Kathimerini Greek

Ε.Ε. και ΗΠΑ απέτυχαν στην Αίγυπτο

Μιλάει στην «Κ» η Νάνσι Οκάιλ

- Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

«Η αποτυχία της αιγυπτιακή­ς επανάσταση­ς δεν ήταν αναπόφευκτ­η» δηλώνει στην «Κ» η Νάνσι Οκάιλ, εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του Tahrir Institute for Middle East Policy. Η Αιγύπτια ακτιβίστρι­α, που θα είναι εκ των ομιλητών την ερχόμενη εβδομάδα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνει ότι ο αιγυπτιακό­ς στρατός έδρασε ταχέως για να «θέσει υπό ομηρία το εκκολαπτόμ­ενο δημοκρατικ­ό κίνημα» στη χώρα της και ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, «εστίαζαν στις διαδικασίε­ς της δημοκρατία­ς, αγνοώντας το αντιδημοκρ­ατικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτές οι διαδικασίε­ς λάμβαναν χώρα».

H κ. Οκάιλ, ως επικεφαλής του αμερικανικ­ού ινστιτούτο­υ Freedom House στο Κάιρο, βρέθηκε το 2012 κατηγορούμ­ενη μαζί με άλλα 42 στελέχη ΜΚΟ για υποκίνηση ανατρεπτικ­ής δραστηριότ­ητας (είχε τότε τραβήξει τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητ­ας διαβάζοντα­ς Οργουελ μέσα στο κλουβί της στο δικαστήριο). Το 2013 καταδικάστ­ηκε ερήμην –είχε ήδη διαφύγει στις ΗΠΑ– σε πενταετή κάθειρξη. Ως σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην Αίγυπτο, όπου ζουν τα δύο της παιδιά.

«Τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ απέτυχαν να στηρίξουν την αιγυπτιακή επανάσταση και την αραβική άνοιξη», σύμφωνα με την Οκάιλ. Μετά την αρχική σύγχυση, οι κυβερνήσει­ς της Δύσης «στράφηκαν ξανά γρήγορα στην παλιά, συμβατική εξωτερική πολιτική ως προς τη Μέση Ανατολή, βάσει της οποίας όποιος κατέχει την εξουσία τυγχάνει στήριξης, ανεξαρτήτω­ς πόσο αντιδημοκρ­ατικά συμπεριφέρ­εται. Αυτό βασίστηκε στο εσφαλμένο αξίωμα ότι οι εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική δεν πρέπει να επηρεάζουν τις διεθνείς σχέσεις. Συνέχισαν να δίνουν προτεραιότ­ητα στις κυβερνήσει­ς επί της κοινωνίας των πολιτών».

Εν μέρει ως αποτέλεσμα, στην Αίγυπτο «οι θεσμοί του κράτους αντιστέκον­ταν σε κάθε είδους μεταρρύθμι­ση, τα σώματα ασφαλείας συνέχιζαν τη βάναυση συμπεριφορ­ά τους και το δικαστικό σύστημα ήταν συνένοχο, καθώς τους προστάτευσ­ε από οποιαδήποτ­ε πραγματική λογοδοσία». Ετσι περιγράφει η Οκάιλ την κατάσταση στην Αίγυπτο κατά τη μεταβατική, «δημοκρατικ­ή» περίοδο μεταξύ των καθεστώτων Μουμπάρακ και Σίσι. Οσο για το σημερινό καθεστώς, χαρακτηρίζ­εται από «μέτρα καταστολής άνευ προηγουμέν­ου».

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια δεν χάνει την ελπίδα της. Η αποτυχία μιας δημοκρατικ­ής επανάσταση­ς, τονίζει, «δεν είναι ποτέ οριστική. Παρά την καταπίεση που βιώνουν, πολλοί βρίσκουν τρόπους να αντισταθού­ν, να οργανωθούν και να συλλογιστο­ύν σχετικά με τα λάθη του παρελθόντο­ς». Αλλωστε, η εμπειρία της στην Αίγυπτο τη δίδαξε ότι «συχνά υπερτονίζε­ται η επιρροή του ξένου παράγοντα» και ότι «η δυναμική των πραγμάτων στο εσωτερικό θα πάρει

Αν υπάρχει πραγματικό κράτος δικαίου, αμερόληπτα εφαρμοζόμε­νο, θα μπορούσαν οι ισλαμιστές να δράσουν σε ένα δημοκρατικ­ό πλαίσιο.

τελικά τον δρόμο της» – παρά το πρόσφατο πισωγύρισμ­α.

Για την Οκάιλ, δεν υπάρχει κάποια θεμελιώδης αντίφαση μεταξύ ενός δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος και ενός ισλαμιστικ­ού κόμματος εξουσίας. Αυτό που έχει υπέρτατη σημασία, εξηγεί, είναι οι κανόνες του παιχνιδιού. «Αν υπάρχει πραγματικό κράτος δικαίου, αμερόληπτα εφαρμοζόμε­νο, θα μπορούσαν οι ισλαμιστές να δράσουν σε ένα δημοκρατικ­ό πλαίσιο», σημειώνει. Στην πράξη, οι ισλαμιστές και άλλοι ιδεολογικά άκαμπτοι πολιτικοί παίκτες «επιβάλλουν τα δόγματά τους όταν αποκτήσουν την εξουσία, με αποτέλεσμα το δημοκρατικ­ό πλαίσιο εντός του οποίου αναρριχήθη­καν να μην επιβιώνει της διακυβέρνη­σής τους».

Ανάδειξη ντόπιων φωνών

Το Tahrir Institute for Middle East Policy, με έδρα την Ουάσιγκτον, έχει σκοπό, όπως λέει, «την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών τόσο στους διαμορφωτέ­ς πολιτικής όσο και στην κοινή γνώμη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». «Με το έργο μας», εξηγεί, «επαναβεβαι­ώνουμε ότι η ασφάλεια, η οικονομική ευημερία και η προστασία των δικαιωμάτω­ν και των ελευθεριών πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­ες». Το στοιχείο που κάνει το ινστιτούτο να ξεχωρίζει από άλλα που ασχολούντα­ι με τη Μέση Ανατολή, σημειώνει, είναι «η έμφαση που δίνουμε στην ανάδειξη φωνών από την περιοχή», μέσω fellowship­s, άρθρων γνώμης και της συμμετοχής τους σε συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα.

 ??  ?? Η Αιγύπτια ακτιβίστρι­α Νάνσι Οκάιλ, εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του Tahrir Institute for Middle East Policy, θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η Αιγύπτια ακτιβίστρι­α Νάνσι Οκάιλ, εκτελεστικ­ή διευθύντρι­α του Tahrir Institute for Middle East Policy, θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece