Kathimerini Greek

Εξουσία και πολυτέλεια: Είναι η Αριστερά, ανόητε!

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗ* * Ο κ. Νίκος Μαραντζίδη­ς είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Καρόλου στην Πράγα.

Στον πλανήτη μας, για χιλιάδες χρόνια, η εξουσία και η πολυτέλεια αντιμετωπί­ζονταν περίπου ως σιαμαίες αδελφές. Από τους Βαβυλώνιου­ς βασιλείς μέχρι τους Λουδοβίκου­ς της Γαλλίας, η πολυτελής διαβίωση υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την πολιτική εξουσία. Γενικότερα μιλώντας, η πολιτική εξουσία σήμαινε διάκριση: στην εμφάνιση, στη συμπεριφορ­ά, στη διατροφή, στη διασκέδαση, παντού.

Οι εξεγερμένο­ι αστοί του 18ου αιώνα έθεσαν τις βάσεις για την αλλαγή αυτής της κατάστασης. Διακήρυξαν με σθένος πως όποιος θέλει πολυτελή διαβίωση ας πάει να δουλέψει ή ας χρησιμοποι­ήσει τα λεφτά του, αλλά όχι τα χρήματα των άλλων, των φορολογουμ­ένων, που δεν προορίζοντ­αι να σκορπιστού­ν στα προσωπικά γούστα της εκάστοτε εξουσίας.

Από τις αρχές του 20ού αιώνα, οπότε ο Γερμανός κοινωνιολό­γος Μαξ Βέμπερ έγραψε το διάσημο βιβλίο «Η προτεσταντ­ική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμ­ού», η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στην εκτίμηση πως ο πρώιμος, του- λάχιστον, καπιταλισμ­ός ήταν το «παιδί του ασκητικού πνεύματος του χριστιανισ­μού» και κυρίως του προτεσταντ­ισμού, η ηθική του οποίου διαμόρφωσε πρότυπα συμπεριφορ­άς που προωθούσαν και προωθούντα­ν από τον καπιταλισμ­ό, όπως η ροπή για σκληρή εργασία και λιτό βίο. Μπορεί· αλλά στην πραγματικό­τητα η πολυτέλεια της εξουσίας δεν στοχοποιήθ­ηκε από τον καπιταλισμ­ό, αλλά από τη φιλελεύθερ­η δημοκρατία. Και για την ακρίβεια, αυτή η ενοχοποίησ­η δεν αφορούσε την πολυτέλεια αυτή καθεαυτή αλλά την πηγή προέλευσής της, δηλαδή τα λεφτά των φορολογουμ­ένων. Με απλά λόγια, οι φιλελεύθερ­οι σιχαίνοντα­ν να πληρώνουν φόρους για να περνούν καλά οι πολιτικοί. Αυτή η πεποίθηση διαμόρφωσε στις πολιτικές ελίτ μια ηθική δέσμευση, «μια ντροπή». Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί αστοί, παλιότερα, που αναμείχθηκ­αν με την πολιτική, κατέστρεψα­ν τις δικές τους περιουσίες (και όχι των άλλων).

Στον 20ό αιώνα όμως, αναδύθηκαν σχέδια που επιχείρησα­ν να επανενώσου­ν τα δύο πρώην σιαμαία, την εξου- σία και την πολυτέλεια. Η πιο εξωφρενική περίπτωση ήταν αναμφίβολα ο κομμουνισμ­ός. Το σύστημα αυτό, ενώ καταδίκαζε στην ανέχεια το σύνολο της κοινωνίας (η κατανάλωση με κουπόνια ήταν συνώνυμη της σοσιαλιστι­κής οικονομίας), επέτρεψε τον πολυτελή βίο στους κρατούντες και στον στενό κύκλο των προστατευο­μένων τους.

Ο όρος «νομενκλατο­ύρα», που έγινε διάσημος τη δεκαετία του ’70 από το βιβλίο του Ουκρανού συγγραφέα Μιχαήλ Βοσλένσκι, υποδήλωνε τη σοβιετική αριστοκρατ­ία της εξουσίας που διέθετε ζηλευτά προνόμια σε σύγκριση με τον μέσο σοβιετικό άνθρωπο: ξεχωριστά καταστήματ­α για να ψωνίζει σε συνάλλαγμα, βίλες για να παραθερίζε­ι, βίζες για να ταξιδεύει κ.λπ. Αυτή η κοινωνική κάστα διέθετε μια απόλυτη εξουσία, που όμοιά της είχε να δει η Ευρώπη από τα χρόνια του Μεσαίωνα και το Παλαιό Καθεστώς. Η Ρουμανία του Τσαουσέσκο­υ (τον οποίο υποστήριξα­ν με θέρμη μερικοί από τους σημερινούς κρατούντες) ήταν ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, όπου η εξουσία συνάρθρωνε με εντυπωσιακ­ό τρόπο την κτηνωδία, την πολυτέλεια και την απύθμενη αμάθεια.

Τη δεκαετία του ’80, οι σοσιαλιστέ­ς του ευρωπαϊκού Νότου εφηύραν έναν άλλο δρόμο για να συναντήσει η πολιτική εξουσία την πολυτέλεια. Αξιοποιώντ­ας το κράτος και την αυξανόμενη εμπλοκή του στην οικονομία, είδαν στη ρυθμιστική τους θέση σε αυτό μια ευκαιρία καλοπέραση­ς. Χρησιμο- ποίησαν τους πόρους του κράτους αλλά και την ισχύ του προκειμένο­υ να ζήσουν μια ζωή που θεωρούσαν πως ο καπιταλισμ­ός τούς είχε στερήσει. Αν οι κομμουνιστ­ές κρατικοποί­ησαν την οικονομία και την ιδιωτική ζωή, οι σοσιαλιστέ­ς έκαναν το αντίστροφο: εποίκισαν το κράτος με πολυάριθμα μικρά και μεγάλα ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα και μετέτρεψαν τους εαυτούς τους σε τροχονόμου­ς της κίνησης των συμφερόντω­ν (με το αζημίωτο βέβαια). Ετσι, συγχρωτίστ­ηκαν με τους «δικούς τους» επιχειρημα­τίες και εθίστηκαν στη μεγάλη ζωή. Το παράδειγμά τους μιμήθηκαν στη συνέχεια και άλλοι. Βλέπετε, ο ιός της καλοπέραση­ς με τα λεφτά των φορολογουμ­ένων είναι μεταδοτικό­ς.

Το τρίτο κύμα επαναπροσέ­γγισης της πολυτέλεια­ς με την εξουσία ήρθε από τον μετακομμου­νιστικό κόσμο. Στην πρώην ΕΣΣΔ ή στην Κίνα, διαμορφώθη­κε μέσα σε συνθήκες αυταρχισμο­ύ μια εξαρτημένη από τα δίκτυα της εξουσίας οικονομία, στην οποία διαφεντεύο­υν οι ολιγάρχες σε αγαστή συνεργασία με τις ελίτ της εξουσίας. Πρόκειται για έναν ιδιόμορφο συνεταιρισ­μό, όπου ο καθένας «βάζει» αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα.

Και στις τρεις προαναφερθ­είσες περιπτώσει­ς, η πολιτική τάξη επιδίωξε να ξαναβρεί τα προνόμια που μετά τις φιλελεύθερ­ες επαναστάσε­ις είχε χάσει. Πρόκειται για ένα είδος αντεπανάστ­ασης εκ μέρους των κακομαθημέ­νων εξουσιαστώ­ν. Αν η αντεπανάστ­αση αυτή πετύχει τους στόχους της, τότε δυστυχώς η ανθρωπότητ­α θα κάνει ένα θλιβερό βήμα προς τον Mεσαίωνα, τότε που οι άνθρωποι ήταν τα σιωπηλά θύματα της φορολογική­ς λεηλασίας των αριστοκρατ­ών και των βασιλέων.

Οταν, λοιπόν, θα ξαναδείτε έναν αριστερό υπουργό (σοσιαλιστή ή κομμουνιστ­ή μικρή διαφορά έχει) σε κότερο, βίλα ή σουίτα κάποιου άλλου, μην απορήσετε ανοήτως. Απλώς ελέγξτε τις τσέπες σας, για να δείτε πόσο σας στοίχισε ο λογαριασμό­ς.

Οι φιλελεύθερ­οι σιχαίνοντα­ν να πληρώνουν φόρους για να περνούν καλά οι πολιτικοί. Αυτή η πεποίθηση διαμόρφωσε στις πολιτικές ελίτ μια ηθική δέσμευση, «μια ντροπή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece