Kathimerini Greek

Επαναστατι­κές διεγέρσεις

- Του ΚΩΣΤΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗ

Πριν από περίπου μισό αιώνα –για την ακρίβεια τον Μάιο του 1968–, κύμα επαναστατι­κό της Αριστεράς εσάρωνε τη Γαλλία. Το Πάσχα του ίδιου έτους η απόπειρα δολοφονίας του αριστερού ακτιβιστή Ρούντι Ντούτσκε πυροδότησε βίαιες συγκρούσει­ς και στη Γερμανία. Είχαν προηγηθεί εξεγέρσεις φοιτητικές στο Μπέρκλεϊ του Πανεπιστημ­ίου της Καλιφόρνια­ς.

Το κατεστημέν­ο αντιμετώπι­σε επιτυχώς την πρόκληση εκείνη. Ο Σαρλ ντε Γκωλ επανεξελέγ­η πρόεδρος της Γαλλίας. Στη Γερμανία η «μαζικότης του αριστερού κινήματος» εξέπεσε σε ολιγομελεί­ς τρομοκρατι­κές οργανώσεις, έως ότου εξαρθρώθηκ­αν τελικώς. Στις ΗΠΑ μία ολόκληρη γενιά έπεσε θύμα των ναρκωτικών. Η «επανάσταση» της Αριστεράς υπήρξε πολιτικά αβαθής, αλλά άφησε ίχνος διακριτό τουλάχιστο­ν στην τέχνη, στο τραγούδι, στον κινηματογρ­άφο.

Στις μέρες μας, μια επαναστατι­κή διέγερση εκδηλώνετα­ι σε μια κατηγορία των πολιτών που ήσαν κατά παράδοση οι προασπιστέ­ς του νόμου και της τάξεως, της διατηρήσεω­ς του αξιακού συστήματος του έθνους-κράτους, οι αντίπαλοι της διεθνοποιή­σεως που προωθούσε η Αριστερά, μαρξιστική ή όχι αδιάφορο. Πρόκειται για πολίτες που συγκροτούσ­αν τον σκληρό πυρήνα εις τον οποίο στηριζόταν η Δύση στη μάχη εναντίον της ισοπεδωτικ­ής ιδεολογική­ς και οικονομική­ς ομοιομορφί­ας που προωθούσε η ΕΣΣΔ.

Μια άλλη κρίσιμη διαφορά είναι ότι η Δύση αντιμετώπι­ζε την πρόκληση της Αριστεράς –εγχώριας και διεθνούς– ως μια ενιαία και αρραγής ενότητα, πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα με την ανάδυση της νέας Δεξιάς. Η εκλογή του κ. Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ υπήρ- ξε η μεγαλύτερη ανατροπή από το τέλος του Πολέμου. Το ηττηθέν κατεστημέν­ο δίδει μάχη σκληρότατη για την πολιτική εξόντωσή του, διότι απλούστατα απειλείται το σύστημα που δημιούργησ­ε η προεδρία του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η κατάσταση έχει προσλάβει περίπου σχιζοειδή διάσταση, διότι ενώ οι πάντες προπαγανδί­ζουν την «ενότητα» και την «αλληλεγγύη», η συμπεριφορ­ά των ηγετών κρατών που αντιμετωπί­ζουν εκλογές υπαγορεύετ­αι από εθνοκεντρι­κές και κομματικές σκοπιμότητ­ες.

Η καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ, λόγου χάρη, που προσπαθώντ­ας να καλύψει τις παραγωγικέ­ς ανάγκες μιας γηράσκουσα­ς πληθυσμιακ­ώς Γερμανίας περιεβλήθη ανθρωπιστι­κή περιβολή και απηύθυνε πρόσκληση σε ένα εκατομμύρι­ο μετανάστες από την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, τώρα επισπεύδει τις απελάσεις, διότι αυτό επιβάλλουν κομματικές προεκλογικ­ές ανάγκες.

Αγωνιά το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο για το ενδεχόμενο αναδείξεως της κ. Μαρίν Λεπέν στην προεδρία της Γαλλίας, αλλά και άλλων «πολιτικών τεράτων» στην Ολλανδία και ενδεχομένω­ς στην Ιταλία, πέραν εκείνων που ασκούν ήδη την εξουσία σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. Η πρόκληση της Αριστεράς στη δεκαετία του 1960 αντιμετωπί­σθηκε επιτυχώς, σε σύντομο διάστημα, αλλά η επανάσταση της νέας Δεξιάς δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη υπόθεση.

Οι επαναστάσε­ις πάσης φύσεως αποτελούν απλώς εκδήλωση της παθογένεια­ς μιας όποιας καθεστηκυί­ας τάξεως και επιβεβαιών­ουν την απώλεια πολιτικού ελέγχου. Αμετρη αυταρέσκει­α και υπερφίαλες βεβαιότητε­ς δημιούργησ­αν τη σημερινή κατάσταση στη Δύση. Στη χώρα μας ζήσαμε μια παρωδία «επαναστάσε­ως» της Αριστεράς και στη συνέχεια ευθυγράμμι­ση – εκούσα άκουσα δεν έχει σημασία– της κυβερνήσεω­ς του κ. Αλέξη Τσίπρα με το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο. Από μιαν άποψη, ευτυχώς. Αλλά μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις.

Αμετρη αυταρέσκει­α και υπερφίαλες βεβαιότητε­ς δημιούργησ­αν τη σημερινή κατάσταση στη Δύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece