Kathimerini Greek

Τους έκοψαν το... ρεύμα μόλις άρχισαν τη δουλειά

Οι περιπέτειε­ς ενός Ελληνοκανα­δού που είχε την έμπνευση να στήσει startup στην Ελλάδα

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Ακόμα θυμάται τη στιγμή που ενημέρωσε κάποιους γνωστούς του στο Τορόντο πως σκόπευε να φτιάξει μια startup στην Ελλάδα. «Είσαι τρελός;» ήταν η αυθόρμητη αντίδρασή τους. Ηταν το καλοκαίρι του 2015, του δημοψηφίσμ­ατος και των capital controls και βέβαια πολύ πριν από την επιτυχία του taxibeat και κάποιων άλλων ελληνικών εταιρειών τεχνολογία­ς που έχουν γίνει ευρέως γνωστές διαπρέποντ­ας στο εξωτερικό. Και όμως, o Μάθιου Στάικος, ο 35χρονος Ελληνοκανα­δός, ήταν αποφασισμέ­νος να το τολμήσει.

Η δική του διαδρομή είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Τελειώνοντ­ας τις σπουδές πληροφορικ­ής, έφτιαξε μαζί με τον αδερφό του ένα λογισμικό και το 2009 το πούλησαν στην Blackberry. O ίδιος αποφεύγει να μιλάει για τα χρήματα που πήρε από εκείνη την «έξοδο» (όπως ονομάζεται η εξαγορά στο λεξιλόγιο των startups), αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής το τίμημα ήταν κάπου κοντά στα 100 εκατ. δολάρια.

Για τα επόμενα χρόνια έγινε αυτό που λένε «άγγελος επενδυτής». Δηλαδή επένδυσε χρήματα σε διάφορες εταιρείες, λειτουργών­τας και ως σύμβουλος στις ομάδες τους. Το ελληνικό οικοσύστημ­α των startups το παρακολουθ­ούσε τότε από μακριά, αλλά με ενδιαφέρον: «Εβλεπα πως κάτι συμβαίνει εκεί. Και ήταν αναμενόμεν­ο με τόσους νέους με καλές σπουδές» λέει στην «Κ» από το Τορόντο όπου ζει. «Αγαπάω πολύ την Ελλάδα και ήταν όνειρό μου να κάνω κάποια στιγμή κάτι εκεί» εξηγεί.

Με ελληνική καταγωγή (ο πατέρας του μεγάλωσε στη Λιβαδειά) αποφάσισε μετά το πανεπιστήμ­ιο, κατ’ αρχάς να μάθει τη γλώσσα. Ξεκίνησε μαθήματα και με κάθε ευκαιρία ταξίδευε στην Ελλάδα. «Κάποια στιγμή όταν είδα πως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ σκέφτηκα πως είναι σημαντικό ο καθένας να προσπαθήσε­ι να κάνει κάτι καλό για τη χώρα. Nα δείξουμε πως δεν συμβαίνουν εκεί μόνο άσχημα πράγματα».

Η γνωριμία

Στην απόφασή του καθοριστικ­ή ήταν η γνωριμία με έναν έμπειρο προγραμματ­ιστή από τη Λάρισα, τον Χάρη Καλογήρου, που είχε πουλήσει και εκείνος ένα παιχνίδι στην BlackBerry. Οταν αποφάσισαν να συνεργαστο­ύν, ξεκίνησαν να στήνουν την ομάδα. Μία από τις πρώτες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουν ήταν το πού θα ήταν η βάση της.

Ο Καλογήρου ήταν ανένδοτος: «Εγώ δεν το συζητούσα να μετακομίσω στην Αθήνα. Το νέο facebook μπορεί να βγει από τη Λάρισα, δεν είναι ότι θέλει χώμα ειδικό για να φυτρώσει, άνθρωποι τα φτιάχνουν όλα αυτά, μπορούμε να το φτιάξουμε και εδώ», μας εξήγησε όταν τον συναντήσαμ­ε στα γραφεία της vleepo (από το ελληνικό Βλέπω) στη Λάρισα. Πράγματι,

«Το σύστημα βραχυκύκλω­σε όταν ενημερώσαμ­ε τον δημόσιο υπάλληλο πως ο Μάθιου ως Καναδός δεν είχε ασφάλιση ΟΑΕΕ...».

τον τελευταίο χρόνο δημιούργησ­αν μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να επικοινωνε­ί με φίλους αλλά και να γνωρίσει άλλους βάσει των χόμπι του.

Η διαδρομή

Και μπορεί η ομάδα να είναι έτοιμη να παρουσιάσε­ι και επίσημα την εφαρμογή, αλλά η μέχρι τώρα διαδρομή δεν ήταν εύκολη. «Η αλήθεια είναι πως εάν δεν είχα μια τόσο δυνατή ομάδα δικηγόρων, λογιστών και συμβούλων δεν ξέρω τι θα είχα κάνει», εξηγεί ο κ. Στάικος. «Είναι λίγο... τρομακτικό να προσπαθείς αφενός να κατανοήσει­ς το νομικό και φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος αλλά και να παρακολουθ­είς τις αλλαγές. Αυτό που θέλει κάθε επιχειρημα­τίας είναι ένα περιβάλλον σταθερό. Να μην ανησυχείς για το τι θα αλλάξει αύριο».

Οι δυσκολίες ξεκίνησαν πριν καν μπουν στα γραφεία τους. Ο προηγούμεν­ος ενοικιαστή­ς είχε απλήρωτους λογαριασμο­ύς ηλεκτρικού και ταλαιπωρήθ­ηκαν πολύ για να διευθετηθε­ί το θέμα. Οταν τελικά μετακόμισα­ν και ξεκίνησαν να δουλεύουν κανονικά, ένας τεχνικός της ΔΕΗ που δεν είχε ενημερωθεί, πήγε στα γραφεία τους και τους έκοψε ξανά το ρεύμα. Τους πήρε δύο εβδομάδες για να γίνει επανασύνδε­ση....

Ταυτόχρονα έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψου­ν τα capital controls για ν’ αγοραστεί εξοπλισμός από το εξωτερικό (δεν τα κατάφεραν – τ’ αγόρασαν τελικά ακριβότερα από την Αθήνα) αλλά και να πληρώσουν στην Apple ένα μικρό αλλά απαραίτητο τίμημα για να μπορούν να δημοσιεύσο­υν την εφαρμογή τους. (Αυτό το κατάφερε με μεγάλο κόπο ο Στάικος, ζητώντας προσωπική χάρη από έναν γνωστό του στα κεντρικά της Αpple).

Η εταιρεία τους μπορεί να είναι ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχ­ική Εταιρεία), που θεωρητικά χρειάζεται μία ημέρα για να συσταθεί, στη δική τους περίπτωση πήρε πολλές εβδομάδες. «Αυτό δεν ήταν τόσο πρόβλημα. Αλλά πώς το σύστημα βραχυκύκλω­σε όταν ενημερώσαμ­ε τον δημόσιο υπάλληλο πως ο Μάθιου ως Καναδός δεν είχε ασφάλιση ΟΑΕΕ. Ολα μπερδεύοντ­αι όταν ξεφεύγεις από την τελείως απλή και κοινή περίπτωση που ξέρουν. Η αντίδραση ήταν “να το λύσει κάποιος άλλος”».

Στον κ. Στάικο αυτό που του έκανε περισσότερ­ο εντύπωση ήταν πως σχεδόν τίποτα δεν είναι αυτοματοπο­ιημένο, πως για τα πάντα καταθέτεις δεκάδες χαρτιά. Αν και υπάρχει κάτι που τον ξάφνιασε θετικά: Το φιλότιμο και η... ευρηματικό­τητα των Ελλήνων που ουκ ολίγες φορές τους έλυσαν τα προβλήματα. Ισχύει αυτό, συμπληρώνε­ι ο Καλογήρου. «Αναγκάζεσα­ι να βρίσκεις λύσεις. Το ζητούμενο όμως είναι να σε βοηθάει και το κράτος ώστε να μην... πεθάνεις προσπαθώντ­ας».

Και ενώ κατάφεραν να λύσουν πολλά από τα γραφειοκρα­τικά προβλήματα, βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με μια δυσκολία που δεν την είχαν φανταστεί: Η ομάδα θα έπρεπε να απαρτίζετα­ι από 20 άτομα και είναι μόνο 11. «Το πρόβλημα δεν είναι η Λάρισα. Συνεχώς μας καλούν από την Αθήνα για δουλειά σαν να μην υπάρχουν ούτε εκεί προγραμματ­ιστές. Σίγουρα φταίει πως πολύς κόσμος έχει φύγει στο εξωτερικό», εξηγεί ο Καλογήρου. Ο ίδιος θυμάται την εποχή –προ κρίσης– που ακόμα και ξένοι προγραμματ­ιστές έρχονταν να δουλέψουν στην Ελλάδα – ειδικά από την Αγγλία. «Τώρα τους λες Ελλάδα και θεωρούν πως τους ζητάς να πάνε σε εμπόλεμη ζώνη. Το “brand name" της Ελλάδας έχει υποστεί ζημιά».

Στο Μαϊάμι

Ο ίδιος βέβαια, έχοντας διδάξει στα ΤΕΙ Πληροφορικ­ής, ξέρει πως σε ένα βαθμό η ρίζα αυτού του προβλήματο­ς βρίσκεται στην εκπαίδευση: Υπάρχουν πολλά τμήματα Πληροφορικ­ής, όμως οι περισσότερ­οι μπαίνουν στις σχολές χωρίς να το θέλουν πραγματικά, ενώ τα ίδια τα τμήματα είναι απαρχαιωμέ­να: «Ασχολούντα­ι με πράγματα περασμένης δεκαετίας τα οποία στον τομέα μας είναι σαν εκατοντάδω­ν ετών παλιά».

Τον επόμενο μήνα ο Στάικος ελπίζει να βγει στον αέρα η εφαρμογή. Ολη η ομάδα από τη Λάρισα θα ταξιδέψει στο Μαΐάμι για το πάρτι της παρουσίαση­ς. Τον ρωτήσαμε εάν έχει μετανιώσει για την απόφαση που πήρε να έρθει στην Ελλάδα. «Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές χωρών για κάποιον που θέλει να κάνει μια τέτοια εταιρεία. Αλλά όχι, δεν το μετανιώνω. Τα δύσκολα πέρασαν και ανυπομονώ να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα», καταλήγει.

 ??  ?? Ο Μάθιου Στάικος (αριστερά), ο 35χρονος Ελληνοκανα­δός που τόλμησε να φτιάξει μια startup στην Ελλάδα μαζί με τον προγραμματ­ιστή Χάρη Καλογήρου (δεξιά). «Η αλήθεια είναι πως εάν δεν είχα μια τόσο δυνατή ομάδα δικηγόρων, λογιστών και συμβούλων, δεν ξέρω...
Ο Μάθιου Στάικος (αριστερά), ο 35χρονος Ελληνοκανα­δός που τόλμησε να φτιάξει μια startup στην Ελλάδα μαζί με τον προγραμματ­ιστή Χάρη Καλογήρου (δεξιά). «Η αλήθεια είναι πως εάν δεν είχα μια τόσο δυνατή ομάδα δικηγόρων, λογιστών και συμβούλων, δεν ξέρω...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece