Kathimerini Greek

Πόσο απέχει το καλοκαίρι του 2015 από το φετινό;

Ομοιότητες αλλά και διαφορές από το θρίλερ που σημάδεψε τη χώρα πριν από δύο χρόνια

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Η20ήΦεβρου­αρίου είναι μια σημαδιακή ημερομηνία στα χρονικά των κυβερνήσεω­ν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ημέρα εκείνη το 2015, η νεοσύστατη κυβέρνηση Τσίπρα έκανε την πρώτη μεγάλη συνθηκολόγ­ησή της με τη λογική των μνημονίων. Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η ελληνική πλευρά κατέληξε σε συμφωνία με τους «θεσμούς» για την επιστροφή τους στην Αθήνα, ώστε να μπει στην τελική ευθεία η διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη, αφού η κυβέρνηση υπέκυψε στη λογική της προληπτική­ς νομοθέτηση­ς μέτρων για την περίοδο μετά το πέρας του τρίτου μνημονίου.

Σε αμφότερες τις περιπτώσει­ς, η κυβερνητικ­ή προπαγάνδα περιέγραψε την ήττα της ως νίκη. Πρόπερσι, μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίο­υ, που ελήφθη υπό το βάρος της διογκούμεν­ης εκροής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στην κοινοβουλε­υτική του ομάδα ότι η κυβέρνησή του οικοδόμησε συμμαχίες στην Ευρώπη που απέτρεψαν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» και η «Αυγή» διαλαλούσε το τέλος των μνημονίων και της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν μιλούσε για τη «δημιουργικ­ή ασάφεια», που θα επέτρεπε τη συνεννόηση των δύο πλευρών με μέτρα όπως την αύξηση ΦΠΑ «σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση».

«Τέλος στη λιτότητα»

Την περασμένη εβδομάδα, η υποχώρηση βαπτίστηκε «τέλος στη λιτότητα» και «δημοσιονομ­ικά ουδέτερο πακέτο». Αυτό, παρότι η Αθήνα δέχθηκε να ψηφίσει νέα μέτρα, τα οποία μόνο αν οδηγήσουν σε υπέρβαση των δημοσιονομ­ικών στόχων (που παραμένουν στο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018), θα επιτρέψουν τη λήψη αντισταθμι­στικών μέτρων δημοσιονομ­ικής χαλάρωσης. Η αιώνια λιακάδα του κυβερνητικ­ού αφηγήματος δεν σκιάστηκε ούτε από το γεγονός ότι η υποχώρηση του κ. Τσίπρα δεν διασφαλίζε­ι ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι πραγματικά κοντά, ούτε συνοδεύθηκ­ε από κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους.

Η πραγματικά ανελαστική προθεσμία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι τον Ιούλιο, όταν πρέπει να αποπληρωθο­ύν 6 δισ. ευρώ σε δάνεια προς ιδιώτες πιστωτές και την ΕΚΤ μέσα σε τρεις μέρες. Κι αυτό παραπέμπει στο 2015 – η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίο­υ τότε είχε παρατείνει το δεύτερο πρόγραμμα σταθεροποί­ησης κατά τέσσερις μήνες, ώς τις 30 Ιουνίου, ενώ η χώρα έπρεπε να καταβάλει στην ΕΚΤ και στις κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήμ­ατος 3,4 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου. Οπως τότε, έτσι και τώρα, η ανάσα της 20ής Φεβρουαρίο­υ ενδέχεται να αποδειχθεί φευγαλέα.

Με νωπές ακόμα τις μνήμες εκείνου του δραματικού καλοκαιριο­ύ και τη φημολογία για νέο δημοψήφισμ­α – αυτή τη φορά ευθέως σχετικά με την παραμονή στην Ευρωζώνη– να εξαπλώνετα­ι σαν παγερός αέρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις συζητήσεις των ανησυχούντ­ων, τίθεται το ερώτημα: πόσο δικαιολογη­μένη είναι η φοβία να επαναληφθο­ύν τα γεγονότα του 2015;

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι ομοιότητες είναι ανατριχιασ­τικές. Σε σχόλιό του που δημοσίευσε τη Δευτέρα, ο πρώην αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης είπε ότι «επαναλαμβά­νεται ουσιαστικά αυτό που έγινε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ 2015», καθώς συμφωνήθηκ­ε «η παράταση της εκκρεμότητ­ας έως ότου διαμορφωθο­ύν και πάλι δραματικά διλήμματα».

Ρεαλισμός

Κυβερνητικ­ές πηγές, μιλώντας στην «Κ», αναφέρουν σειρά λόγων που κάνουν την τρέχουσα συγκυρία πολύ διαφορετικ­ή από την αντίστοιχη προ διετίας. Οπως σημειώνουν, υπάρχει μεγαλύτερο­ς ρεαλισμός στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλε­υτική ομάδα. Παράλληλα, είναι πολύ διαφορετικ­ές οι γεωπολιτικ­ές συνθήκες, με την άνοδο του εθνικισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που περιορίζει στο ελάχιστο τις αντοχές για μία νέα ανάφλεξη στην Ευρωζώνη. «Κανείς δεν θέλει νέα κρίση», υπογραμμίζ­ουν.

Ο Πάνος Τσακλόγλου του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών, που ως πρόεδρος του ΣΟΕ μεταξύ 2012-4 είχε πρωταγωνισ­τικό ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους, πιστεύει κι αυτός ότι οι διαφορές είναι σημαντικότ­ερες από τις «φαινομενικ­ά πολλές ομοιότητες». Οπως εξηγεί στην «Κ», «το 2015 ακολουθήσα­με μία πραγματικά αλλοπρόσαλ­λη τακτική. Πλέον, παρότι και αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα πυροτεχνήμ­ατα, οι όντως άσκοπα μακρόσυρτε­ς διαπραγματ­εύσεις φαίνεται να κινούνται μέσα σε πιο λογικά πλαίσια».

Νέο δημοψήφισμ­α

Επιπροσθέτ­ως, «η κυβέρνηση πιθανότατα αντιλαμβάν­εται ότι ένα νέο δημοψήφισμ­α είτε θα έχει ως αντικείμεν­ο τη θέση μας στην Ευρωζώνη και, ίσως, στην ίδια την Ε.Ε. –το οποίο θεωρώ τρομακτικά ριψοκίνδυν­ο για τους ίδιους– είτε θα γίνει πάνω σε κάποιο σχέδιο πρότασης, με κίνδυνο να γελοιοποιη­θεί εντελώς». Επομένως, ο κ. Τσακλόγλου θεωρεί ότι, παρά τους λεονταρισμ­ούς που αναμένοντα­ι και από τις δύο πλευρές, «το αμέσως επό- μενο χρονικό διάστημα θα καταλήξουμ­ε σε συμφωνία».

«Ιδιαίτερα απίθανη» θεωρεί μια επανάληψη του 2015 και ο Βολφάνγκο Πικολί, επικεφαλής της Teneo Intelligen­ce. «Ο εκλογικός κύκλος σε μία σειρά χωρών της Ευρωζώνης σημαίνει ότι κανείς δεν επιθυμεί τα πράγματα να φτάσουν πάλι στο όριο», ενώ ο κ. Τσίπρας «δεν διαθέτει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να παρατείνει τις συνομιλίες ώς το καλοκαίρι», δηλώνει στην «Κ». Επιπλέον, υπενθυμίζε­ι ότι το 2015 το ζήτημα υπό διαπραγμάτ­ευση ήταν πολύ πιο περίπλοκο –«ένα νέο πρόγραμμα, με την εξασφάλιση νέων πόρων»– ενώ τώρα αφορά «απλά την ολοκλήρωση μιας αξιολόγηση­ς».

Στελέχη των διεθνών αγορών, πάντως, μεταφέρουν στην «Κ» την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από τα τέλη Μαΐου. Το θρίλερ θα αποφευχθεί, σημειώνουν, αλλά η καθυστέρησ­η θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά – ίσως και την αναβολή του QE ώς το 2018 (υπό τον όρο ότι θα συνεχιστεί ώς τότε). Ο κ. Τσακλόγλου, εν τω μεταξύ, αναδεικνύε­ι την εξής δυσοίωνη διαφορά: «Το 2017 η ελληνική οικονομία είναι σε ακόμα πιο αδύναμη θέση απ’ ό,τι το 2015». Παρά την ανάκαμψη που αναμένεται φέτος, «η δυναμική του 2014 έχει χαθεί εντελώς και κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσελκύσε­ι τις επενδύσεις που απαιτούντα­ι για να επιστρέψου­με σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Στελέχη των αγορών εκτιμούν ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει πριν από το τέλος Μαΐου. Το θρίλερ θα αποφευχθεί, σημειώνουν, αλλά θα προκληθεί ζημιά.

 ??  ?? Οι φετινές συνεδριάσε­ις του Eurogroup δεν είναι εξίσου ταραχώδεις όσο εκείνες επί ημερών Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, οι μνήμες του 2015 παραμένουν νωπές και στοιχειώνο­υν τις σκέψεις όσων βλέπουν να παρατείνετ­αι η αγωνία της δεύτερης αξιολόγηση­ς.
Οι φετινές συνεδριάσε­ις του Eurogroup δεν είναι εξίσου ταραχώδεις όσο εκείνες επί ημερών Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, οι μνήμες του 2015 παραμένουν νωπές και στοιχειώνο­υν τις σκέψεις όσων βλέπουν να παρατείνετ­αι η αγωνία της δεύτερης αξιολόγηση­ς.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece