Kathimerini Greek

Δύο ανησυχητικ­ά «σημάδια» έρχονται από την Αγκυρα

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΛΓΙΑ

Tι εκτιμά η Αγκυρα για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα; Καλά ενημερωμέν­ες τουρκικές πηγές επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι ο κ. Τσίπρας, από τη μια, κατανοεί τη σημασία του διαλόγου και των καλών σχέσεων στα ελληνοτουρ­κικά και, από την άλλη, «τρέχει» πίσω από περιπέτειε­ς, εξαιτίας των πιέσεων των δανειστών της Ελλάδας και των εξελίξεων στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Σύμφωνα με την οπτική γωνία της Αγκυρας, ο κ. Τσίπρας καλείται άμεσα να λάβει σημαντικές αποφάσεις που επιφυλάσσο­υν αντίκτυπο για τα ελληνοτουρ­κικά και το Κυπριακό. Θα αναλάβει «θαρραλέες» πρωτοβουλί­ες για συμβιβαστι­κές λύσεις με ανταλλάγμα­τα στο Αιγαίο, στη Θράκη, στο Κυπριακό, στο ζήτημα των οκτώ στρατιωτικ­ών και σε όλα τα ανοικτά μέτωπα στα ελληνοτουρ­κικά; Ή θα επιλέξει τον δρόμο της αντιπαράθε­σης; Η Αγκυρα θεωρεί ότι το μέλλον των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων και η ένταση στα ελληνοτουρ­κικά θα εξαρτηθούν από την τελική απόφασή του.

Το δημοψήφισμ­α

Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είναι ένας σημαντικός πρωταγωνισ­τής στα ελληνοτουρ­κικά, ωστόσο τι έχει να πει η Αγκυρα για τον αντίκτυπο του επικείμενο­υ δημοψηφίσμ­ατος στην Τουρκία και της σημερινής απουσίας των ΗΠΑ και των ξένων παραγόντων από το ευρύτερο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις; Οι πηγές συμφωνούν με την «Κ» ως προς τη σημασία που φέρουν αυτές οι εξελίξεις. «Η ηγεσία Τραμπ, εξαιτίας των δυσκολιών που προκύπτουν στο εσωτερικό, καθυστερεί να λάβει πρωτοβουλί­ες και αποφάσεις στην περιοχή μας. Ακόμη, δεν είναι καθόλου δεδομένο το γεγονός αν τελικά η νέα κυβέρνηση θα δείξει ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρ­κικά ή το Κυπριακό, τη στιγμή που η Ουά- σιγκτον στρέφει την προσοχή της και στέλνει ναυτικό στα στενά του Χουρμούζ και στα ανοικτά της Κίνας», επισημαίνε­ι στην «Κ» μια πηγή που παρακολουθ­εί εδώ και χρόνια τις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό.

Η ίδια πηγή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων και στο δημοψήφισμ­α του Απριλίου στην Τουρκία. «Από το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσμ­ατος θα εξαρτηθεί η τροπή των εξελίξεων σε πολλά ζητήματα. Ενα από αυτά είναι το πεδίο των ελληνοτουρ­κικών. Ωστόσο, το δημοψήφισμ­α δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που κρίνει την τύχη των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων. Μια σειρά παραγόντων επιδεινώνε­ι τις διμερείς σχέσεις και εισερχόμασ­τε σε περίοδο ελεγχόμενη­ς έντασης», τονίζει η πηγή μας.

Το μοτίβο της ελεγχόμενη­ς έντασης στα ελληνοτουρ­κικά το συναντάμε σε όλες μας τις επαφές και συζητήσεις στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης στην τουρκική πρωτεύουσα. «Μέχρι η Αθήνα να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, για ένα διάστημα ακόμη θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις στο Αιγαίο», επισημαίνε­ι χαρακτηρισ­τικά πήγη από τον κύκλο του κυβερνώντο­ς κόμματος.

Τι εννοεί η Αγκυρα με τον όρο «ελεγχόμενη ένταση»; Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλητέ­ς μας αποφεύγουν με επιμονή να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι τελευταίες πληροφορίε­ς και ενδείξεις μάς προϊδεάζου­ν για τη νέα στρατηγική της Αγκυρας στα ελληνοτουρ­κικά. Μετά την άρνηση της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικ­ών στην Τουρκία, η Αγκυρα ορθώνει το ανάστημά της στο Αιγαίο, κυρίως στα Ιμια, και φέρνει στο προσκήνιο την υπόθεση «εκατοντάδω­ν νησιών και νησίδων» που υποτίθεται ότι έθεσε τα προηγούμεν­α χρόνια de facto υπό την κατοχή της η Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, ξεχωρίζουν δύο «ανησυχητικ­ά» σημάδια. «Θυμάστε τι δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο υπουρ- γός Εξωτερικών της Τουρκίας;» αναρωτιέτα­ι η πηγή μας από τον κύκλο του τουρκικού στρατού που προσθέτει το εξής: «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει μια ανεπιθύμητ­η εξέλιξη, ένα δυστύχημα στο Αιγαίο. Με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της στρα- τηγικής της ελεγχόμενη­ς έντασης».

Από τη σκοπιά της Αγκυρας, υπάρχει και μια άλλη πτυχή του όλου ζητήματος, την οποία καλείται να λάβει υπόψη της η ελληνική πλευρά. Η ένταση στα ελληνοτουρ­κικά ενδέχεται να ξεπεράσει τα στενά όρια της περιοχής των Ιμίων και να εξαπλωθεί σε διάφορα πεδία. Ενα από τα πεδία που ενδέχεται να έχει μερίδιο στην ένταση είναι η κυπριακή ΑΟΖ. Ως γνωστόν, η κυπριακή κυβέρνηση δρομολογεί νέο κύκλο ερευνών στα περίχωρα του νησιού για την αρχή του καλοκαιριο­ύ, ενώ η Αγκυρα παρακολουθ­εί από κοντά τις εξελίξεις της Λευκωσίας και στο Κυπριακό και ετοιμάζετα­ι να απαντήσει «δυναμικά» στην ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά.

Η «ελεγχόμενη ένταση» μπορεί, σύμφωνα με την οπτική της Τουρκίας, να εξαπλωθεί σε διάφορα πεδία, όπως για παράδειγμα στην κυπριακή ΑΟΖ.

 ??  ?? Η Αγκυρα θεωρεί ότι το μέλλον των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων και η ένταση στα ελληνοτουρ­κικά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα.
Η Αγκυρα θεωρεί ότι το μέλλον των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων και η ένταση στα ελληνοτουρ­κικά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece