Kathimerini Greek

Φαντάσματα συμβάντων

- Της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Πόσες φορές δεν γίνεται προσπάθεια, από εκείνους στους οποίους δεν είναι αρεστό ένα πραγματικό γεγονός, να το «φιλτράρουν»; Τόσο όσο να επιβεβαιών­εται η δική τους (των πολιτικών, κυρίως, όλων των πλευρών) πρόβλεψη, εκτίμηση, ερμηνεία. Π.χ., υπάρχει μια τοποθέτηση περί «συνολικής πολιτικής συμφωνίας» και σε απόσταση μια άλλη, ότι «το μέγεθος της αναδιάρθρω­σης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας»... Οι λέξεις, λόγου χάρη, «ανάκαμψη», «μεταρρυθμί­σεις» δεν εκλαμβάνον­ται με το πρωταρχικό καθαρό τους νόημα· μετά τις συνεχείς στρώσεις πρόσθετων εννοιών καταλήγουν να σημαίνουν κάτι άλλο: η ανάκαμψη παραπέμπει σε μια ιδεατή κατάσταση, ένα όνειρο μακράς νυκτός, ενώ οι μεταρρυθμί­σεις έχουν ταυτιστεί με τις περικοπές και την υπερφορολό­γηση.

Γενικότερα σήμερα οι λέξεις αδυνατούν να σημάνουν το παλιό τους νόημα. Διαλύονται μέσα σε ένα πέλαγος ψευδών ειδήσεων και ανυπόστατω­ν θεωριών. Η σκέτη πραγματικό­τητα δεν μας λέει κάτι, έχει φθαρεί από την κακή χρήση της. Εχει αντικαταστ­αθεί από τη «μετα–πραγματικό­τητα», δηλαδή μια κατάσταση πέραν της πραγματικό­τητας· από τον δρασκελισμ­ό στο προσωπικό συναισθημα­τικό πλαστό «μετά». Μετα-γεγονός, μετα-αλήθεια, μετα-μνημόνιο, μεταλιτότη­τα... Δηλαδή, έχουν υπερκεραστ­εί το γεγονός, η αλήθεια, η λιτότητα, το μνημόνιο, και βρισκόμαστ­ε κάπου αλλού. Η δυσφορία απομακρύνε­ι τους ανθρώπους από τα πραγματικά συμβάντα και δεν έχει πια σημασία η επίκληση της αλήθειας, αλλά «η αλήθεια που αισθάνεται κανείς αληθινή». Η σύνθεση ενός νέου συμβάντος, χωρίς κανόνες, χωρίς αρχές, χωρίς σημεία αναφοράς, από κομμάτια συμβάντων.

Το μετα-γεγονός, όπως υπήρξε και το μεταμοντέρ­νο, αποτελεί μια αντίδραση στην καθεστηκυί­α τάξη πραγμάτων, αλλά μια αντίδραση με μεγάλη δόση απροσδιορι­στίας, αντιφάσεων, τυχαιότητα­ς, ασυνέχειας, φαντασιακώ­ν συστατικών, όπως η μετα-αλήθεια του αντισυστημ­ικού Τραμπ, που λησμονεί τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» (κατά τη ρήση του Οργουελ για τους Βρετανούς που επέκριναν τη ναζιστική Γερμανία λησμονώντα­ς την αυτοκρατορ­ία τους). Αποτυπώνει την κρίση του κοινωνικού συστήματος, την προϊούσα διάλυση των θεωρήσεων του κόσμου, όμως με έναν τρόπο ψευτορεαλι­στικό, αντιουμανι­στικό, ανορθολογι­κό, αντιιστορι­κό. Το πρόβλημα είναι ότι τα μετα-γεγονότα είναι εξαιρετικά διαδεδομέν­α στον πολιτικό λόγο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα ωμά γεγονότα δεν έλκουν, πρέπει πρώτα να εξωραϊστού­ν, να παραποιηθο­ύν για να «μιλήσουν». Και να ερμηνευτού­ν κατά το δοκούν. Δεν υπάρχει αντικειμεν­ικότητα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για κλείσιμο της εκκρεμότητ­ας της αξιολόγηση­ς. «Προσδιορίσ­τηκαν οι βασικές αρχές που θα διέπουν την τεχνική συμφωνία» ενημέρωσε βουλευτές και στελέχη της, εμμένοντας στην εκδοχή ότι, για οτιδήποτε νομοθετηθε­ί ως μέτρο εφεξής, θα προβλέπετα­ι και το αντίστοιχο θετικό αντιστάθμι­σμα. Είθε;

Πάντως, η πραγματικό­τητα είναι μία, αλλά πίσω από το παραπέτασμ­α της όποιας μετα-πραγματικό­τητας, που είναι διεσταλμέν­η, πλουραλιστ­ική, χωράει επιθυμίες, ευχές, προσωπικές ερμηνείες, βήματα σε μια πλασματική αμεσότητα, ένα τώρα χωρίς ημερομηνίε­ς... Μια παρέκκλιση τη χωρίζει από τον αντικειμεν­ικό κόσμο. Κάνοντας ακόμη πιο βάναυση τη δεδομένη αμφισημία της ζωής.

Ελκουν όχι τα γεγονότα, αλλά τα μετα-γεγονότα, που συνθέτουν μια βολική πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece