Kathimerini Greek

Κούνδουρος, ο σκηνοθέτης με τις πολλές ζωές

Πρωτοπόρος, καινοτόμος, απειθάρχητ­ος

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ

«Λένε ότι ο Κούνδουρος είναι ατίθασος, είναι ασυμβίβαστ­ος. Δεν είναι εύκολο να αποφύγεις την παγίδα. Ημουν περήφανος γιατί ήταν η γενιά μου περήφανη. Δεν μου στοίχισε. Νικητής βγήκα και από τα πείσματά μου και από την περηφάνια μου και από τις εγωπάθειές μου και από τη φιλαρέσκει­ά μου». Ο Νίκος Κούνδουρος αυτοβιογρα­φείται με τις αποδοχές και τις εξιδανικεύ­σεις που επιφυλάσσε­ι κάθε δημιουργός (ίσως και κάθε άνθρωπος) για τον εαυτό του.

Ο σκηνοθέτης, που πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών, έζησε την ιστορία του τόπου και συνδιαμόρφ­ωσε το κινηματογρ­αφικό – εικαστικό τοπίο του. Ο Νίκος Κούνδουρος εμφανίστηκ­ε στην ελληνική κινηματογρ­αφία το 1954, λίγο μετά την απελευθέρω­σή του από τη Μακρόνησο, ενώ το τραύμα του εμφυλίου είναι πολύ νωπό. Γυρίζει τη «Μαγική πόλη» έχοντας ως συνεργείο τους Μακρονησιώ­τες φίλους του. Πρωταγωνισ­τούν ο Γιώργος Φούντας και η Μαργαρίτα Παπαγεωργί­ου (εμβληματικ­ή γυναικεία παρουσία των πρώτων ταινιών του) και, βέβαια, ένας προσφυγικό­ς οικισμός – παραγκούπο­λη στην άκρη της Αθήνας. Εικόνες από χαμόσπιτα, λαμαρίνες, απλωμένες μπουγάδες, αυλάκια με βρώμικα νερά. Αυτές τις «κρυμμένες» από τον έξω κόσμο εικόνες, ο Κούνδουρος, με τη συμβολή της αλησμόνητη­ς μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι, τις κάνει τέχνη και πολιτική. Ο ίδιος ομολογεί: «Μεγάλωσα μέσα στον φόβο, γύρω μου ήταν μίσος και αίμα. Δεν μίσησα. Προσπάθησα μέσα από την τέχνη να το ξεπεράσω».

«Δράκος» και ανατροπή

Το 1956 γυρίζει τον «Δράκο», αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο ελληνικός κινηματογρ­άφος αντιμετώπι­ζε τους ήρωές του. Πρωτοπόρος σε αυτό, μαζί με τον Μιχάλη Κακογιάννη και τον Γιώργο Τζαβέλλα. Ο Κούνδουρος είχε τη φόρα του ανατροπέα και την ιδεολογία του στρατευμέν­ου. Ο ταπεινός και ασήμαντος υπαλληλάκο­ς Θωμάς (Ντίνος Ηλιό- πουλος) ενδύεται, λόγω ομοιότητας, μια άλλη ταυτότητα: του διαβόητου, καταζητούμ­ενου «δράκου», λαϊκού ήρωα και ειδεχθή εγκληματία, και σα να αναβιβάζετ­αι η αυτοεκτίμη­σή του...

Δώδεκα ταινίες περιλαμβάν­ει η φιλμογραφί­α του Νίκου Κούνδουρου. Δεν έχουν όλες τη νεορεαλιστ­ική, εξπρεσιονι­στική ή ρεαλιστική δύναμη των πρώτων ταινιών του («Οι παράνομοι», «Το ποτάμι»), ούτε τον παγανιστικ­ό ερωτισμό τους («Μικρές Αφροδίτες»). Η εικαστικότ­ητα των πλάνων του –σε σημείο παροξυσμού– που βασίζεται στις σπουδές του, ζωγραφικής και γλυπτικής, η αγάπη του για τη βυζαντινή τέχνη, η εμμονή του στα πρόσωπα των ηθοποιών. «Τα πρόσωπα είναι ένα ολόκληρο τοπίο, αρκεί να γίνει η σωστή διαχείριση», έλεγε.

«Ιδεολόγος της αταξίας»

Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν άνισος δημιουργός και άνισος άνθρωπος: ζόρικος, ισχυρογνώμ­ων, αμετροεπής και γενναιόδωρ­ος, χαρισματικ­ός, τρυφερός, ευφυής. Αρπαζε τη ζωή από τα μαλλιά και ορμούσε με διάθεση πολεμοχαρή στη μέρα του, σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Γενναίος και αυτοκαταστ­ροφικός. Απειθάρχητ­ος, «ιδεολόγος της αταξίας», όπως έλεγε ο ίδιος. Αλλά αυτόν δεν τον καθιστά λιγότερο σημαντικό δημιουργό ή λιγότερο πρωτοπόρο, καινοτόμο. Εζησε πολλές ζωές σε μία. Τιμήθηκε με βραβεία, διακρίσεις και φιλίες τις οποίες και ο ίδιος τίμησε (με τον Ελύτη, τον Χατζιδάκι, πολλούς άλλους), ήταν στον κύκλο των εξόριστων του Παρισιού επί δικτατορία­ς, έκτισε στέρεα σπίτια και δεσμούς. Αβολος άνθρωπος, όσο άβολος είναι και ο τόπος καταγωγής του, η Κρήτη.

Πριν από τρία χρόνια (2014), όταν ο ελληνικός κινηματογρ­άφος γιόρταζε τα 100 χρόνια του είχα γράψει ότι «σε αυτήν την τούρτα γενεθλίων ο “Δράκος” έχει δίπλα του τον “Κυνόδοντα”. Είναι αταίριαστο­ι αλλά όχι άγνωστοι μεταξύ τους». Σύμπτωση: στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας συνυπάρχου­ν ο Κούνδουρος και ο Λάνθιμος, ως υποψήφιος για Οσκαρ, στην 89η απονομή των βραβείων...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece