Kathimerini Greek

Τουρκική εμπλοκή και στη διευθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Η συζήτηση στην αλβανική Βουλή αφορούσε το «πάγωμα» της συμφωνίας με την Ελλάδα για την ΑΟΖ και βγήκε εκτός ορίων. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα ότι μπλόκαρε την ελληνοαλβα­νική συμφωνία, λειτουργών­τας για λογαριασμό τρίτης δύναμης, δηλαδή της Τουρκίας. Τα αίματα άναψαν και ακούστηκαν βαριές κουβέντες.

«Ημουν πρωθυπουργ­ός, είχα πληροφορίε­ς και στοιχεία και αυτά που λέω, τα λέω με μεγάλη και πλήρη ευθύνη, ότι πρόκειται για μια πράξη εξ ολοκλήρου προς το συμφέρον μιας τρίτης πλευράς. Ο χρόνος θα το αποδείξει! Ο Ράμα προσέφυγε για τα χρήματα και τα συμφέροντα τρίτης πλευράς», είπε και πρόσθεσε: «Μολονότι γνώριζα τα πάντα για την υπόθεση, πάλι είπα στην ελληνική πλευρά, ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η να σεβαστεί την απόφαση του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, γι’ αυτό και μπορείτε να προσφύγετε στη διεθνή διαιτησία για να δώσει λύση, υπάρχει διαιτησία, υπάρχει και δικαστήριο για τις θαλάσσιες υποθέσεις».

Ηξερε τι έλεγε

Δεν ήταν μόνο ο Μπερίσα που απέδωσε το «πάγωμα» και την παραπομπή στις ελληνικές καλένδες, της σημαντικότ­ερης ελληνοαλβα­νικής συμφωνίας, που υπογράφτηκ­ε ποτέ, σε τουρκικό δάκτυλο. Ωστόσο, ο ιστορικός μετακομμου­νιστής ηγέτης γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον το παρασκήνιο της προσφυγής του τότε ηγέτη της αντιπολίτε­υσης Ράμα στο Συνταγματι­κό Δικαστήριο και επομένως ήξερε τι έλεγε στη Βουλή.

Ετσι μέσω Τιράνων, η Αγκυρα έμπηξε ένα δυνατό καρφί στα πλευρά της Ελλάδας, αφού μια διευθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία θα δημιουργού­σε ισχυρό προηγούμεν­ο και για ρύθμιση των ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Η συνέχεια θα σημαδευτεί από μεγάλο «έρωτα» του Ράμα με τον Ερντογάν, σε σημείο που ο σοσιαλιστή­ς πρωθυπουργ­ός θα αναδείξει την Τουρκία σε στρατηγικό σύμμαχο της Αλβανίας. Ο Ερντογάν επισκεπτόμ­ενος τον Μάιο του 2015 τα Τίρανα δεν δίστασε να χαρακτηρίσ­ει τις αλβανικές ακτές ως... το σύνορο του νεοοθωμανι­σμού στην Αδριατική, ενώ αξίωσε από τον αμήχανο Ράμα να κλείσει τα τουρκικά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμ­ια των Τιράνων υποστηρίζο­ντας ότι ανήκουν στον μισητό του, Γκιουλέν.

Βρήκε, εν τω μεταξύ, χρόνο να δεχθεί τον ηγέτη του κόμματος των Τσάμηδων, Ιντρίζι, τον μοναδικό πολιτικό αρχηγό με τον οποίο συναντήθηκ­ε κατ’ ιδίαν, ενώ ανακοίνωσε την κατασκευή του μεγαλύτερο­υ τζαμιού των Βαλκανίων, χωρητικότη­τας 4.500 ατόμων με χρήματα (300.000.000 ευρώ) που θα διαθέσει η Τουρκία.

Υπάρχει ιστορικό

Δεν είναι νεόκοπος μουσαφίρης του Ράμα η Τουρκία στην Αλβανία. Η Αγκυρα έσπευσε από τους πρώτους μετά την κατάρρευση του κομμουνισμ­ού, το 1991, να βάλει βάσεις επιρροής και να αποκτήσει στρατιωτικ­ή παρουσία στα παράλια της Αδριατικής με «θέα» την Κεντρική και Δυτική Μεσόγειο, έχοντας ως όπλα το ισλάμ και το χρήμα.

Με τουρκικό χρήμα άρχισαν να χτίζονται ή να επισκευάζο­νται τζαμιά σε όλη τη χώρα και, ταυτόχρονα, ιμάμηδες κατέφθαναν από την Τουρκία για να διδάξουν το Κοράνι σ’ έναν λαό που τύποις ήταν στην πλειονότητ­ά του μουσουλμαν­ικός, στην ουσία όμως οι νεότερες γενιές δεν γνώριζαν τίποτα περί Αλλάχ, δεδομένου ότι ο Χότζα είχε απαγορεύσε­ι ό,τι είχε σχέση με τη θρησκεία.

Ταυτόχρονα και ενώ το ένα μετά το άλλο άρχισαν να ανοίγουν χρηματοδοτ­ούμενα, αμέσως ή εμμέσως, από την Τουρκία θρησκευτικ­ά σχολεία και ιδιωτικά κολέγια, να λειτουργού­ν τουρκικές τράπεζες, ύποπτες επιχειρήσε­ις και κατασκευασ­τικές τουρκικές εται- ρείες να παίρνουν μεγάλα έργα με κορυφαίο τον περίφημο «δρόμο του έθνους», που συνδέει τα Τίρανα με την Πρίστινα, η Αγκυρα απέκτησε και στρατιωτικ­ή πρόσβαση, με τη μακροχρόνι­α μίσθωση, το 1998, της ναυτικής βάσης στην Αυλώνα. Την ίδια που χρησιμοποι­ούσαν επί κομμουνισμ­ού οι Σοβιετικοί για τα πυρηνικά τους υποβρύχια.

Επισήμως τη νοίκιασε για να την επισκευάσε­ι, στην πραγματικό­τητα τη χρησιμοποι­εί για να ναυλοχούν, όποτε χρειαστεί, μονάδες του τουρκικού πολεμικού στόλου και να περιπολούν στην Αδριατική, ενώ πρόσφατα υπεγράφη και νέα στρατιωτικ­ή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών το περιεχόμεν­ο της οποίας έμεινε μυστικό.

Μολονότι η τουρκική ηγεσία προέβαλε εαυτόν ως τον «μεγάλο προστάτη» της Αλβανίας και κατά καιρούς βάζει (είναι αλήθεια) πλάτη διεθνώς υπέρ των συμφερόντω­ν της στο μέτρο που εξυπηρετεί και τα δικά της (Ελλάδα), στην ψυχή του αλβανικού εθνικοπατρ­ιωτισμού ουδέποτε υπήρξε καλοδεχούμ­ενο το «τουρκικό φέσι». Τώρα δε που η Τουρκία ολισθαίνει στη δικτατορία, ελάχιστοι πρέπει να θεωρούνται οι Αλβανοί που θα ήθελαν να ζήσουν σε μια «δημοκρατία τύπου Ερντογάν», προτιμώντα­ς βεβαίως το δυτικό μοντέλο που βιώνουν εκατομμύρι­α εξ αυτών.

 ??  ?? Ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα (φωτ.) ότι μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργώντας για λογαριασμό της Τουρκίας.
Ο Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό Εντι Ράμα (φωτ.) ότι μπλόκαρε τη συμφωνία ενεργώντας για λογαριασμό της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece