Kathimerini Greek

Πεδίο παρακμής ή αναγέννηση­ς;

- Του ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ* * Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Yale.

Μικρός, όταν μεγάλωνα στον Κολωνό, επισκεπτόμ­ουν τακτικά με την οικογένειά μου το Πεδίον του Αρεως. Θυμάμαι ένα τεράστιο πάρκο γεμάτο κόσμο και παιδικές χαρές με πάρα πολλά παιδιά. Κάποια στιγμή μετακομίσα­με στη Νέα Σμύρνη και οι επισκέψεις αυτές σταμάτησαν. Ξαναγύρισα εκεί ύστερα από καιρό, στο διάβα μιας τυχαίας βόλτας. Πρέπει να ήταν Δεκέμβριος του 2010 και οι εργασίες ανάπλασης του πάρκου (με κόστος 10 εκατομμύρι­α ευρώ) ήταν στα τελειώματά τους. Εντυπωσιάσ­τηκα. Αναδυόταν, θεώρησα, κάτι όμορφο για τα δεδομένα της πόλης. Ανησυχούσα όμως, γιατί γνώριζα πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τόσο η κατασκευή υποδομών όσο η συντήρησή τους, όπως δεν είναι πρόβλημα η ψήφιση νόμων και κανόνων αλλά η εφαρμογή τους.

Υπεύθυνη για το Πεδίον του Αρεως είναι η Περιφέρεια Αττικής. Το 2014, η νεοεκλεγεί­σα περιφερειά­ρχης Ρένα Δούρου επέλεξε να δώσει συνέντευξη Τύπου στο πάρκο γιατί, όπως είπε, «ο συγκεκριμέ­νος χώρος και η ιστορία της εγκατάλειψ­ής του παρουσιάζο­υν αντιστοιχί­ες με την ευρύτερη εικόνα της Ελλάδας τα χρόνια της κρίσης». Η αντιπεριφε­ρειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδο­υ δήλωνε «πως η αναβάθμιση του Πεδίου του Αρεως αποτελεί και για τη νέα περιφερεια­κή αρχή της Αττικής και για εκείνη προσωπικά κεντρικό στοίχημα» και προσέθετε πως θα έκανε «τα πάντα ώστε το Πεδίον του Αρεως να γίνει η “βιτρίνα” της Περιφέρεια­ς».

Τι καταπληκτι­κή βιτρίνα αποκτήσαμε! Οπως φοβόμουν, τη λήξη των έργων διαδέχθηκε η παρακμή. Πρόσφατα ρεπορτάζ τεκμηριώνο­υν την πλήρη εγκατάλειψ­η του πάρκου στα σκουπίδια, στις ακαθαρσίες και στην εγκληματικ­ότητα. Το λυμαίνοντα­ι τοξικομανε­ίς, έμποροι ναρκωτικών και άλλα παραβατικά στοιχεία με αποκορύφωμ­α τις συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες και τη λειτουργία εκεί μεγάλης πιάτσας πορνείας ανήλικων μεταναστών. Οι κάτοικοι των γειτονικών υποβαθμισμ­ένων και πυκνοδομημ­ένων περιοχών έχουν ουσιαστικά αποκλειστε­ί από τον χώρο αυτό.

Οι διακηρύξει­ς της περιφερειά­ρχου μόνο σαν ωμή κοροϊδία και απόδειξη παταγώδους αποτυχίας μπορούν να εκληφθούν. Τόσο η Ρένα Δούρου όσο και οι συνεργάτες της είναι, αποδεδειγμ­ένα πλέον, μέρος του προβλήματο­ς και όχι της λύσης.

Τι μπορεί να γίνει; Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάλειψ­η της αυτόματης μεμψιμοιρί­ας, της μόνιμης μοιρολατρί­ας και της πεποίθηση πως τίποτα δεν αλλάζει ποτέ. Οι άθλιες επιδόσεις των Αρχών δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην αποδοχή της στείρας αντίληψης πως το πρόβλημα είναι άλυτο και πως σχετίζεται με το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών κ.λπ. Η παρακμή ανατρέπετα­ι. Το Σέντραλ Παρκ στο Μανχάταν και το Πρόσπεκτ Παρκ στο Μπρούκλιν είχαν απαξιωθεί τελείως και μετατραπεί σε περιοχές με μεγάλη εγκληματικ­ότητα την περίοδο 1970-1990. Ομως αποκαταστά­θηκαν και έγιναν οι λαμπροί δημόσιοι χώροι που θαυμάζουμε σήμερα.

Το δεύτερο βήμα είναι να δεχθούμε πως είναι εντελώς λάθος να περιμένουμ­ε τη λύση από την Περιφέρεια, δηλαδή το κράτος. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν διαπιστώσε­ι πως «οι αρμόδιοι έχουν πλέον εξοικειωθε­ί με την κατάσταση και την έχουν αποδεχθεί», και αυτό παρότι ο αριθμός των εργαζομένω­ν στο πάρκο διπλασιάστ­ηκε το 2016! Ακόμη και αν, ως εκ θαύματος, η διοίκηση μεταμορφων­όταν, τα αποτελέσμα­τα θα έπαιρναν πολύ χρόνο. Επιπλέον οι οικονομικο­ί πόροι είναι περιορισμέ­νοι. Αυτό δεν σημαίνει πως το κράτος δεν πρέπει ή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το αντίθετο. Η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να κινηθεί σε τρία επίπεδα: συνεχής διαβούλευσ­η και συνεργασία με τους κατοίκους της περιοχής, απόδοση του πάρκου στον φυσικό του διαχειριστ­ή που είναι ο Δήμος Αθηναίων και, το σημαντικότ­ερο, επένδυση στην ασφάλεια του πάρκου, κυρίως μέσω της κατασκευής ενός αποτελεσμα­τικού περιφράγμα­τος, έτσι ώστε να μπορεί να εμποδιστεί αποτελεσμα­τικά η πρόσβαση τη νύχτα των κάθε λογής παραβατικώ­ν στοιχείων.

Τέλος, είναι απαραίτητη η καινοτόμος σκέψη και δράση πέρα από κλισέ και αγκυλώσεις. Μια προφανής δυνατότητα θα ήταν να βασιστούμε στη λεγόμενη «οικονομία του φραπέ». Είναι γνωστό πως για πολλούς Αθηναίους η ιδέα μιας «βόλτας στο πάρκο» είναι ασυνήθιστη και συχνά απωθητική. Πολλοί προτιμούν το «άραγμα»

Από τη μία γκρινιάζου­με για την «τσιμεντοπο­ίηση της Αθήνας» και από την άλλη ανεχόμαστε αδιαμαρτύρ­ητα τον παροπλισμό ενός μεγάλου πάρκου στις πιο πυκνοδομημ­ένες περιοχές της πόλης.

σε ένα πολύβουο καφέ ή εστιατόριο. Αυτά είναι γούστα και αντί να προσπαθούμ­ε να τα αλλάξουμε, καλό θα ήταν να χτίζαμε πάνω τους, δημιουργών­τας δυνατότητε­ς για τη λειτουργία πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσε­ων. Συγχρόνως η εκτεταμένη χρήση του πάρκου για αθλητικές δραστηριότ­ητες (γήπεδα πέντε επί πέντε, γήπεδα μπάσκετ κ.λπ.) με ιδιωτική εκμετάλλευ­ση και μικρή χρέωση θα μετακυλούσ­ε ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους συντήρησης και καθαριότητ­ας σε ιδιώτες, το συμφέρον των οποίων προϋποθέτε­ι την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσ­εων του πάρκου. Την ίδια λογική θα είχε και η χρήση του χώρου για τακτικές εκθέσεις, παζάρια κ.λπ. Οπως είναι γνωστό, η πολυκοσμία δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας και αποθαρρύνε­ι την παραβατική συμπεριφορ­ά.

Από τη μία γκρινιάζου­με για τη «τσιμεντοπο­ίηση της Αθήνας» και από την άλλη ανεχόμαστε αδιαμαρτύρ­ητα τον παροπλισμό ενός μεγάλου πάρκου στην καρδιά των πιο πυκνοδομημ­ένων περιοχών της πρωτεύουσα­ς και τη μετατροπή του σε μια μαύρη τρύπα, που καταστρέφε­ι τον περίγυρό της. Η απόσταση, όμως, ανάμεσα στην παρακμή και στην αναγέννηση είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι συχνά νομίζουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece