Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. απέναντι στην πρόκληση Τραμπ

Τραυματισμ­ένη από το Brexit, αναζητεί μια σωτήρια φυγή προς τα εμπρός, με μεγαλύτερη ενοποίηση στην οικονομία και την ασφάλεια

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Τον Φεβρουάριο του 2007, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεψε την παράσταση στην ετήσια διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου με την πολύκροτη ομιλία του, όπου καυτηρίασε τους νεοσυντηρη­τικούς της κυβέρνησης Μπους χρεώνοντάς τους την απόπειρα οικοδόμηση­ς ενός «μονοπολικο­ύ κόσμου». Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οραματιζότ­αν από το ίδιο βήμα, το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο, την οικοδόμηση μιας νέας, «μετα-δυτικής» παγκόσμιας τάξης.

Αν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε, παραφράζον­τας τον Μαρκ Τουέιν, ότι «οι φήμες περί θανάτου της Δύσης είναι άκρως υπερβολικέ­ς», οι πάντες αναγνωρίζο­υν ότι η απειλή ενός ιστορικού διαζύγιου ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πραγματική. Καταλυτικό ρόλο παίζει όχι τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο ο Ντό-

Το παρασκήνιο στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου και οι κορώνες ακροδεξιών στην Ευρώπη.

ναλντ Τραμπ, τον οποίο ο ίδιος ο Τουσκ είχε χαρακτηρίσ­ει νωρίτερα «υπαρξιακή απειλή» για την Ε.Ε.

Το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο», το Brexit «φανταστικό», η Ε.Ε. «όχημα της Γερμανίας». Οι καταιγιστι­κές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου ερμηνεύτηκ­αν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς ως προανάκρου­σμα εμπορικού πολέμου και πολιτικής αποξένωσης. Αυτές τις ανησυχίες προσπάθησα­ν να διασκεδάσο­υν στο Μόναχο ο αντιπρόεδρ­ος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις, δύο εκπρόσωποι του πολιτικού και στρατιωτικ­ού κατεστημέν­ου που διαφοροποι­ούνται από πολλές αμφιλεγόμε­νες θέσεις του προϊσταμέν­ου τους. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον απογοητευτ­ικό.

Η ανταποκρίτ­ρια της Washington Post μετέδωσε ότι, ακούγοντας τις «κοινοτοπίε­ς» Πενς περί ακατάλυτων δεσμών ΗΠΑ-Ευρώπης, ένας εκ των συμμετεχόν­των στη διάσκεψη της ψιθύρισε: «Ολα αυτά ισχύουν μέχρι το επόμενο Τweet» του Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Πενς μας μίλησε λες και απευθυνότα­ν σε παιδιά: “Σας αγαπάω, σας αγαπάω”, αλλά καμία ουσία», εξεμάνη ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα.

Oύτε μία φορά...

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε τη δυσφορία του επισημαίνο­ντας ότι «σε ολόκληρη την ομιλία του Τραμπ δεν εμφανίζετα­ι ούτε μία φορά η Ε.Ε.». Αλλωστε, πέρα από τις τετριμμένε­ς διπλωματικ­ές αβρότητες, ο Πενς ταυτίστηκε με τη σκληρή γραμμή Τραμπ, τονίζοντας ότι «η υπομονή των Ηνωμένων Πολιτειών εξαντλείτα­ι» και ότι η Αμερική θα μειώσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν αυξήσουν τις στρατιωτικ­ές τους δαπάνες.

Οι πιο ψύχραιμοι αναλυτές αναγνωρίζο­υν ότι ο Τραμπ είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία των εντεινόμεν­ων προβλημάτω­ν στις διατλαντικ­ές σχέσεις. Ηδη το 1998, επί προεδρίας Κλίντον, η επιτροπή οικονομικώ­ν υποθέσεων της Γερουσίας είχε ανοίξει συζήτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ένταξής της στη NAFTA (ΗΠΑ - Καναδάς - Μεξικό). Η πρόταση είχε αρκετούς υποστηρικτ­ές στους Ρεπουμπλικ­ανούς και λιγότερη στους Δημοκρατικ­ούς, σε μια εποχή που το ευρώ βρισκόταν στα σκαριά και τμήματα των αμερικανικ­ών ελίτ έβλεπαν την Ε.Ε. ως επικίνδυνο ανταγωνιστ­ή.

Στη Βρετανία, η Μάργκαρετ Θάτσερ και η ευρωσκεπτι­κιστική ομάδα των Συντηρητικ­ών υιοθετούσα­ν αυτή την ιδέα. Πέντε χρόνια αργότερα, οι νεοσυντηρη­τικοί του Μπους, θορυβημένο­ι από την αντίθεση Γερμανίας και Γαλλίας στον πόλεμο του Ιράκ, έπαιξαν ανοιχτά το χαρτί του διχασμού της Ε.Ε. ανάμεσα σε «παλιά» και «νέα» Ευρώπη.

Οσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί να ήταν ο πιο δημοφιλής, στην Ευρώπη, πρόεδρος της Αμερικής μετά τον Τζον Κένεντι, αλλά υπήρξε και εκείνος που μετέφερε το κέντρο βάρους της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής παρουσίας από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, πιέζοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους να αυξήσουν τις στρατιωτικ­ές τους δαπάνες.

Επί ημερών Ομπάμα ναυάγησε η διατλαντικ­ή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΤΤΙΡ και ξέσπασε ακήρυκτος εμπορικός πόλεμος, με τους Αμερικανού­ς να επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα στη Volkswagen και την Deutsche Bank (16,5 και 14 δισ. δολάρια αντίστοιχα) και τους Ευρωπαίους να ανταποδίδο­υν τα ίσα στην Apple και την Google.

Γεγονός παραμένει ότι επί Ντό- ναλντ Τραμπ τα προϋπάρχον­τα προβλήματα στις διατλαντικ­ές σχέσεις βαίνουν προς επιδείνωση, καθώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν διστάζει να πριμοδοτεί ανοιχτά αντιευρωπα­ϊκές ή και ακροδεξιές δυνάμεις, και μάλιστα σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ίσως και Ιταλία). Σε αυτό το φόντο κερδίζουν έδαφος –στο Βερολίνο, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς– οι φωνές που καλούν σε μια λυτρωτική «φυγή προς τα εμπρός», με στενότερη ενοποίηση της Ε.Ε. στα πεδία της κοινής άμυνας, αλλά και της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η «Λευκή Βίβλος» που ετοιμάζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η οποία προβλέπετα­ι να δημοσιοποι­ηθεί τον Μάρτιο, με αφορμή την 60ή επέτειο της ιδρυτικής Συνθήκης της Ρώμης.

 ??  ?? Το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο», το Brexit «φανταστικό», η Ε.Ε. «όχημα της Γερμανίας». Οι καταιγιστι­κές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου προβληματί­ζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς ως προανάκρου­σμα εμπορικού πολέμου και πολιτικής αποξένωσης.
Το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο», το Brexit «φανταστικό», η Ε.Ε. «όχημα της Γερμανίας». Οι καταιγιστι­κές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου προβληματί­ζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς ως προανάκρου­σμα εμπορικού πολέμου και πολιτικής αποξένωσης.
 ??  ?? Μαρίν Λεπέν. Σε πολλές γωνιές της Ευρώπης υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το κύμα λαϊκισμού που εμφανίζετα­ι τελευταία.
Μαρίν Λεπέν. Σε πολλές γωνιές της Ευρώπης υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το κύμα λαϊκισμού που εμφανίζετα­ι τελευταία.
 ??  ?? Εκκληση του Τόνι Μπλερ προς τους συμπατριώτ­ες του «να ξεσηκωθούν» ώστε να αναστείλου­ν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Εκκληση του Τόνι Μπλερ προς τους συμπατριώτ­ες του «να ξεσηκωθούν» ώστε να αναστείλου­ν την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 ??  ?? Μάικ Πενς - Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρώτος προσπάθησε να διασκεδάσε­ι τις ανησυχίες των Eυρωπαίων για τη στάση της Αμερικής.
Μάικ Πενς - Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρώτος προσπάθησε να διασκεδάσε­ι τις ανησυχίες των Eυρωπαίων για τη στάση της Αμερικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece