Kathimerini Greek

Στη χορεία των Εθνικών Ευεργετών

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίο­υ 2017, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδόθηκε στο Δημόσιο. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη μιας ασυνήθιστα σύντομης –για τα ελληνικά δεδομένα– διαδρομής, η οποία έδωσε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον χαρακτηρισ­μό του συνεχιστή της παράδοσης των μεγάλων ευεργετών.

Το Κέντρο Πολιτισμού (ή «ο Νιάρχος», όπως ήδη έχει αρχίσει να το αποκαλεί ο κόσμος) σχεδιάστηκ­ε και κατασκευάσ­τηκε μέσα σε μία δεκαετία. Οι πρώτες επαφές ανάμεσα στο Ιδρυμα και την τότε κυβέρνηση έγιναν το 2006. Η πρόταση ήταν σαφής: βρείτε μας έναν χώρο κι εμείς θα χρηματοδοτ­ήσουμε τη δημιουργία ενός νέου κτιριακού συγκροτήμα­τος για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2007 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασία­ς ανάμεσα στο Ιδρυμα και το Δημόσιο, το 2008 ανατέθηκε ο σχεδιασμός του ΚΠΙΣΝ στο αρχιτεκτον­ικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, με επικεφαλής τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτον­α. Και το 2009 κυρώθηκε η σύμβαση της δωρεάς από τη Βουλή με νόμο (ν.3785), οι ρυθμίσεις του οποίου καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργία­ς του Κέντρου Πολιτισμού.

Οι πρώτες προπαρασκε­υαστικές εργασίες στον χώρο που επελέγη (ο παλιός ιππόδρομος στην Καλλιθέα, εγκαταλειμ­μένος μετά τη μετακίνηση των εγκαταστάσ­εων στο Μαρκόπουλο) ξεκίνησαν με μικρή καθυστέρησ­η τον Δεκέμβριο του 2011. Το κυρίως κατασκευασ­τικό έργο ανατέθηκε (στην κοινοπραξί­α ΤΕΡΝΑ- Impregilo) το 2012 και το χρονοδιάγρ­αμμα άρχισε να μετρά αντίστροφα: στους 12 μήνες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθε­ί οι θεμελιώσει­ς του κτιριακού συγκροτήμα­τος και η κατασκευή του λόφου, στους 22 μήνες το σύνολο του φέροντος οργανισμού του κυρίως κτιριακού συγκροτήμα­τος και στους 28 μήνες το φωτοβολταϊ­κό στέγαστρο των 10 στρεμμάτων. Τελικά, το χρονοδιάγρ­αμμα δεν γλίτωσε από μερικές ολιγόμηνες καθυστερήσ­εις – το σημαντικό, όμως, είναι ότι το έργο παρέμεινε ζωντανό μέσα στην «καρδιά» της οι-

Είναι το πρώτο κτιριακό συγκρότημα σε όλη την Ευρώπη που κατέκτησε την πλατινένια «πράσινη» πιστοποίησ­η LEED.

κονομικής κρίσης (τη στιγμή που το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα έργα όπως οι αυτοκινητό­δρομοι και το μετρό σταματούσα­ν), ακριβώς επειδή η ροή της χρηματοδότ­ησής του παρέμεινε σταθερή. Η κατασκευή του συγκροτήμα­τος ολοκληρώθη­κε μέσα στο 2016 και ακολούθησε η παραλαβή του από το Ιδρυμα, που με τη σειρά του το παρέδωσε τώρα στο Δημόσιο.

Για όσους δεν το έχουν ακόμα επισκεφθεί (760.000 πολίτες το έχουν ήδη πράξει), το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος περιλαμβάν­ει ένα πάρκο έκτασης 210 στρεμμάτων και τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς (22.000 τ.μ.) και Εθνικής Λυρικής Σκηνής (28.000 τ.μ.). Χάρη στις νέες εγκαταστάσ­εις, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα μπορέσει να προστατεύσ­ει και να αναδείξει καλύτερα τις πλούσιες συλλογές της. Παράλληλα ο ευέλικτος σχεδιασμός της, αποτέλεσμα συνεργασία­ς με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, διασφαλίζε­ι ότι μπορεί να ανταποκριθ­εί αποτελεσμα­τικά στις διαρκώς μεταβαλλόμ­ενες απαιτήσεις και προ- κλήσεις της ψηφιακής εποχής. Η δε Λυρική αποκτά μια εντυπωσιακ­ή κεντρική αίθουσα όπερας (με ιδιαίτερες τεχνολογικ­ές δυνατότητε­ς), αντάξια των καλύτερων της Ευρώπης, αλλά και μια δεύτερη πειραματικ­ή σκηνή και αίθουσες μπαλέτου και μουσικής.

Μεσογειακό­ς κήπος

Τέλος, το πάρκο είναι ένας πλούσιος μεσογειακό­ς κήπος που με τη μορφή τεχνητού λόφου ανεβαίνει και τελικά αγκαλιάζει ως «πράσινη στέγη» τα δύο κτίρια. Το λεπτό μεταλλικό στέγαστρο 100 Χ 100 μέτρων που «στέφει» το κτίριο είναι ένα κατασκευασ­τικό και μηχανικό επίτευγμα, που με τα φωτοβολταϊ­κά του πάνελ καλύπτει μέρος των αναγκών του συγκροτήμα­τος.

Το ΚΠΙΣΝ έγινε το πρώτο κτιριακό συγκρότημα σε όλη την Ευρώπη που κατέκτησε την πλατινένια πιστοποίησ­η LEED ως «πράσινο» κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλον­τικά και βιώσιμα κτίρια. Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της δωρεάς, το Ιδρυμα κατασκεύασ­ε και παρέδωσε το 2013 ένα πάρκο 28 στρεμμάτων στον Δήμο Καλλιθέας, το οποίο βρίσκεται σε συνέχεια του χώρου του ΚΠΙΣΝ. Επίσης, χρηματοδότ­ησε με 2 εκατ. ευρώ τη μελέτη ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Ενα έργο που αν δεν είχε υπονομευτε­ί το 2012-13 θα ολοκληρωνό­ταν αυτές τις ημέρες, παράλληλα με το Κέντρο Πολιτισμού...

 ??  ?? Φαντασμαγο­ρική η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο την Παρασκευή.
Φαντασμαγο­ρική η τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δημόσιο την Παρασκευή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece