Εχει κάθε δικαίωμα να ανησυχεί η Ευρώπη για την ασφάλειά της

Kathimerini Greek - - ΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ «Κ» -

Ο κ. Γκάρντνερ περιγράφει πως μετά την εκλογή Τραμπ η μεταβατική του ομάδα έπαιρνε τηλέφωνο στις Βρυξέλλες ρωτώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ποια είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε. «Η νέα ηγεσία θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί, ότι θα υπάρξουν νέα “Brexit”», λέει, μη επιβεβαιώνοντας αν η ερώτηση αφορούσε την Ελλάδα. «Νομίζω ήταν ένα γενικότερο ερώτημα με το σκεπτικό ότι θα υπάρξουν χώρες και όχι μία συγκεκριμένη που θα ακολουθήσουν τη Βρετανία. Αυτό με ανησύχησε πολύ γιατί δείχνει έναν βαθμό παραπληροφόρησης και απαισιοδοξίας που δεν δικαιολογείται».

Οταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015, ο Τόνι Γκάρντνερ λέει πως η Ελλάδα ήταν «πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ». Ο ίδιος παρακολουθούσε όλες τις κινήσεις πίσω από κλειστές πόρτες για να επιτευχθεί η συμφωνία. «Ο φόβος ο δικός μας ήταν ότι αν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη υπήρχε το ρίσκο να βγει και από την Ε.Ε. Ανησυχούσαμε για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις χρηματαγορές και θεωρούσαμε ότι πολλοί υποβάθμιζαν τις συνέπειες ενός Grexit, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ήταν τεράστιοι». Λέει πως υπήρξαν επανειλημμένες προσπάθειες της Ελλάδας να έχει πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία εκείνο το διάστημα, που θα μπορούσαν να επεκταθούν στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που ήταν ανησυχητικό και για τη σταθερότητα της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ. «Ηταν ένα ρίσκο που δεν έπρεπε να υποτιμηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως που πραγματικά τον ανησυχεί είναι η μεγάλη επιρροή της Ρωσίας στην αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αναφέρει ότι ευρωβουλευτές του έλεγαν ότι «στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν ρωσικά χρήματα, που αγοράζουν επιρροή», ενώ ο ίδιος την ένιωσε ιδιαίτερα προσπαθώντας να προωθήσει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ, που τώρα μάλλον βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων. «Είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξεις, αλλά μπορείς να το νιώσεις», λέει. Οσον αφορά την TTIP oι Ρώσοι έκαναν ανοιχτή επίθεση, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι ένας τρόπος των Αμερικανών να βλάψουν τα στάνταρντ ζωής και διατροφής των Ευρωπαίων. «Ολα ψέματα», καταλήγει. Εξηγεί πως οι Ρώσοι έχουν κάνει τεράστια επένδυση στα ΜΜΕ που έχει σκοπό να «ταΐζει ψεύτικες πληροφορίες και να υπονομεύει την εμπιστοσύνη που έχουμε στους θεσμούς και στη δημοκρατία μας», προκειμένου να στρέψουν τη μία χώρα εναντίον της άλλης και σίγουρα την Ε.Ε. μακριά από τις ΗΠΑ. Γερμανοί και Ολλανδοί θα μετρήσουν με το χέρι τα ψηφοδέλτια φοβούμενοι ρωσικές παρεμβολές στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Η Ε.Ε. έχει κάθε δικαίωμα να ανησυχεί», λέει.

Η συνάντηση

Η συνάντηση έγινε στο εστιατόριο Dal Padrino δίπλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Παρόλο που είχα πει ότι θα κλείσω το τραπέζι, ο κ. Γκάρντνερ πήρε και αυτός για να επιβεβαιώσει την κράτηση και γι’ αυτό μεταφερθήκαμε στο καλύτερο τραπέζι του εστιατορίου. Παρήγγειλα μια ποικιλία ψητών ψαριών με λαχανικά και ο πρέσβης μια μηλόπιτα με παγωτό, καθώς όπως προέκυψε είχε ήδη φάει. Ηπιαμε και οι δύο εσπρέσο και πληρώσαμε 43,60 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.