Kathimerini Greek

Ο απρόβλεπτο­ς κ. Τσίπρας

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Ακόμη και η Ιταλία, που αναμένεται να έχει τη χειρότερη επίδοση, έχει περάσει στο «συν». Ακόμη και η Ελλάδα, η μοναδική χώρα που δεν έχει ακόμη βγει από τη μνημονιακή υποστήριξη, θα εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ, ενώ ολόκληρη η Ευρωζώνη θα εμφανίσει άνοδο κατά 1,6% και 1,8% εφέτος και του χρόνου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τα καταφέρνει καλύτερα από όσο περιμένουν οι εχθροί της: εθνικιστικ­ές και άλλες ακραίες, ξενοφοβικέ­ς και αντικαπιτα­λιστικές πολιτικές δυνάμεις. Η στροφή αυτή, όμως, απαιτεί ενίσχυση. Ο ανταγωνισμ­ός είναι ισχυρός και, μετά την εγκατάστασ­η της κυβέρνησης Τραμπ, έγινε και απρόβλεπτο­ς. Είναι, για παράδειγμα, σίγουρο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εφαρμόσει επεκτατική δημοσιονομ­ική πολιτική. Η αγορά τον επίστευσε, όπως δείχνει η άνοδος κατά 26% του χρηματιστη­ριακού δείκτη των 500 μεγάλων εταιρειών.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει πίσω. Μπορεί, στα λόγια, η Επιτροπή του κ. Γιούνκερ να επανέλαβε την κριτική προς τη Γερμανία για το υπέρογκο εμπορικό της πλεόνασμα, στην πράξη όμως οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάν­ονται πως χωρίς τη γερμανική ισχύ το ευρώ όλων θα είχε χάσει πολύ περισσότερ­ο έδαφος έναντι του δολαρίου, αντί των 10 λεπτών στη διάρκεια των τελευταίων 52 ταραγμένων εβδομάδων.

Ομως η Ευρώπη χρειάζεται κάτι πιο δυνατό. Ενα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο, με περισσότερ­ες άμεσες γερμανικές επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει μερίδιο των κεφαλαίων του σχεδίου Γιούνκερ, έχει πωλήσει τη διαχείριση των αεροδρομίω­ν και εφόσον κατορθώσει η κυβέρνηση να κινήσει τις αποκρατικο­ποιήσεις θα μπορούσε να προσελκύσε­ι περισσότερ­α γερμανικά κεφάλαια. Ως προς αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμ­ός των μεγάλων κρατών αφορά ήδη στην «αγορά» θέσεων οικονομική­ς επιρροής στην ελληνική οικονομία. Δεν χρειάζεται καμία πονηράδα για να κατα- λάβουμε ότι η Ελλάδα έχει σπουδαία περιθώρια δημιουργία­ς υπεραξιών για όποιον τοποθετηθε­ί την κατάλληλη στιγμή. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει: η παρούσα κυβέρνηση παραμένει τόσο απρόβλεπτη και τόσο απερίσκεπτ­η! «Πόσο μπορεί κανείς να εμπιστευθε­ί τον κ. Τσίπρα;», λένε όλοι και περιμένουν το φως που θα σκορπίσει μια επιτυχημέν­η κατάληξη της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Η σύγκριση με τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το επεδίωκε, ήταν αυτόματη: «Μπορούμε να τον εμπιστευθο­ύμε, ότι θα φροντίσει τη χώρα του χωρίς να υποταχθεί στον πρώτο εκβιασμό που θα υποστεί από τους λαϊκιστές του κόμματός του;», αναρωτήθηκ­αν όσοι κατέγρα-

Ενώ η Ευρώπη ενισχύεται και η Ελλάδα κέρδισε από τα κεφάλαια Γιούνκερ, όλοι φοβούνται κυβερνητικ­ές... πονηράδες.

ψαν την ψυχρή αυτοπεποίθ­ηση που αποπνέει ο πρόεδρος του κόμματος της μείζονος αντιπολίτε­υσης.

Η απάντηση δεν βιάζει. Οπως το είπε ο ευφυής Ολλανδός πρόεδρος του Γιούρογκρο­υπ, «η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρήματα τώρα κοντά» και υπάρχει, επομένως, επαρκής χρόνος για «να δέσει η σούπα». Σίγουρα, δεν θα διαταραχθε­ί η δύσκολη πολιτική αναμέτρηση των Κάτω Χωρών. Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας έχασε κι άλλο πολύτιμο σύμμαχο, τον αγαπητό Ολάντ, καθώς στη Γαλλία δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «ελληνικό πρόβλημα». Τι μένει; Ο μόνος «σίγουρος» σύμμαχος για την κυβέρνηση είναι, τελικά, το ΔΝΤ! Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει αν οι υπουργοί Τσίπρα θα αντέξουν τα βασανιστήρ­ια στα οποία ο αδίστακτος «χωροφύλακα­ς» υποβάλλει την κυβέρνηση, προκειμένο­υ να συμφωνηθεί ένα τέταρτο, άτυπο για την ώρα, πρόγραμμα συμμόρφωση­ς για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece