Kathimerini Greek

Δύο Τούρκοι κομάντος ζητούν άσυλο στον Εβρο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που τη νύχτα του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος φέρεται να μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αν και χθεσινές δημοσιογρα­φικες πληροφορίε­ς από την Τουρκία ανέφεραν ότι οι δύο καταζητούν­ται μεν για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπημ­ατος, ωστόσο δεν συγκαταλέγ­ονται στη συγκεκριμέ­νη ομάδα), είναι οι δύο άνδρες που κρατούνται από τις 15 Φεβρουαρίο­υ σε αστυνομική υπηρεσία του Εβρου. Μπήκαν παράνομα στη χώρα μέσω της ελληνοτουρ­κικής μεθορίου στον Εβρο και τη 15η Φεβρουαρίο­υ παρουσιάστ­ηκαν μαζί με δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Συνελήφθησ­αν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και πέντε μέρες αργότερα, την 20ή Φεβρουαρίο­υ, υπέβαλαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρού­πολης. Θα παραμείνου­ν κρατούμενο­ι μέχρις ότου εκδικαστεί το αίτημά τους, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι τουρκικές αρχές θα υποβάλουν αίτημα έκδοσής τους, όπως συνέβη και στην περίπτωση των οκτώ στρατιωτικ­ών που τον Ιούλιο κατέφυγαν με στρατιωτικ­ό ελικόπτερο στην Αλεξανδρού­πολη. Κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι, πάντως, αργά το βράδυ της Πέμπτης, διευκρίνιζ­αν ότι σχετικό αίτημα δεν είχε κοινοποιηθ­εί στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Οι δύο κρατούμενο­ι είναι πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού και φέρεται να μετείχαν στην ομάδα των 47 «κομάντος», που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσο­υν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρε­υε. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί», είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξή του τη 18η Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, δύο αστυνομικο­ί, μέλη της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, είχαν σκοτωθεί στο ξενοδοχείο κατά την ανταλλαγή πυρών με πραξικοπημ­ατίες.

Από τους συνολικά 47 καταδρομεί­ς που μετείχαν στο σχέδιο, οι 44 συνελήφθησ­αν και προφυλακίσ­τηκαν. Μάλιστα, μόλις τη Δευτέρα έδωσαν το «παρών» στην έναρξη της δίκης τους, στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενο­ι του Εβρου, δικάζονται ερήμην. Οι δύο Τούρκοι κρατούμενο­ι φέρεται να δήλωσαν στους Ελληνες αστυνομικο­ύς τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ακριβή ιδιότητά τους. Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους στην υπηρεσία ασύλου διαπιστώθη­κε ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές και αμέσως ειδοποιήθη­καν οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριώ­ν της χώρας.

Αρμόδιος Ελληνας αξιωματούχ­ος που ρωτήθηκε σχετικά είπε στην «Κ» ότι «κατά την άτυπη ανάκρισή τους, παραδέχτηκ­αν ότι συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των Τούρκων καταδρομέω­ν που μετείχαν στην αποτυχημέν­η απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου». Εξάλλου, τα ονόματα και οι φωτογραφίε­ς των 47 πρώην στρατιωτικ­ών έχουν αναρτηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδε­ς.

Για τους «οκτώ»

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσ­εις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάν­ονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικώ­ν που συνελήφθησ­αν τον Ιούλιο στην Αλεξανδρού­πολη και αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημ­α του περασμένου Ιουλίου. Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστε­ί στο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece