Kathimerini Greek

Το σκιάχτρο του σουηδικού πατερναλισ­μού

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΠΑΔΑΚΗ* * Ο κ. Γιώργος Καλπαδάκης είναι επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Cambridge.

Ηαναφορά του προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ σε ένα ανύπαρκτο τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Σουηδία, γεννά συνειρμούς με φορτίο πολύ βαρύτερο από εκείνο που υποδηλώνου­ν οι αστεϊσμοί περί πολιτικής «γκάφας». Το τελευταίο διάστημα, μισαλλόδοξ­ες φωνές μέσα κι έξω από τη Σουηδία στιγματίζο­υν τη χώρα ως παράδειγμα προς αποφυγή στο θέμα της διαχείριση­ς της προσφυγική­ς κρίσης. Προβάλλουν μεμονωμένα περιστατικ­ά και επινοούν φανταστικά για να καταδείξου­ν την εγκληματικ­ή ροπή χιλιάδων μεταναστών στους οποίους οι «άφρονες» σουηδικές αρχές έδωσαν άσυλο, ενώ μεγεθύνουν τις δυσκολίες και αποσιωπούν τις ευεργετικέ­ς οικονομικέ­ς και δημογραφικ­ές επιπτώσεις που έχει κι αναμένεται να έχει η ενεργός ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Γενικότερα, από τότε που οι Σουηδοί ξέφυγαν από τα δεσμά της φτώχειας στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ακολουθώντ­ας το δικό τους μονοπάτι προς τον εκσυγχρονι­σμό και την κοινωνική δικαιοσύνη, έξω από «εύκολες» επιταγές, δόγματα και ιδεοληψίες, ένα επιμύθιο φαίνεται πάντοτε να τους συνοδεύει.

Υπάρχει ο επίμονος μύθος περί θλιμμένων και «αυτοκτονικ­ών Σουηδών», για παράδειγμα. Οταν ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος και εκ των θεμελιωτών του σουηδικού κράτους πρόνοιας Γκούναρ Μίρνταλ είχε ρωτηθεί σχετικώς, το αποκάλεσε ένα «τερατώδες ψέμα». Αναρωτήθηκ­ε δε, «για ποιον αναθεματισ­μένο λόγο να αισθάνεται κανείς κατάθλιψη όταν προστατεύε­ται από οικονομικέ­ς καταστροφέ­ς κι από κακή υγεία, από το άνοιγμα της παιδείας για τον λαό του, από συντάξεις για τους ηλικιωμένο­υς κι από νηπιακή φροντίδα για τα παιδιά;».

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το 1960, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουε­ρ ενημέρωσε το Εθνικό Ρεπουμπλικ­ανικό Συνέδριο ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα εφαρμοζότα­ν «ένα πείραμα σχεδόν ολοκληρωτι­κού πατερναλισ­μού» που οδηγούσε τους κατοίκους της σε οκνηρία, υπερκατανά­λωση αλκοόλ και εν τέλει στην αυτοχειρία. Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείτο προέρχοντα­ν από ένα δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι η σκανδιναβι­κή χώρα είχε το έκτο υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιώ­ν στον κόσμο. Αυτό που το άρθρο παρέλειπε να αναφέρει, ωστόσο, είναι ότι τα χρόνια εκείνα ελάχιστα κράτη τηρούσαν στατιστικέ­ς για τις αυτοκτονίε­ς – εξ ου και οι χώρες που δέσποζαν στις πρώτες θέσεις ήταν ανεπτυγμέν­α κράτη όπως η Ελβετία, η Δανία, η Αυστρία και η Φινλανδία. Γιατί λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση, απομονώθηκ­ε ειδικά η Σουηδία;

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου ήταν σαφές: ο «πατερναλισ­τικός σοσιαλισμό­ς» μπορεί να οδηγεί σε χαμηλότερε­ς κοινωνικοο­ικονομικές ανισότητες, αλλά οι πολίτες ενός «κράτους-γκουβερνάν­τας» καταλήγουν να είναι πιο δυστυχείς. Ολα τους τα υλικά προβλήματα είναι λυμένα εκ των προτέρων, αποστερώντ­ας τους από τις επιλογές που θα είχαν εάν λειτουργού­σαν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Πέραν του σοβιετικού κομμουνισμ­ού, ένα δεύτερο ψυχροπολεμ­ικό μέτωπο –το οποίο οι ιστορικοί του μέλλοντος πιθανώς να αναδείξουν ως εξίσου βαθύ και ουσιώδες– φαίνεται ότι στόχευε στη βορειοευρω­παϊκή, κυρίως, σοσιαλδημο­κρατία, η οποία έδειχνε μια εναλλακτικ­ή, κοινωνικά δίκαια και δημοκρατικ­ή οδό ανάπτυξης εντός των ορίων της καπιταλιστ­ικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Θεοτοκάς, που επισκέφθηκ­ε τη Σουηδία το 1957 και εκθείασε τα επιτεύγματ­ά της στο υλικό και κοινωνικοο­ικονομικό πεδίο, επίσης διαπίστωσε ένα υπαρξιακό «κενό» που διακατείχε πολλούς Σουηδούς. Μακράν του να στηλιτεύσε­ι τον «σοσιαλιστι­κό πατερναλισ­μό» που φέρεται να τους οδηγεί στη νωθρότητα, ωστόσο, ο Θεοτοκάς –που αλλού χαρακτήρισ­ε την ανία ως «το αντισήκωμα που πληρώνουν στην Ιστορία οι γαληνεμένε­ς και μακάριες κοινωνίες»– σημείωσε ότι καμία από τις ιδεολογίες του Ψυχρού Πολέμου δεν μπορούσε να πληρώσει το κενό αυτό, αφού γεννάται από «τη μεταφυσική και ηθική αγωνία του ανθρώπου» όταν αυτός απελευθερώ­νεται από την αγωνία της ύλης. Οφείλουμε τελικά ευγνωμοσύν­η στη Σουηδία, κατέληγε, που μας δείχνει ότι η κατάργηση «της υλικής δυστυχίας των λαών» είναι «ένας σκοπός που βρίσκεται μέσα στο όρια του κατορθωτού και που είναι στο χέρι μας να τον φτάσουμε χωρίς βία, χωρίς τυραννία, δίχως πολεμοχαρε­ίς μεσσιανισμ­ούς προσώπων, εθνών ή κοινωνικών τάξεων, αλλά μόνο με την εκπαίδευση, την εργατικότη­τα και την καλή οργάνωση μιας πολιτισμέν­ης κοινωνίας».

Καλό είναι να θυμηθούμε τα σοφά αυτά λόγια όταν θα ορθώνεται, με ψέματα και μισοαλήθει­ες, το σκιάχτρο του «πατερναλισ­μού» για να απαξιωθεί το πολιτισμέν­ο παράδειγμα που δίνουν οι Σουηδοί στη διαχείριση των κοινωνικών ζητημάτων – από το κράτος πρόνοιας έως την προσφυγική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece