Εθελοντές αιμοδότες σπεύδουν με ένα sms

Σημεία και τέρατα αποκάλυψε για το νεκροταφείο η έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Οι κλειδωμένες αποθήκες, ο προϊστάμενος και το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Το sms εστάλη, ο εθελοντής έσπευσε. Το 30% όσων προσέφεραν αίμα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου παρουσιάστηκε έλλειψη, ανταποκρίθηκε αφού έλαβε ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια γυναίκα επισκέφθηκε το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Είχε περάσει καιρός από την τελευταία φορά που είχε ανάψει το καντήλι στον πατέρα της. Οταν έφτασε όμως, την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο τάφος ήταν διαφορετικός, πάνω στη μετόπη αναγραφόταν μόνο ένα επίθετο, η ημερομηνία θανάτου ήταν λάθος, ενώ έλειπε το όνομα της γιαγιάς της που είχε ταφεί στο ίδιο μνήμα. Οι υπάλληλοι σήκωναν τους ώμους ψηλά. «Δεσποινίς, να σας πω;», της έκανε νόημα μια κυρία που βρισκόταν παραδίπλα. «Εγώ έρχομαι συνέχεια εδώ, ο τάφος σας ήταν τρεις μέρες ανοιχτός, με τα χώματα έξω»...

Τσικνοπέμπτη, του τρέχοντος έτους. Στο δημαρχιακό μέγαρο Νέας Φιλαδέλφειας επικρατεί ευθυμία λόγω της ημέρας. Για την επομένη έχει προγραμματιστεί μάλιστα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας από τον δήμαρχο. Στο ασανσέρ όμως, δίπλα από την επιγραφή «δεν λειτουργεί», φιγουράρει και μια δεύτερη ανακοίνωση. Το σωματείο εργαζομένων στον δήμο καλεί σε ξεχωριστή εκδήλωση κοπής πίτας, μποϊκοτάροντας την επίσημη γιορτή.

Πρόκειται για δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά. Κι όμως, έχουν και τα δύο σχέση με το δαιδαλώδες πλέγμα σχέσεων και συμφερόντων που επί δεκαετίες λυμαίνονται την «αγορά» του κοιμητηρίου του Κόκκινου Μύλου, όπως αποτυπώνεται και σε έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Ιούλιος 2016), την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ».

Οπως έχει προκύψει από την ιδιότυπη «επιχείρηση καθαρά χέρια» που έχει ξεκινήσει η νέα δημοτική αρχή εδώ και ένα χρόνο, στο κύκλωμα εμπλέκονταν από επαγγελματίες του χώρου μέχρι δημοτικοί υπάλληλοι και αιρετοί, με πολλές από τις υποθέσεις να βρίσκονται σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης. Το γεγονός έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον δήμο, αφού οι πειθαρχικοί έλεγχοι δίνουν και παίρνουν και ουδείς φαίνεται να είναι στο απυρόβλητο.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Το πρωινό της 14/12/15, ένας ενταταλμένος δημοτικός σύμβουλος μετέβη στο νεκροταφείο για να ελέγξει τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους (υπήρχε ανάγκη αποθήκευσης περιουσιακών στοιχείων του δήμου). Εκεί διαπίστωσε ότι μία από τις αποθήκες στη βόρεια πλευρά ήταν κλειδωμένη. Οταν ζήτησε από τους εργαζομένους να του ανοίξουν, βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα: μέσα βρίσκονταν στοιβαγμένες δεκάδες μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών γεμάτες οστά. Ιδια εικόνα και σε δεύτερο αποθηκευτικό χώρο στο νότιο τμήμα, κοντά στο οστεοφυλάκιο: σακούλες με οστά, καθώς και τμήματα σκελετών σε αποσύνθεση, πάνω σε νάιλον στο πάτωμα.

Δίνοντας εξηγήσεις, ο προϊστάμενος του κοιμητηρίου δήλωσε ότι πρόκειται για «πάγια τακτική» και ότι τα οστά «αποθηκεύονται» εκεί ως αζήτητα, γιατί τα χωνευτήρια δεν έχουν χώρο. Αμέσως, ασκήθηκε από τη δημοτική αρχή μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζητήθηκε η συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμη κι αν δεν είχαν έως τότε χειροπιαστές αποδείξεις γι’ αυτό, γνώριζαν ότι μια απλή ΕΔΕ, όπου υπάλληλοι κρίνουν συναδέλφους τους, θα κουκούλωνε το σκάνδαλο. Το ΣΕΕΔΔ διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα χώρου στα χωνευτήρια, καθώς και ότι υπήρχαν κενά στην τήρηση των βιβλίων σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις χρόνου ταφής. Ο προϊστάμενος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος. Ωστόσο, ελέγχεται ποινικά.

Επίσης, εκκρεμεί το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κλήθηκε από τον δήμο για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στο κοιμητήριο, καθώς «οι υποψίες για οικονομικό κύκλωμα γύρω από το κοιμητήριο είναι έντονες», όπως λέει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως απ’ όταν έπεσε η «βόμβα» των πειθαρχικών ελέγχων τα έσοδα του δήμου έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο δήμος παλιότερα εισέπραττε 200.000 ευρώ μόνο από το άναμμα των καντη- λιών. Σήμερα έχει φτάσει να εισπράττει 15.000.

«Τα υπόλοιπα τα νέμονται άλλοι. Αντίστοιχο θέμα είχαμε και με τις παρατάσεις ταφής. Βρήκαμε εκατοντάδες περιπτώσεις νεκρών που θα έπρεπε να έχουν ξεθαφτεί». Είχε παρέλθει η τριετία, αλλά δεν υπήρχαν αποδεικτικά καταβολής του ποσού της παράτασης. «Την ίδια στιγμή οι προϊστάμενοι σου έδιναν την εικόνα ότι δεν έχουμε θέσεις στο νεκροταφείο. Οταν υπάρχει κορεσμός, έστω τεχνητός, ανεβαίνει το τίμημα». Μέσα στο χάος του Κόκκινου Μύλου, προφανώς συνέβαιναν και άλλα περίεργα, όπως να ανοίγονται τάφοι, να διαπιστώνεται και δεύτερος νεκρός μη καταγεγραμμένος και να ξανακλείνονται όπως όπως. Υπολογίζεται ότι το «μαύρο χρήμα» που διακινούνταν στο νεκροταφείο ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ.

Δυσοσμία σκανδάλου στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.