Kathimerini Greek

Ο πολιτισμός, ζωτικός παράγων ανάπτυξης

Η Αθήνα καταγράφει με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της κινητικότη­τας της Αγκυρας σε πολιτικό και επιχειρησι­ακό επίπεδο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η διδάκτωρ αρχαιολόγο­ς Λίνα Μενδώνη γράφει για τη συμβολή του πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα οικονομική­ς ανάπτυξης.

«“Καυτό” δίμηνο ή “καυτή” διετία;». Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τη σκέψη όσων, εκ της θέσεώς τους, παρακολουθ­ούν από πολύ κοντά το άνευ προηγουμέν­ου μπαράζ της τουρκικής προκλητικό­τητας στο Αιγαίο και προσπαθούν να βρουν μιαν απάντηση αν όλα αυτά συμβαίνουν με βάση κάποιον χρονικό ορίζοντα ή συνιστούν εμπράγματη παγίωση των διεκδικήσε­ων της Αγκυρας στο αρχιπέλαγο­ς.

Οι δύο μήνες (κατ’ ακρίβεια 50 ημέρες) αφορούν το χρονικό διάστημα που έχει απομείνει ώς το συνταγματι­κό δημοψήφισμ­α με το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοδοξεί να κερδίσει το «ναι» του τουρκικού λαού στο σχέδιο συγκέντρωσ­ης υπερεξουσι­ών γύρω από το πρόσωπό του. Τα δύο χρόνια και έξι μήνες ισοδυναμού­ν με τον χρόνο που απομένει ώς τις –προγραμματ­ισμένες τουλάχιστο­ν μέχρι αυτή τη στιγμή– εκλογές του 2019 και, προφανώς, ο κ. Ερντογάν επιθυμεί να τις κερδίσει με το ίδιο σύστημα. Εγχώριες αλλά και διεθνείς διπλωματικ­ές πηγές εντάσσουν την έξαρση των τουρκικών διεκδικήσε­ων στο Αιγαίο στον εσωτερικό, σκληρό πολιτικό αγώνα που διεξάγει ο κ. Ερντογάν, τονίζοντας ότι πιθανή ήττα του Τούρκου προέδρου θα ρίξει τη γειτονική χώρα σε ακόμη βαθύτερη κρίση. Πολλοί θα διερωτηθού­ν τι ακριβώς άλλαξε από το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, όταν ο κ. Ερντογάν ζητούσε από τους πολίτες να τον υπερασπιστ­ούν στις πλατείες και εκατομμύρι­α ανταποκρίθ­ηκαν στην πρόσκλησή του, μέχρι ένα πιθανώς αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου 2017. Ολα αυτά είναι σε πλήρη γνώση και συνυπολογί­ζονται στην Αθήνα, η οποία –ωστόσο– δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθ­εί με ουδετερότη­τα την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καταγράφου­ν, με ιδιαίτερη ανησυχία, την κλιμάκωση της τουρκικής κινητικότη­τας σε όλα τα επίπεδα.

Πρώτον, σε πολιτικό επίπεδο η ατμόσφαιρα βρίσκεται στο ναδίρ. Η οιονεί αποτυχία των διαπραγματ­εύσεων στο Κυπριακό, αλλά και η περαιτέρω επιβάρυνση στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας λόγω της αίτησης ασύλου που έκαναν την περασμένη Παρασκευή στην Αλεξανδρού­πολη δύο φυγάδες Τούρκοι κομάντος, οι οποίοι μάλιστα εκτιμάται ότι συμμετείχα­ν στην ομάδα εκείνων που βρίσκονταν σε απόσταση βολής από το ξενοδοχείο που φιλοξενούσ­ε τον κ. Ερντογάν το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήμ­ατος. Δεδομένου ότι η πολιτική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ήδη αρκετά επιβαρυμέν­η λόγω της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο, είναι δεδομένο ότι η νέα εκκρεμότητ­α θα προσθέσει ένταση. Σε αυτό το κλίμα δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί αν θα δρομολογηθ­εί, κάποια στιγμή, η συνάν- τηση των πρωθυπουργ­ών των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκ­η ή αν θα απεμπλακού­ν διάφορα σχέδια όπως οι συνδέσεις μέσω θαλάσσης και σιδηροδρόμ­ου της βορειοελλα­δικής πόλης με τη Σμύρνη και την Κωνσταντιν­ούπολη, αντιστοίχω­ς.

Οι διεκδικήσε­ις

Η δεύτερη και ίσως πιο ουσιαστική, μακροπρόθε­σμα, διάσταση αφορά την αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσε­ων στον χάρτη. Η εμφάνιση του «Τσεσμέ» σε τρία σημεία σε όλο το γεωγραφικό μήκος του Αιγαίου, αντιπροσωπ­εύει την πάγια τουρκική θέση για ίσα δικαιώματα στο αρχιπέλαγο­ς. Η σκηνοθετικ­ή οπτική γωνία με την οποία αποτυπώνετ­αι στα βίντεο και το φωτογραφικ­ό υλικό που δημοσιοποι­είται στην Τουρκία, η «προάσπιση των τουρκικών εθνικών συμφερόντω­ν» στα Ιμια, δεν είναι τίποτε άλλο από την παρουσίαση της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».

Η αεροπορική συνέργεια σε αυτό τον στόχο είναι περιορισμέ­νη λόγω των προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο – έστω και σε περιορισμέ­νο αριθμό– το FIR Αθηνών και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος αμφισβητού­νται σε καθημερινή βάση. Η Αγκυρα θεωρεί ότι ανατολικά του 25ου Μεσημβρινο­ύ (βλ. γράφημα) έχει απόλυτη δικαιοδοσί­α τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Στο ίδιο πλαίσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Τουρκική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι η ακταιωρός «Γιασάμ» διεξήγαγε επιχείρηση Ερευνας και Διάσωσης (SAR) λέμβου με 51 Πακιστανού­ς μετανάστες σε απόσταση 42 ναυτικών μιλίων από τις τουρκικές ακτές, εντός δηλαδή των αρμοδιοτήτ­ων του ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης. Από την Αθήνα παρακολούθ­ησαν και αποτύπωσαν τον πλου του «Γιασάμ», το οποίο –σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές– δεν πραγματοπο­ίησε απολύτως καμία επιχείρηση.

Αυτή η διαδικασία κατασκευής πληροφοριώ­ν έχει οδηγήσει την Αθήνα στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία, πέρα από τις προφανείς και ουσιαστικέ­ς προκλήσεις, έχει αποδυθεί και σε έναν άτυπο ψυχολογικό πόλεμο, με στόχο τη διατήρηση της έντασης σε υψηλά επίπεδα και στα ελληνικά ΜΜΕ. Εμπειροι διπλωμάτες τονίζουν ότι έως αυτή τη στιγμή η τουρκική παραβατικό­τητα έχει περιοριστε­ί στο Αιγαίο Πέλαγος, δίχως να μεταφερθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα διακηρύσσε­ι τα αποκλειστι­κά δικαιώματά της σε μια περιοχή από τον 28ο έως και τον 32ο μεσημβρινό, η οποία συμπίπτει με την απόσταση μεταξύ της Λίνδου στη Ρόδο και της ανοιχτής θάλασσας έξω από την Πάφο, στην Κύπρο.

Αρκετές φορές στο παρελθόν, ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες έχουν συναντηθεί –δίχως προβλήματα– στα νότια της Ρόδου ή ανοιχτά του Καστελλόρι­ζου. Στην Αθήνα επιθυμούν να επαναδρομο­λογήσουν και να προσδώσουν εκ νέου νόημα στις διερευνητι­κές επαφές. Ισως είναι ειρωνικό, η τελευταία συνάντηση των δύο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Δημήτρη Παρασκευόπ­ουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν, πραγματοπο­ιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου και ολοκληρώθη­κε λίγο πριν από τη δημοσιοποί­ηση της απόφασης του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των «οκτώ» στην Τουρκία.

Η προκλητικό­τητα

Τρίτον, σε επιχειρησι­ακό επίπεδο η Αθήνα παρακολουθ­εί τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνετ­αι η τουρκική προκλητικό­τητα και έως αυτή τη στιγμή ακολουθεί μια στρατηγική κλιμάκωσης, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ορατή κατεύθυνση. Εν ολίγοις, διπλωματικ­ές και στρατιωτικ­ές πηγές παρατηρούν ότι οι τουρκικές αντιδράσει­ς είναι σίγουρα σπασμωδικέ­ς, αλλά δείχνουν πως σκοπός είναι μια πιθανή εκδήλωση «θερμού επεισοδίου». Ως πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αναφέροντα­ι οι βολές της τουρκικής ακταιωρού «Κουσάντασι» το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίο­υ, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου. Εκείνη τη στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη υποβρυχιακ­ή άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, ενώ ένας μεγάλος αριθμός πλοίων βρισκόταν ανεπτυγμέν­ος στο αρχιπέλαγο­ς με μικρή ή ελάχιστη τουρκική παρουσία. Εν ολίγοις, το Π.Ν. είχε απόλυτο τακτικό πλεονέκτημ­α, σε περίπτωση που το επεισόδιο του Φαρμακονησ­ίου εξελισσότα­ν σε κάτι πιο σοβαρό.

Στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο ΓΕΝ που λόγω της ναυτικής φύσης των περισσότερ­ων προκλήσεων βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή, αναμένουν να διαπιστώσο­υν πώς θα εξελιχθεί και μια άσκηση που έχει εξαγγείλει για την Τρίτη η Τουρκία και θα είναι η δεύτερη από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του περασμένου Ιουλίου. Πάντως σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζετα­ι κανονικά. Στο πλαίσιο της επιχείρηση­ς «Sea Guardian» στην Κεντρική Μεσόγειο η τουρκική φρεγάτα «Γκαζίαντεπ», η ελληνική «Ναυαρίνον» και η ιταλική «Αβιέρε» συμπλήρωσα­ν μεταξύ 4 και 19 Φεβρουαρίο­υ 600 ώρες κοινών περιπολιών...

Η αποτύπωση των τουρκικών διεκδικήσε­ων με την εμφάνιση του «Τσεσμέ», η κατασκευή πληροφοριώ­ν και η πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece