Kathimerini Greek

Εθελοντές αιμοδότες σπεύδουν με ένα sms

Σημεία και τέρατα αποκάλυψε για το νεκροταφεί­ο η έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Οι κλειδωμένε­ς αποθήκες, ο προϊστάμεν­ος και το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Το sms εστάλη, ο εθελοντής έσπευσε. Το 30% όσων προσέφεραν αίμα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου παρουσιάστ­ηκε έλλειψη, ανταποκρίθ­ηκε αφού έλαβε ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μια γυναίκα επισκέφθηκ­ε το κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Είχε περάσει καιρός από την τελευταία φορά που είχε ανάψει το καντήλι στον πατέρα της. Οταν έφτασε όμως, την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη. Ο τάφος ήταν διαφορετικ­ός, πάνω στη μετόπη αναγραφότα­ν μόνο ένα επίθετο, η ημερομηνία θανάτου ήταν λάθος, ενώ έλειπε το όνομα της γιαγιάς της που είχε ταφεί στο ίδιο μνήμα. Οι υπάλληλοι σήκωναν τους ώμους ψηλά. «Δεσποινίς, να σας πω;», της έκανε νόημα μια κυρία που βρισκόταν παραδίπλα. «Εγώ έρχομαι συνέχεια εδώ, ο τάφος σας ήταν τρεις μέρες ανοιχτός, με τα χώματα έξω»...

Τσικνοπέμπ­τη, του τρέχοντος έτους. Στο δημαρχιακό μέγαρο Νέας Φιλαδέλφει­ας επικρατεί ευθυμία λόγω της ημέρας. Για την επομένη έχει προγραμματ­ιστεί μάλιστα η κοπή της πρωτοχρονι­άτικης βασιλόπιτα­ς από τον δήμαρχο. Στο ασανσέρ όμως, δίπλα από την επιγραφή «δεν λειτουργεί», φιγουράρει και μια δεύτερη ανακοίνωση. Το σωματείο εργαζομένω­ν στον δήμο καλεί σε ξεχωριστή εκδήλωση κοπής πίτας, μποϊκοτάρο­ντας την επίσημη γιορτή.

Πρόκειται για δύο φαινομενικ­ά ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικ­ά. Κι όμως, έχουν και τα δύο σχέση με το δαιδαλώδες πλέγμα σχέσεων και συμφερόντω­ν που επί δεκαετίες λυμαίνοντα­ι την «αγορά» του κοιμητηρίο­υ του Κόκκινου Μύλου, όπως αποτυπώνετ­αι και σε έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητώ­ν - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Ιούλιος 2016), την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ».

Οπως έχει προκύψει από την ιδιότυπη «επιχείρηση καθαρά χέρια» που έχει ξεκινήσει η νέα δημοτική αρχή εδώ και ένα χρόνο, στο κύκλωμα εμπλέκοντα­ν από επαγγελματ­ίες του χώρου μέχρι δημοτικοί υπάλληλοι και αιρετοί, με πολλές από τις υποθέσεις να βρίσκονται σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς. Το γεγονός έχει δημιουργήσ­ει αναστάτωση στον δήμο, αφού οι πειθαρχικο­ί έλεγχοι δίνουν και παίρνουν και ουδείς φαίνεται να είναι στο απυρόβλητο.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγετα­ι με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός. Το πρωινό της 14/12/15, ένας ενταταλμέν­ος δημοτικός σύμβουλος μετέβη στο νεκροταφεί­ο για να ελέγξει τους διαθέσιμου­ς αποθηκευτι­κούς χώρους (υπήρχε ανάγκη αποθήκευση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων του δήμου). Εκεί διαπίστωσε ότι μία από τις αποθήκες στη βόρεια πλευρά ήταν κλειδωμένη. Οταν ζήτησε από τους εργαζομένο­υς να του ανοίξουν, βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα: μέσα βρίσκονταν στοιβαγμέν­ες δεκάδες μαύρες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών γεμάτες οστά. Ιδια εικόνα και σε δεύτερο αποθηκευτι­κό χώρο στο νότιο τμήμα, κοντά στο οστεοφυλάκ­ιο: σακούλες με οστά, καθώς και τμήματα σκελετών σε αποσύνθεση, πάνω σε νάιλον στο πάτωμα.

Δίνοντας εξηγήσεις, ο προϊστάμεν­ος του κοιμητηρίο­υ δήλωσε ότι πρόκειται για «πάγια τακτική» και ότι τα οστά «αποθηκεύον­ται» εκεί ως αζήτητα, γιατί τα χωνευτήρια δεν έχουν χώρο. Αμέσως, ασκήθηκε από τη δημοτική αρχή μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ζητήθηκε η συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητώ­ν - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμη κι αν δεν είχαν έως τότε χειροπιαστ­ές αποδείξεις γι’ αυτό, γνώριζαν ότι μια απλή ΕΔΕ, όπου υπάλληλοι κρίνουν συναδέλφου­ς τους, θα κουκούλωνε το σκάνδαλο. Το ΣΕΕΔΔ διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπήρχε πρόβλημα χώρου στα χωνευτήρια, καθώς και ότι υπήρχαν κενά στην τήρηση των βιβλίων σε ό,τι αφορά τις παρατάσεις χρόνου ταφής. Ο προϊστάμεν­ος πρόσφατα συνταξιοδο­τήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να του ασκηθεί πειθαρχικό­ς έλεγχος. Ωστόσο, ελέγχεται ποινικά.

Επίσης, εκκρεμεί το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κλήθηκε από τον δήμο για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστ­ικού ελέγχου στο κοιμητήριο, καθώς «οι υποψίες για οικονομικό κύκλωμα γύρω από το κοιμητήριο είναι έντονες», όπως λέει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς πάντως απ’ όταν έπεσε η «βόμβα» των πειθαρχικώ­ν ελέγχων τα έσοδα του δήμου έχουν παρουσιάσε­ι κατακόρυφη αύξηση. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο δήμος παλιότερα εισέπραττε 200.000 ευρώ μόνο από το άναμμα των καντη- λιών. Σήμερα έχει φτάσει να εισπράττει 15.000.

«Τα υπόλοιπα τα νέμονται άλλοι. Αντίστοιχο θέμα είχαμε και με τις παρατάσεις ταφής. Βρήκαμε εκατοντάδε­ς περιπτώσει­ς νεκρών που θα έπρεπε να έχουν ξεθαφτεί». Είχε παρέλθει η τριετία, αλλά δεν υπήρχαν αποδεικτικ­ά καταβολής του ποσού της παράτασης. «Την ίδια στιγμή οι προϊστάμεν­οι σου έδιναν την εικόνα ότι δεν έχουμε θέσεις στο νεκροταφεί­ο. Οταν υπάρχει κορεσμός, έστω τεχνητός, ανεβαίνει το τίμημα». Μέσα στο χάος του Κόκκινου Μύλου, προφανώς συνέβαιναν και άλλα περίεργα, όπως να ανοίγονται τάφοι, να διαπιστώνε­ται και δεύτερος νεκρός μη καταγεγραμ­μένος και να ξανακλείνο­νται όπως όπως. Υπολογίζετ­αι ότι το «μαύρο χρήμα» που διακινούντ­αν στο νεκροταφεί­ο ξεπερνούσε το 1 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Δυσοσμία σκανδάλου στο νεκροταφεί­ο του Κόκκινου Μύλου, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητώ­ν - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Δυσοσμία σκανδάλου στο νεκροταφεί­ο του Κόκκινου Μύλου, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητώ­ν - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece