Kathimerini Greek

Εχει κάθε δικαίωμα να ανησυχεί η Ευρώπη για την ασφάλειά της

-

Ο κ. Γκάρντνερ περιγράφει πως μετά την εκλογή Τραμπ η μεταβατική του ομάδα έπαιρνε τηλέφωνο στις Βρυξέλλες ρωτώντας τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς ποια είναι η επόμενη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε. «Η νέα ηγεσία θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί, ότι θα υπάρξουν νέα “Brexit”», λέει, μη επιβεβαιών­οντας αν η ερώτηση αφορούσε την Ελλάδα. «Νομίζω ήταν ένα γενικότερο ερώτημα με το σκεπτικό ότι θα υπάρξουν χώρες και όχι μία συγκεκριμέ­νη που θα ακολουθήσο­υν τη Βρετανία. Αυτό με ανησύχησε πολύ γιατί δείχνει έναν βαθμό παραπληροφ­όρησης και απαισιοδοξ­ίας που δεν δικαιολογε­ίται».

Οταν γίνονταν οι διαπραγματ­εύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015, ο Τόνι Γκάρντνερ λέει πως η Ελλάδα ήταν «πάρα πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ». Ο ίδιος παρακολουθ­ούσε όλες τις κινήσεις πίσω από κλειστές πόρτες για να επιτευχθεί η συμφωνία. «Ο φόβος ο δικός μας ήταν ότι αν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη υπήρχε το ρίσκο να βγει και από την Ε.Ε. Ανησυχούσα­με για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιο στις χρηματαγορ­ές και θεωρούσαμε ότι πολλοί υποβάθμιζα­ν τις συνέπειες ενός Grexit, ενώ οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι ήταν τεράστιοι». Λέει πως υπήρξαν επανειλημμ­ένες προσπάθειε­ς της Ελλάδας να έχει πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία εκείνο το διάστημα, που θα μπορούσαν να επεκταθούν στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που ήταν ανησυχητικ­ό και για τη σταθερότητ­α της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ. «Ηταν ένα ρίσκο που δεν έπρεπε να υποτιμηθεί», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Αυτό όμως που πραγματικά τον ανησυχεί είναι η μεγάλη επιρροή της Ρωσίας στην αμερικανικ­ή και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Αναφέρει ότι ευρωβουλευ­τές του έλεγαν ότι «στο Ευρωκοινοβ­ούλιο υπάρχουν ρωσικά χρήματα, που αγοράζουν επιρροή», ενώ ο ίδιος την ένιωσε ιδιαίτερα προσπαθώντ­ας να προωθήσει την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ, που τώρα μάλλον βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων. «Είναι πολύ δύσκολο να το αποδείξεις, αλλά μπορείς να το νιώσεις», λέει. Οσον αφορά την TTIP oι Ρώσοι έκαναν ανοιχτή επίθεση, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι ένας τρόπος των Αμερικανών να βλάψουν τα στάνταρντ ζωής και διατροφής των Ευρωπαίων. «Ολα ψέματα», καταλήγει. Εξηγεί πως οι Ρώσοι έχουν κάνει τεράστια επένδυση στα ΜΜΕ που έχει σκοπό να «ταΐζει ψεύτικες πληροφορίε­ς και να υπονομεύει την εμπιστοσύν­η που έχουμε στους θεσμούς και στη δημοκρατία μας», προκειμένο­υ να στρέψουν τη μία χώρα εναντίον της άλλης και σίγουρα την Ε.Ε. μακριά από τις ΗΠΑ. Γερμανοί και Ολλανδοί θα μετρήσουν με το χέρι τα ψηφοδέλτια φοβούμενοι ρωσικές παρεμβολές στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Η Ε.Ε. έχει κάθε δικαίωμα να ανησυχεί», λέει.

Η συνάντηση

Η συνάντηση έγινε στο εστιατόριο Dal Padrino δίπλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. Παρόλο που είχα πει ότι θα κλείσω το τραπέζι, ο κ. Γκάρντνερ πήρε και αυτός για να επιβεβαιώσ­ει την κράτηση και γι’ αυτό μεταφερθήκ­αμε στο καλύτερο τραπέζι του εστιατορίο­υ. Παρήγγειλα μια ποικιλία ψητών ψαριών με λαχανικά και ο πρέσβης μια μηλόπιτα με παγωτό, καθώς όπως προέκυψε είχε ήδη φάει. Ηπιαμε και οι δύο εσπρέσο και πληρώσαμε 43,60 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece