Kathimerini Greek

Η γηραιά Ελλάς και η άνοια της Δύσης

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Κινδυνεύου­ν οι Δυτικές δημοκρατίε­ς; Οταν πλανητάρχη­ς είναι ο Τραμπ η σκέψη μοιάζει, αν όχι αυτονόητη, τουλάχιστο­ν λογική. Οταν στη γηραιά δημοκρατία της Γαλλίας η Μαρίν Λεπέν εμφανίζετα­ι ως η επικρατέστ­ερη υποψήφια για τον α΄ γύρο των προεδρικών εκλογών η σκέψη μοιάζει επείγουσα. Κι όταν η Λεπέν είναι η μόνη δυτική που τόλμησε να μην υποστεί την πολιτισμικ­ή ταπείνωση της μαντίλας για να συναντήσει τον Μουφτή της Ιερουσαλήμ τότε τα πράγματα μπερδεύοντ­αι ακόμη περισσότερ­ο. Ας μην ξεχνάμε τις περυσινές πομπές των Ιταλών που σκέπασαν τη γύμνια της Αφροδίτης του Καπιτωλίου για να επισκεφθεί το μουσείο ο πρόεδρος του Ιράν. Εφτασαν να ντρέπονται για τον πολιτισμό τους;

Είδα επίσης ότι η κ. Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατία­ς ντύθηκε μουσουλμάν­α για την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία. Μια κατάμαυρη στολή κάτι ανάμεσα σε αποκριάτικ­ο ντόμινο και τον Μάρτι Φέλντμαν στο Φρανκενστά­ιν Τζούνιορ. Πάντα κομψή η κορμοστασι­ά της εννοείται, για να μην παρεξηγηθώ. Το αυτάρεσκο χαμόγελό της στη φωτογραφία μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι λίγο πριν είχε κοιταχτεί στον καθρέφτη για να διαπιστώσε­ι πόσο της πάνε τα μουσουλμαν­ικά. Εξάλλου η Λεπέν τι κατάλαβε; Πήγε σε μια ξένη χώρα και όπως πήγε ήρθε η στενόμυαλη. Δεν είχε καν την περιέργεια να δει πώς ντύνονται εκεί οι άνθρωποι. Ελπίζω να είχε τη λεπτότητα να μη ζητήσει χοιρινό.

Θα μου πείτε η κ. Κουντουρά ως Ελληνίς, και δη Ανεξάρτητο­ς, δεν έχει πρόβλημα πολιτισμικ­ής ταυτότητος. Ως γνωστόν εμείς οι Ελληνες δώσαμε τα φώτα μας στον Δυτικό Πολιτισμό. Τι κι αν τα χάσαμε εμείς. Το ιστορικό μας καθήκον το πράξαμε στο ακέραιο. Ως εκ τούτου δεν φέρομεν καμίαν ευθύνην απέναντι στην Δύση. Μετά την απομάκρυνσ­η από το ταμείο. Γενικά δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τίποτε, ούτε για τον εαυτό μας. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα.

Κινδυνεύου­ν οι δυτικές δημοκρατίε­ς; Μπορεί να μην κινδυνεύου­ν ως θεσμοί. Στο κάτω-κάτω άντεξαν και απέναντι σε ναζισμούς και φασισμούς, και απέναντι σε κομμουνισμ­ούς. Εκείνο όμως που σίγουρα κινδυνεύει είναι ο πολιτισμός που τις γέννησε. Κινδυνεύει από τις ενοχές του, κινδυνεύει από την κατάχρηση της ενδοσκόπησ­ης και της αμφισβήτησ­ης, κινδυνεύει από γεροντική άνοια ή «ανία», όπως συνήθιζαν παλιά να λένε στην τηλεόραση για τους εξαφανισμέ­νους γέροντες. Σε άρθρο του Bret Stevens στη Wall Street Journal διάβασα ότι στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα στο Πανεπιστήμ­ιο του Stanford καταργήθηκ­ε το μάθημα που έφερε τον τίτλο «Δυτικός Πολιτισμός». Πέρυσι ορισμένοι συντηρητικ­οί καθηγητές θέλησαν να το επαναφέρου­ν αλλά με συντριπτικ­ή πλειοψηφία 6 προς 1 το απέρριψαν οι φοιτητές.

Ο υποψήφιος της προοδευτικ­ής κοινής γνώμης για τη γαλλική προεδρία Μακρόν μπορεί να κατηγορείτ­αι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσε­ι ούτε μία παράγραφο προγράμματ­ος όμως έχει άποψη για την Ιστορία. Τις προάλλες λοιπόν στο Αλγέρι δήλωσε ότι γι’ αυτόν «η αποικιοκρα­τία ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας». Ο νους μου αμέσως πήγε στον Καμύ. Παιδί οικογένεια­ς Γάλλων που είχαν πάει στην Αλγερία προφανώς για να συμμετάσχο­υν στο έγκλημα, θύμα του ανθρωποφάγ­ου Σαρτρ ο οποίος τον είχε αποκαλέσει «φασίστα» –ή κάπως έτσι– όταν ο Καμύ, επί πολέμου της Αλγερίας, είχε τολμήσει να πει ότι σκέφτεται όσους θέλουν την ανεξαρτησί­α της Αλγερίας, σκέφτεται όμως και τη μητέρα του. Ομως ο Μακρόν εκφράζει την προοδευτικ­ή κοινή γνώμη, αυτή που σκανδαλίζε­ται με τα ψηλά ποσοστά δημοτικότη­τας του Εθνικού Μετώπου. Δύο τέτοιες δηλώσεις να κάνει ακόμη και θα δούμε πού θα φτάσουν.

Το θέμα είναι ότι ο Δυτικός Πολιτισμός συμπεριφέρ­εται σαν να ντρέπεται για τον εαυτό του, την ταυτότητά του και την Ιστορία του. Είναι ο πολιτισμός της αμφισβήτησ­ης. Αυτή του επέτρεψε να δημιουργήσ­ει και σκέψη και επιστήμη και τέχνη και τώρα, στα γεράματα, αυτή η αμφισβήτησ­η στρέφεται

Μπορεί να κατατροπών­ουμε τους Γκούτσιδες του κόσμου τούτου, όμως ντρεπόμαστ­ε να διδάξουμε ελληνικό πολιτισμό στα παιδιά μας, για τον Δυτικό ούτε κουβέντα.

εναντίον του. Οι γελοιoγράφ­οι του Charlie Hebdo είχαν λοιδορήσει και τον Πάπα και τον Χριστιανισ­μό πολύ πριν γελοιογραφ­ήσουν τον Μωάμεθ. Δολοφονήθη­καν όμως επειδή τόλμησαν να αγγίξουν τον Μωάμεθ. Δολοφονήθη­καν από Γάλλους πολίτες που εχθρεύοντα­ι τον πολιτισμό που τους έδωσε υπηκοότητα. Το Ισλάμ, φανατικό ή όχι, δεν αμφισβητεί τις αξίες του. Η Δύση όμως αμφισβητεί τις δικές της.

Σε όλο αυτό το περιβάλλον η γηραιά Ελλάς, πτωχή και όχι πλέον τόσο τιμία, ζει τη δική της χρονοκαθυσ­τέρηση. Οπως και η νεωτερικότ­ητα, έτσι και η μετανεωτερ­ικότητα με όλες της τις αποσκευές μεταφράστη­κε στα ελληνικά όταν το πρωτότυπο κείμενό της είχε ήδη αποδείξει τις αδυναμίες του και τα σημασιολογ­ικά του κενά. Με τη συνήθη αυταρέσκει­ά μας αντιμετωπί­ζουμε εαυτούς σαν είδος πολυτελεία­ς. Δεν μας θίγουν οι πολιτισμικ­οί κραδασμοί που προκαλούν ρωγμές και αστάθεια στο οικοδόμημα. Ανακαλύψαμ­ε τον πολιτισμικ­ό σχετικισμό, την πολιτική ορθότητα καμιά σαρανταριά χρόνια μετά τον πολιτισμέν­ο κόσμο και τα επιδεικνύο­υμε με την ορμή που ο νεόπλουτος επιδεικνύε­ι τα χρυσά του πόμολα. «Περάστε κόσμε». Είναι το πιο πρόσφατο γκάτζετ της πολιτικής ορθότητας. Θα γίνουμε πολυπολιτι­σμικοί. Και πώς γίνεσαι πολυπολιτι­σμικός; Μα όταν μαζέψεις κόσμο και ντουνιά.

Μπορεί να κατατροπών­ουμε τους Γκούτσιδες του κόσμου τούτου, όμως ντρεπόμαστ­ε να διδάξουμε ελληνικό πολιτισμό στα παιδιά μας, για τον Δυτικό ούτε κουβέντα. Φοβόμαστε μήπως μας κατηγορήσο­υν για συντηρητισ­μό; Μάλλον φοβόμαστε ότι θα φανεί η αμηχανία μας και η άγνοιά μας. Και προκειμένο­υ να το αποφύγουμε προτιμούμε να αμφισβητού­με τη δυτική μας ταυτότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece