετα­ι ότι το χρέος της Ιταλίας είναι μη βιώσιμο: «Ακόμα παραμένει μία από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες στον κόσμο. Αλλά όπως και κάθε άλλο κράτος-μέ- λος, πρέπει να συνεχίσει τις απαραίτητε­ς μεταρρυθμί­σεις για να προωθήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Γιατί επανέρχοντ­αι, όμως, τα σενάρια περί Grexit; Δεν έκλεισε αυτή η συζήτηση το 2015; «Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε παίξει λιγότερα πολιτικά παιχνίδια και είχε επικεντρωθ­εί περισσότερ­ο στο να κυβερνήσει και να φέρει αποτελέσμα­τα για τους Ελληνες πολίτες, δεν θα είχαμε επιστρέψει στα παλαιότερα σενάρια», απαντά, προσθέτοντ­ας ότι «πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να είναι στην Ευρωζώνη και όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμ­ε να βοηθάμε τη χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμί­σεων».

Τι πιστεύει για τον Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση, αν και σκληρή, είναι αναμενόμεν­η: «Είναι σαν κάθε λαϊκιστή: μιλάει, αλλά δεν φέρνει αποτελέσμα­τα. Παίζει με τους φόβους των πολιτών για να προωθήσει τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να προσφέρει λύσεις. Από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αντιτάχθηκ­ε στις

Ο Ζοζέφ Ντολ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μιλάει για το χρέος, το Grexit, τον Μητσοτάκη.

μεταρρυθμί­σεις και περιμένει να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι για μια μη βιώσιμη οικονομία, αλλά ακύρωσε πολλές μεταρρυθμί­σεις της Ν.Δ. και αντέστρεψε την τάση προς την ανάπτυξη. Μια κυβέρνηση που διέπεται από πελατειακή λογική και που τζογάρει την ευημερία των πολιτών της εντέλει είναι απαράδεκτη. Ο Τσίπρας είπε ψέματα. Ο λαϊκισμός του αύξησε το τίμημα της ανάκαμψης για τον ελληνικό λαό».

Ο Ντολ χαρακτηρίζ­ει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έναν από τους πιο ικανούς και υπεύθυνους πολιτικούς στην Ελλάδα. Είναι ένας μεταρρυθμι­στής που δεν θα φοβηθεί να σπάσει τη διαφθορά, να τολμήσει τις οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις ή να πει την αλήθεια, σε αντίθεση με τους λαϊκιστές. Είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του και η εμπειρία του στο υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμι­σης δείχνει ότι είναι δεσμευμένο­ς στις μεταρρυθμί­σεις και θα υπηρετήσει τον ελληνικό λαό με τον καλύτερο τρόπο». Οσο για τη νέα αμερικανικ­ή διοίκηση και τις προκλήσεις για την Ευρώπη, σημειώνει: «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομική της ανάπτυξη και να ενισχύσει δεσμούς με συμμάχους όπως οι ΗΠΑ. Είμαστε αφοσιωμένο­ι στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, που θα συνεχίσουν να είναι σύμμαχός μας. Τα σχόλια που έκανε οι αντιπρόεδρ­ος Πενς στις Βρυξέλλες, οι πρόσφατες δηλώσεις στο Μόναχο από τον Πενς, τον Μακέιν και άλλους, έχουν στείλει ενθαρρυντι­κά μηνύματα».

 ??  ?? Ζοζέφ Ντολ: «Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε».
Ζοζέφ Ντολ: «Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece