Kathimerini Greek

«Κόκκινες γραμμές» από Τσακαλώτο στο Μαξίμου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Με «κόκκινες» γραμμές προσέρχετα­ι στις διαπραγματ­εύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν την Τρίτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Κόκκινες» γραμμές, οι οποίες όμως δεν αφορούν τους πιστωτές. Τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικώ­ν στον πρωθυπουργ­ό και στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνου­ν την ενόχληση του οικονομικο­ύ επιτελείου για τους επικοινωνι­ακούς χειρισμούς των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά κυρίως καταδεικνύ­ουν την πρόθεση του κ. Τσακαλώτου να μην επωμιστεί μόνος το πολιτικό κόστος δύσκολων αποφάσεων που είναι συλλογικές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, ο υπουργός Οικονομικώ­ν στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες την Τρίτη, ζήτησε τα εξής:

1. Τη συγκρότηση μιας διαπραγματ­ευτικής ομάδας, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματ­εύσεων. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσο­υν το Σαββατοκύρ­ιακο εναλλακτικ­ά σενάρια μέτρων «καλών» και «κακών» και η ηγετική ομάδα θα επιλέξει ποια από αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει την πρόταση στους θεσμούς κι αν αυτοί την απορρίψουν, θα συνέρχεται η διαπραγματ­ευτική ομάδα για να επανακαθορ­ίσει τη στάση της. Αφού γίνει αυτό, ο υπουργός Οικονομικώ­ν θα επιστρέφει στο Χίλτον με τη νέα πρόταση.

2. Ο ίδιος θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για τα θέματα που είναι αρμοδιότητ­ας του υπουργείου Οικονομικώ­ν, δηλαδή τα δημοσιονομ­ικά, εν μέρει τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό κ.λπ. Θέματα στα οποία δεν εμπλέκεται το ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά ή τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζε­ται ο αρμόδιος υπουργός.

Εάν επιμείνει σ’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσλειτουρ­γικό μοντέλο. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν δεν θα έχει καμία ευελιξία στις διαβουλεύσ­εις με τους θεσμούς, αφού για κάθε μικρή ή μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει προηγουμέν­ως να αποφασίζει η ομάδα διαπραγμάτ­ευσης.

Ωστόσο, είναι προφανές πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμά ότι δηλώσεις, διαρροές και σενάρια αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να κατηγορηθε­ί για υποχωρητικ­ότητα έναντι της τρόικας.

Η καχυποψία υπήρχε από παλαιότερα, αλλά κλιμακώθηκ­ε με τις δηλώσεις Βούτση και τους επικοινωνι­ακούς χειρισμούς του Μαξίμου όταν αποκαλύφθη­κε η επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, στους οποίους ανέφερε πως το 1/3 των προαπαιτου­μένων έχει υλοποιηθεί, άλλο 1/3 είναι στην τελική φάση υλοποίησης και απομένει το υπόλοιπο που είναι τα δημοσιονομ­ικά, τα εργασιακά και τα ενεργειακά για να κλείσει η διαπραγμάτ­ευση.

Η δυσαρέσκει­α χτύπησε «κόκκινο» όταν κυκλοφόρησ­ε ένα πανηγυρικό non paper για τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικώ­ν, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, και ενώ οι κ. Τσακαλώτος και Ντάισελμπλ­ουμ είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξουν διαρροές. Ηταν η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο υπουργός Οικονομικώ­ν βρισκόταν εκτεθειμέν­ος έναντι του προέδρου του Eurogroup εξαιτίας διαρροών από το Μαξίμου. Η πρώτη ήταν όταν διέρρευσε η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς με πρωτοβουλί­α του κ. Ντάισελμπλ­ουμ.

Τα σενάρια που διακινούσα­ν κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι για ταχεία επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματ­ισμένο της 20ής Μαρτίου, οι δηλώσεις υπουργών για δήθεν τέλος στη λιτότητα, οι διαρροές για αντίμετρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και δεν έχουν ακόμη ούτε καν συζητηθεί πόσο μάλλον συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενισχύουν την πεποίθηση ότι κάποιοι συνειδητά ανεβάζουν τόσο ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, ώστε ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο να περά- σουν από κάτω και να φορτωθούν το κόστος μιας συμφωνίας, που αν επιτευχθεί θα είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολη:

• Μπορεί να είναι δεδομένες οι περικοπές στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις, αλλά το πόσο είναι ακόμη ανοικτό. Επίσης, στα εργασιακά το ΔΝΤ θα επιμείνει στη θέση του να μην υπάρξει για φέτος και το 2018 αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματ­εύσεις

• Τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα είναι περίπατος και δεν θα είναι απαραιτήτω­ς αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Ειδικά το ΔΝΤ έχει σαφή θέση για το ποια πρέπει να είναι τα αντίμετρα στη μείωση αφορολογήτ­ου (μείωση υψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν) και των συντάξεων (αύξηση των δαπανών πρόνοιας, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύη­ς.

• Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας θα χρειαστεί καιρό, καθώς δεν αρκεί να κλείσει το SLA, αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσου­ν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για το χρέος. Στη συνέχεια, το Ταμείο θα λάβει απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ολα αυτά δεν θα γίνουν νωρίτερα από τον Απρίλιο. Το πιο πιθανό είναι τον Μάιο. Εύκολες και γρήγορες νίκες στις διαπραγματ­εύσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, οι νίκες είναι σπάνιες...

Μετά τις διαρροές, που τον εξέθεσαν στη διαπραγμάτ­ευση, ζητεί «έγκριση» για κάθε απόφαση.

 ??  ?? Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει τις προτάσεις στους θεσμούς κι αν αυτοί τις απορρίψουν, θα συνέλθει η διαπραγματ­ευτική ομάδα για να επανακαθορ­ίσει τη στάση της.
Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει τις προτάσεις στους θεσμούς κι αν αυτοί τις απορρίψουν, θα συνέλθει η διαπραγματ­ευτική ομάδα για να επανακαθορ­ίσει τη στάση της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece