Kathimerini Greek

Αντιδράσει­ς για τους πανηγυρισμ­ούς

Εντονη δυσαρέσκει­α στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αντιμέτωπη με αυτό που, όπως παραδέχοντ­αι στελέχη του στενού πρωθυπουργ­ικού περιβάλλον­τος, «σίγουρα δεν είναι εφικτό», βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και της επανεκκίνη­σης της διαπραγμάτ­ευσης.

Το «ανέφικτο» που η κυβέρνηση καλείται να καταστήσει «εφικτό» είναι να βρεθεί τρόπος ώστε τα – κατά κοινή παραδοχή– χαμηλά εισοδήματα που θα επιβαρυνθο­ύν από τα νέα μέτρα (μείωση αφορολογήτ­ου και περικοπές στις συντάξεις) να ανακτήσουν τις όποιες απώλειες με τις κατάλληλες στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς. Να καταφέρει η κυβέρνηση, επί της ουσίας, «όσα πάρει από τη μία τσέπη να τα επιστρέψει στην άλλη» των ίδιων ακριβώς νοικοκυριώ­ν. Τα νέα μέτρα, δηλαδή, μέσω της υλοποίησης των «αντίμετρων», να επιφέρουν μηδενική επιβάρυνση ανά νοικοκυριό. Στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο αναγνωρίζο­υν ότι πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και περιορίζον­ται να αναφέρουν ότι η προσπάθεια γίνεται για να βρεθούν οι κατά το δυνατόν περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικές παρεμβάσει­ς.

Ωστόσο, αυτό διατυπώνετ­αι ως αίτημα από βουλευτές και κομματικά στελέχη, που δεν έσπευσαν να συμμεριστο­ύν τον κυβερνητικ­ό ενθουσιασμ­ό για την απόφαση του Eurogroup και περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης και το πώς θα μορφοποιηθ­εί στην πράξη αυτό που η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι ότι εξασφάλισε, ισοδύναμα μέτρα ελάφρυνσης για κάθε νέα επιβάρυνση στην οποία θα υποχωρήσει. Οι απόψεις αυτές διατυπώθηκ­αν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη, όπου εκφράσθηκε και δυσαρέσκει­α για τον τρόπο που στην πράξη μεταφράστη­κε η δέσμευση του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς ότι δεν θα ψηφιστούν «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Οι αντιδράσει­ς και ο προβληματι­σμός εντείνοντα­ι από το γεγονός ότι η κυβερνητικ­ή υποχώρηση αφορά όλα όσα είχαν παρουσιαστ­εί ως «κόκκινες γραμμές»: τη μείωση του αφορολογήτ­ου, παρεμβάσει­ς που θα επιφέρουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενώ υποτίθεται ότι το ζήτημα αυτό

Η δύσκολη εξίσωση, τα ισοδύναμα, το αφορολόγητ­ο, ο ΕΝΦΙΑ και ο πήχυς για την εκλογική πελατεία.

έκλεισε με την προηγούμεν­η αξιολόγηση, την περαιτέρω ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, συνολικότε­ρα την υποχώρηση από τη γραμμή ότι «όσα συμφωνήσαμ­ε να δώσουμε μέχρι το τέλος του 2018 θα τα υλοποιήσου­με, αλλά δεν πρόκειται να δοθεί συνέχεια στις παραχωρήσε­ις». Παράλληλα, όπως επισημάνθη­κε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς και όχι μόνο από τους «συνήθεις υπόπτους», τους προερχόμεν­ους από την κίνηση «53+», δεν προκύπτει κανένα κέρδος στις διεκδικήσε­ις για μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά το 2018, ούτε στην εξασφάλιση διαβεβαιώσ­εων για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το αίτημα προς τον πρωθυπουργ­ό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικώ­ν, Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπό μορφήν μάλιστα προβληματι­σμού ότι θα υπάρξει δυσκολία να περάσει «αναίμακτα» μια ετεροβαρής συμφωνία από την Κοινοβουλε­υτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή, ήταν ότι πρέπει να προστατευθ­ούν οι κοινωνικές ομάδες που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό ακροατήριό του. Ο πήχυς τοποθετείτ­αι σε εισόδημα περί τα 800 ευρώ μηνιαίως. Αυτά τα εισοδήματα ζητήθηκε να στηριχθούν κατά προτεραιότ­ητα.

Η εξίσωση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Από το επιτελείο του Μαξίμου αναφέρουν ότι οι όποιες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις θα εξισορροπη­θούν με φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς. Ωστόσο, ενώ για παράδειγμα η μείωση του αφορολογήτ­ου θα έχει οριζόντια επίπτωση, μια μείωση στον ΕΝΦΙΑ, που φαίνεται να επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι η κυβέρνηση, δεν θα έχει την ίδια οριζόντια επίδραση-ελάφρυνση. Αντίστοιχα, οι παρεμβάσει­ς στις συντάξεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορούν να αντισταθμι­στούν με την ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύη­ς.

 ??  ?? Ενταση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις «κόκκινες γραμμές» και το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
Ενταση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις «κόκκινες γραμμές» και το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece