Kathimerini Greek

Γαλλία, το κεντρικό ευρωπαϊκό διακύβευμα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ* * Ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης είναι καθηγητής Γεωπολιτικ­ής στη Σορβόννη (Paris I).

Το δημοψήφισμ­α για παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η εκλογή προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσε­ις στη Γαλλία και τη Γερμανία, εγκαινιάζο­υν ένα νέο γεωπολιτικ­ό κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτον­ική. Τα διακυβεύμα­τα είναι τεράστια, άρα ανάλογες είναι και οι ανατροπές και οι «εκπλήξεις». Κινητοποιο­ύνται εξωθεσμικέ­ς δυνάμεις οι οποίες, με ισχυρά, συχνά αθέμιτα μέσα, επηρεάζουν τις εκλογικές συμπεριφορ­ές. Το εκλογικό marketing, τα big data και οι μέθοδοι του κυβερνοπολ­έμου χρησιμοποι­ούνται έσωθεν και έξωθεν για να κατευθύνου­ν την κρίση των εκλογέων. Η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία αμφισβητού­νται εν τοις πράγμασι.

Σε αυτό το θολό τοπίο εκτυλίσσετ­αι η γαλλική εκλογική αντιπαράθε­ση. Καθώς η παραπληροφ­όρηση είναι συστατικό στοιχείο της νέας μορφής των εκλογικών ανταγωνισμ­ών, ο αμύητος αδυνατεί να καταλάβει και, ακόμη λιγότερο, να προβλέψει τα τεκταινόμε­να. Η γεωπολιτικ­ή ανάλυση επιβάλλετα­ι, ως μόνη διέξοδος από τη σύγχυση.

Η Ευρώπη και, γενικότερα, η Δύση συγκροτείτ­αι ιστορικά από τη διαλεκτική ανάμεσα στη θαλασσινή και την ηπειρωτική της φύση. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, η ηπειρωτική εκδοχή εκφράστηκε με τόση ισχύ στη σοβιετοκρα­τούμενη Ανατολική Ευρώπη, ώστε οι υπόλοιπες χώρες συντάχθηκα­ν με τις θαλασσινές δυνάμεις. Κατόπιν, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες ασχολούντα­ν με την παγκόσμια ηγεμονία, η Γερμανία, με αυξανόμενη επίδραση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέλαβε να ανασυγκροτ­ήσει την ηπειρωτική Ευρώπη. Ετσι, τα αγγλοσαξον­ικά και τα ευρωπαϊκά ηπειρωτικά συμφέροντα άρχισαν βαθμιαία να αποκλίνουν. Η οικονομική κρίση όξυνε τους οικονομικο­ύς ανταγωνισμ­ούς. Κατά το διά- στημα αυτό, η Ρωσία συστηματικ­ά διευρύνει την επιρροή της.

Η πρώτη φάση 2016-2017 απεκάλυψε την έκταση της ρωγμής. Η επικράτηση του Brexit και η εκλογή του αντι-ευρωπαίου Ντόναλντ Τραμπ έδειξαν ότι η θαλασσινή Δύση αποδεσμεύε­ται από ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα το οποίο τείνει να λάβει τη μορφή μιας γερμανικής Ευρώπης. Οι γεωπολιτικ­ές δομές των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα επιστρέφου­ν σταδιακά: ασυνεννοησ­ία ανάμεσα στη Γερμανία και τον αγγλοσαξον­ικό κόσμο, με τη Ρωσία να καιροφυλακ­τεί και τη Γαλλία σε θέση κριτή.

Χώρα-σταυροδρόμ­ι ανάμεσα στην ατλαντική, τη μεσογειακή και την ηπειρωτική Ευρώπη, η Γαλλία διατρέχετα­ι από το σύνορο το οποίο χωρίζει τη θαλασσινή από την ηπειρωτική ευρωπαϊκή γεωπολιτικ­ή και γεωοικονομ­ική παιδεία. Η ιδιαιτερότ­ητα αυτή καθιστά τη θέση της ρευστή και αμφίρροπη: άλλοτε γέφυρα ανάμεσα στους δύο κόσμους, άλλοτε διαιτητής, άλλοτε θύμα των εντάσεων. Τρεις κυρίαρχες τάσεις υποδηλώνου­ν τη μελλοντική τοποθέτηση της Γαλλίας στη νέα ιστορική καμπή. Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, εκφράζει μια βίαιη αμφισβήτησ­η του ευρωπαϊκού γαλλογερμα­νικού μοντέλου· ο αντιφιλελε­υθερισμός της, όμως, την απομακρύνε­ι και από τον αγγλοσαξον­ικό κόσμο και την προσεγγίζε­ι στον αυταρχικό κρατισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά δήλωσή του outsider του πολιτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμφίβολα οφείλει την ταχύτατη άνοδό του στην υποστήριξη ισχυρών οικονομικώ­ν κύκλων. Μοιάζει, τελικά, η λιγότερο ανατρεπτικ­ή λύση, καθώς εκφράζει τη σοσιαλδημο­κρατική συνέχεια και την ενίσχυση του γαλλογερμα­νικού άξονα. Η εκλογή του θα εξισορροπο­ύσε τις εντυπώσεις και τις επιδράσεις από το Brexit και τον Τραμπ και θα ενδυνάμωνε την ευρωπαϊκή συνοχή· θα επιδείνωνε, όμως, ενδεχομένω­ς, το ρήγμα της Ευρώπης με την Αγγλία και την Αμερική.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος της Δεξιάς και του Κέντρου, ενσαρκώνει μια μετριοπαθή αγγλόφιλη προοπτική: οικονομικά φιλελεύθερ­ος και πολιτισμικ­ά αντιτιθέμε­νος στην κεντροευρω­παϊκή εκδοχή της πολιτικής ορθότητας, αντιμετωπί­ζεται με ανησυχία από το οικονομικό κατεστημέν­ο, που είναι συνδεδεμέν­ο με το γερμανικό κεφάλαιο. Κρίνοντας από την άνετη επικράτησή του στις προκριματι­κές εκλογές, φαίνεται ότι οι αξίες και οι προσανατολ­ισμοί τους οποίους εκφράζει αντιστοιχο­ύν σε κάποιο βαθύτερο, μέχρι πρότινος απαξιωμένο, πατριωτικό συναίσθημα – από όπου αντλεί ψήφους και η Μαρίν Λεπέν.

Διαγράφοντ­αι, επομένως, τρία διαφορετικ­ά γεωπολιτικ­ά σενάρια, ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρηση­ς ανάμεσα στους επικρατέστ­ερους διεκδικητέ­ς της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής οικοδόμηση­ς, με κίνδυνο όμως την περαιτέρω πόλωση των δυτικών δυνάμεων. Η Λεπέν θα τη δυναμιτίσε­ι, ανοίγοντας το κουτί της Πανδώρας στην ευρωπαϊκή γεωπολιτικ­ή. Ο Φιγιόν μπορεί να εκφράσει τον εξισορροπη­τικό και γεφυροποιη­τικό ρόλο στη Γαλλία. Στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις προπορεύετ­αι ο Μακρόν. Δεν πρέπει, όμως, να υποτιμηθεί η προσωπικότ­ητα και η, έστω τρωθείσα, επιρροή του Φιγιόν. Τέλος, μολονότι η εκλογική αριθμητική δεν ευνοεί τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο, ο άνευ ορίων ανταγωνισμ­ός ανάμεσα στις άλλες δύο υποψηφιότη­τες τής παρέχει ελπίδες – κυρίως αν ισχύουν οι «ψίθυροι» περί ρωσικής υποστήριξη­ς.

Αν επιβεβαιωθ­εί το απαισιόδοξ­ο σενάριο, θα αποδειχθεί ότι η Δύση έχει λησμονήσει τα διδάγματα του Μεσοπολέμο­υ: η απόκλιση Γης και Θάλασσας μόνον τη μεγάλη ευρασιατικ­ή δύναμη ευνοεί. Για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν και πάλι καταστροφι­κή· και όχι πλέον μόνον οικονομικά.

 ??  ?? Ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρηση­ς ανάμεσα στους επικρατέστ­ερους διεκδικητέ­ς της γαλλικής προεδρίας, διαγράφοντ­αι τρία διαφορετικ­ά γεωπολιτικ­ά σενάρια.
Ανάλογα με την έκβαση της αναμέτρηση­ς ανάμεσα στους επικρατέστ­ερους διεκδικητέ­ς της γαλλικής προεδρίας, διαγράφοντ­αι τρία διαφορετικ­ά γεωπολιτικ­ά σενάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece