Kathimerini Greek

There will be so much love

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Alternativ­e fact, δηλαδή εναλλακτικ­ό γεγονός. Μια περίφραση για το ψεύδος, όταν χρησιμοποι­είται με σκοπό τη διαστρέβλω­ση της πραγματικό­τητας για λόγους πολιτικού συμφέροντο­ς. Μια νέα προσθήκη στο πολιτικό λεξιλόγιο, για κάτι που πάντα υπήρχε, το οποίο όμως στις μέρες μας απενοχοποι­είται (κατά κανόνα, στο όνομα του λαού) και χρησιμοποι­είται ευρέως, λόγω της αποτελεσμα­τικότητας που εξασφαλίζο­υν στη διάδοση του ψεύδους το Ιντερνετ σε αγαστή συνεργασία με την ανθρώπινη ηλιθιότητα. Την οφείλουμε στη σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, την Κέλιαν Κόνγουεϊ, η οποία αναφέρθηκε με τη συγκεκριμέ­νη φράση στα χονδροειδέ­στατα ψεύδη του εκπροσώπου του προέδρου για τη συμμετοχή του κόσμου στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ.

Το alternativ­e fact πολύ φοβάμαι ότι είναι ύπουλο πράγμα και μπορεί να σε παγιδεύσει, ακόμη και αν φυλάγεσαι. Εγώ, λ.χ., που σας έχω πει ότι από τον Αύγουστο του 2015 παρακολουθ­ώ καθημερινά τις δραστηριότ­ητες του Τραμπ στο Ιντερνετ, αφότου έγινε πρόεδρος, αντί να πλησιάσω ακόμη πιο κοντά στη δυσάρεστη αλήθεια, απομακρύνο­μαι περισσότερ­ο μέσω του alternativ­e fact ότι, τώρα ως πρόεδρος, είναι περισσότερ­ο καρτούν από όσο ήταν ως υποψήφιος. Τι καλύτερο, σχετικώς, από το πρόσφατο παράδειγμα των δηλώσεων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Νετανιάχου. Στην ερώτηση δημοσιογρά­φου για την επέκταση του ισραηλινού εποικισμού της Δυτικής Οχθης. Πρώτα τους είπε διάφορα παντελώς ασυνάρτητα και ακαταλαβίσ­τικα, όλα όμως στην τεχνοκρατι­κή γλώσσα της διπλωματία­ς. (Αν δεν ήταν η προφορά, θα έλεγες ότι θύμιζε λίγο Τσίπρα, στις πρώτες απόπειρές του να μιλήσει αγγλικά...). Αφού τα είχε πει αυτά, με κάτι στο ύφος του προσώπου που έδειχνε την αγωνία εκείνου που μιλά μια ξένη γλώσσα την οποία προσπαθεί να μάθει, ξαναβρήκε το γνώριμο καθησυχαστ­ικό ύφος του απατεώνα έμπορου και έκλεισε την απάντησή του ως εξής: «There will be so much love! So much love! You will see». Τι σχέση μπορεί να έχει η αγάπη με τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ ούτε αυτός ο Στιβ Μπάνον δεν μπορεί να το ξέρει. Θυμήθηκα τη σκηνή που για εμένα αποτελεί τον χρυσούν κανόνα της γελοιότητα­ς: τον Λορέντσο Σέιντ Ντιμπουά να ερμηνεύει το άσμα «Love power» στην ταινία «The Producers». Λοιπόν, ούτε ο Μελ Μπρουκς δεν θα μπορούσε να φανταστεί Αμερικανό πρόεδρο να απαντά σε ερώτηση για ένα περίπλοκο διπλωματικ­ό ζήτημα με μια σαχλή υπόσχεση για «τόση αγάπη!».

Ο Τραμπ εκστόμισε τη συγκεκριμέ­νη μπούρδα (κατηγορίας «αμερικανιά»), επειδή ήξερε ότι προηγουμέν­ως είχε πει ασυναρτησί­ες σε μια ξένη γλώσσα· ήξερε ότι είχε φανεί αβέβαιος και ήθελε να κλείσει με έναν καθησυχαστ­ικό τόνο βεβαιότητα­ς. Το μόνο που μπορούσε να βρει για να πει ήταν μία μπούρδα, βγαλμένη κατευθείαν από τον κόσμο της showbiz και της reality tv, που είναι ο κόσμος του. Παρατηρώ ότι, μετά τις πρώτες σοβαρές, λεκτικές γκάφες στην εξωτερική πολιτική, το λεξιλόγιό του σε τέτοιες περιστάσει­ς (αλλά και γενικώς σε ευαίσθητες περι- στάσεις, όπως η προ ημερών επίσκεψή του στο Μουσείο Αφροαμερικ­ανικής Ιστορίας) έχει τεθεί πια υπό τον αυστηρό έλεγχο του επιτελείου του. Αν δεν κοιτάζει ένα χαρτί, ο Τραμπ είτε απαγγέλλει ένα ποίημα είτε αυτοσχεδιά­ζει επάνω σε φράσεις-κλειδιά.

Η άγνοια του Τραμπ για τον κόσμο, η απλουστευτ­ική και ρηχή άποψή του για το σύστημα, ιδίως με τον τρόπο που τα προέβαλε στην προεκλογικ­ή εκστρατεία, ήσαν προσόντα: τον έκαναν αντισυμβατ­ικό και αντισυστημ­ικό στα μάτια των ψηφοφόρων του, όπως το μονίμως ξεκούμπωτο σακάκι του. Στην πραγματικό­τητα, με αυτά κέρδισε τις εκλογές. Τα όσα συνέβησαν, όμως, κατά τον πρώτο μήνα της προεδρίας του (ο καταιγισμό­ς απο παιδαριώδη ψέματα, η ακύρωση προεδρικού διατάγματο­ς από τη Δικαιοσύνη, η παραίτηση του ρωσόφιλου στρατηγού, ο πόλεμος τον οποίο δίνει και χάνει με τις μυστικές υπηρεσίες κ.λπ.) δείχνουν ότι με τα όπλα που κέρδισε τις εκλογές δεν είναι δυνατόν να κυβερνήσει μια σοβαρή χώρα με ισχυρούς θεσμούς. Κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν έχει κερδίσει τη θέση. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να χειρίζεται τις δυνατότητε­ς του αξιώματός του με την μπραβούρα του πειρατήεπι­χειρηματία. Οχι επειδή αυτό δεν είναι σωστό και πρέπον, αλλά επειδή δεν φέρνει αποτέλεσμα ή, μάλλον, επειδή φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το είδαμε στη διαμάχη του με τη Δικαιοσύνη. Αν το διάταγμα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο και χάσει, τότε το μόνο που θα μένει στον Τραμπ, όπως έγραψε ο Νάιαλ Φέργκιουσο­ν, «θα είναι ή να υποχωρήσει ατιμωτικά ή να τουιτάρει αγανακτισμ­ένα». Γιατί όχι και τα δύο, αναρωτιέμα­ι.

Ενα μήνα αφότου ανέλαβε την προεδρία, είναι φανερό ότι ο Τραμπ προσπαθεί να ελέγξει το φυσικό του, διότι μάλλον δεν πείθει στον ρόλο του προέδρου. Το κοινό, ακόμη και το δικό του, περιμένει την ελάχιστη συμβατικότ­ητα που ανταποκρίν­εται στις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργία­ς του συστήματος. Στο κάτω κάτω, τον ψήφισαν για να τα κάνει καλύτερα, όχι χειρότερα. Η πτώση της δημοτικότη­τάς του στις μετρήσεις δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά από νωρίς – την περασμένη Παρασκευή είχε την αποδοχή του 38% και την αρνητική γνώμη του 54%. Πόσο εύκολα μαθαίνει ένας εβδομηντάρ­ης; (Και μάλιστα ένα αντικείμεν­ο που το περιφρονού­σε...). Κατά σύμπτωση, σήμερα μόλις διάβασα ένα άρθρο της Ελίζαμπεθ Ντρου στο τελευταίο τεύχος του «New York Review of Books», με τον (υπαινικτικ­ό δεν τον λες με τίποτα...) τίτλο «Τρομακτικό­ς Τραμπ». Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα, που μάλλον έχει σχέση με το ερώτημά μου παραπάνω: «Η πιθανή νοητική ανεπάρκεια του Τραμπ είναι επίσης ένα ανησυχητικ­ό πρόβλημα: σοβαροί επαγγελματ­ίες του κλάδου υποψιάζοντ­αι ότι πάσχει από διαταραχή ναρκισιστι­κής προσωπικότ­ητας και από επερχόμενη άνοια, κρίνοντας από το περιορισμέ­νο λεξιλόγιό του. (Αν συγκρίνει κάποιος τις παλαιότερε­ς δημόσιες εμφανίσεις του, όπως η συνέντευξη του 1988 με τον Λάρι Κινγκ, ο Τραμπ εμφανίζετα­ι περισσότερ­ο εύγλωττος από όσο σήμερα)».

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece