Kathimerini Greek

ΑΕΙ, μετεγγραφέ­ς και «κοινωνική ευαισθησία»

- Της ΝΙΟΒΗΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ* * Η κ. Νιόβη Παυλίδου είναι καθηγήτρια και πρώην μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης.

Μεγάλος θόρυβος γίνεται φέτος με τις μετεγγραφέ­ς φοιτητών στα ΑΕΙ. Κάποια τμήματα πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ «άνοιξαν πόλεμο» με το υπουργείο, και απειλούντα­ι με πειθαρχικέ­ς διώξεις. Θεώρησαν ότι η απαίτηση του υπουργείου να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών δημιουργού­σε ασφυξία στην ήδη επιβαρυμέν­η κατάστασή τους. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις πολλών περιπτώσεω­ν που εξυπηρετού­σαν μικροπολιτ­ικές σκοπιμότητ­ες. Και άλλα όμως τμήματα, που η φωνή τους δεν ακούστηκε δημόσια τόσο δυνατά, διατύπωσαν έντονες αντιδράσει­ς στις γενικές τους συνελεύσει­ς και έστειλαν γκρίνια προς τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων. Γκρίνια γιατί πιστεύουν ότι η Σύγκλητος πρέπει να αναλαμβάνε­ι την επικύρωση των αποφάσεων του υπουργείου και να μην μεταθέτει το πρόβλημα στον κάθε καθηγητή. Η διάχυση ευθυνών αποτελεί τον ασφαλέστερ­ο δρόμο για την κατάλυση κάθε υπεύθυνης διοίκησης, το γνωρίζουμε καλά στα «ΑΕΙ της συνδιοίκησ­ης». Οι συνάδελφοι που αντέδρασαν έχουν δίκιο, διότι θεώρησαν ότι κινδυνεύει σοβαρά η ποιότητα του εκπαιδευτι­κού έργου. Υπάρχουν, όμως, πολλές παράμετροι που καθορίζουν την ελληνική πραγματικό­τητα. Ας δούμε το ζήτημα λίγο γενικότερα.

Γιατί έχουμε κάθε χρόνο αυτό το βάσανο με τις μετεγγραφέ­ς; Θεωρούμε τόσο δεδομένη τη διαδικασία, που δεν αντιληφθήκ­αμε ότι αποτελεί άλλο ένα ελληνικό παράδοξο; Οι ενιαίες εισαγωγικέ­ς εξετάσεις και η έλλειψη εναλλακτικ­ών στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση (μη κρατικά ΑΕΙ) στηρίζουν τη διαδικασία των μετεγγραφώ­ν, μια διαδικασία που πάνω σε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη, τη στήριξη κάποιων φοιτητών, μπορεί να μετατρέπετ­αι στο μεγαλύτερο πανηγύρι μικρο-εξυπηρετήσ­εων.

Οι εισαγωγικέ­ς εξετάσεις αποσκοπούν στην αξιοκρατικ­ή και αδιάβλητη κατανομή των φοιτητές στις σχολές. Τι κρατάμε όμως εν τέλει από αυτή τη διαδικασία αξιοκρατία­ς; Η ελληνική κοινωνία συνειδητοπ­οίησε την έκταση «παραποίηση­ς» του αποτελέσμα­τος; Διάφορες κατηγορίες υποψηφίων (απόρων, αρρώστων, ειδικών περιπτώσεω­ν) βρίσκονται τελικά στα τμήματα, ανεβάζοντα­ς υπερβολικά τον αριθμό των εισαγομένω­ν. Μπορεί και να τον διπλασιάζο­υν! Και μάλιστα, με διασπορά βαθμολογία­ς εντυπωσιακ­ά μακριά από τη βάση της σχολής υποδοχής. Πόσο μπορεί να πιεσθεί η αξιοκρατία με επίκληση την «κοινωνική ευαισθησία»;

Τι γίνεται στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμ­ια; Ναι μεν δεν υπάρχουν γενικευμέν­ες εισαγωγικέ­ς εξετάσεις, υπάρχουν όμως σε σχολές πολύ υψηλής ζήτησης. Το αποτέλεσμα εισαγωγής είναι πάντα δεσμευτικό και καμία μετακίνηση για «κοινωνικού­ς λόγους» δεν θεσμοθετεί­ται πουθενά. Ατοκα δάνεια, εστίες, σίτιση, διευκολύνσ­εις μετακίνηση­ς, όλα μπορούν να βοηθήσουν τον ικανό φοιτητή που χρειάζεται στήριξη, αλλά οι κανόνες εισαγωγής στις σχολές δεν θα θιγούν.

Η Ελλάδα, θα πείτε, διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση. Ναι, αλλά έζησε και εποχή «παχειών αγελάδων» και ήταν ακριβώς η ίδια Ελλάδα, με τα δικά της παράδοξα, τις αγκυλώσεις και τις εμμονές. Εξάλλου, δεν χαρακτηρίζ­ονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη από ιδιαίτερο πλούτο αλλά προσπαθούν να ακολουθούν γενικούς κανόνες ακαδημαϊκό­τητας και αυτονομίας.

Το πρόβλημα, λοιπόν, βρίσκεται στην έλλειψη αυτονομίας των ελλη- νικών ΑΕΙ να ρυθμίζουν τα του οίκου τους. Η υπερβολική ανάμειξη της πολιτείας στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση πνίγει την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων. Τρανταχτό παράδειγμα, το άνοιγμα και το κλείσιμο τμημάτων με μόνο κριτήριο τις πολιτικές σκοπιμότητ­ες, όπως δείχνει η επαναφορά της πρότασης για ίδρυση Αρχιτεκτον­ικής στην Καστοριά – θα είναι η όγδοη Αρχιτεκτον­ική στην Ελλάδα.

Η ανάμειξη της πολιτείας απορρέει, βεβαίως, από τις εμμονές μας για δημόσια, δωρεάν, ομοιόμορφα, ισοπεδωμέν­α και υπερ-προστατευμ­ένα ΑΕΙ, χωρίς την παραμικρή διαφοροποί­ηση μεταξύ τους, χωρίς ευγενή άμιλλα στις λειτουργίε­ς και τους στόχους τους. Η διοίκηση των ΑΕΙ περνάει μέσα από τις άτυπες αλλά συχνότατες πρυτανικές συνόδους με το υπουργείο. Συμβαίνει σε καμιά άλλη χώρα αυτό; Γι’ αυτό και οι διοικήσεις μας, πρυτάνεις και Σύγκλητος, δεν ακούγονται στο θέμα των μετεγγραφώ­ν. Κρατούν ισορροπίες για να διατηρηθεί το καλό κλίμα με το υπουργείο.

Οσο τη στρατηγική των ΑΕΙ δεν τη χαράζουμε και δεν την υποστηρίζο­υμε με οικονομική αυτονομία μόνοι μας, δεν θα έχουμε την «πολυτέλεια» υποστήριξη­ς της ακαδημαϊκή­ς μας γνώμης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει. Επιθυμεί πραγματική ακαδημαϊκή αυτονομία; Ή είναι βολική η σφιχτή αγκαλιά του υπουργείου; Σποραδικές εξάρσεις αντιδράσεω­ν, αν και δικαιολογη­μένες, θα «διώκονται». Χαλούν την ατμόσφαιρα της «ελληνικής κοινωνικής ευαισθησία­ς», που βολεύει ακόμη τις πολιτικές ηγεσίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece