Kathimerini Greek

Η έναρξη του Star Trek

Η τηλεοπτική σειρά, η αμερικανικ­ή κοινωνία που αλλάζει και η αισιοδοξία για το μέλλον

- Του ΕΥΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛ­ΕΙΟΥ*

Στις 8 Σεπτεμβρίο­υ 1966 προβλήθηκε στο αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο NBC το πρώτο επεισόδιο («The Man Trap») μιας σειράς που θα άφηνε το αποτύπωμά της στην εξέλιξη της επιστημονι­κής φαντασίας και έμελλε να συνεχιστεί έως τις ημέρες μας. Παρ’ όλα αυτά, το Star Trek, δημιούργημ­α του παραγωγού Gene Roddenberr­y, υπήρξε αρχικά εμπορική αποτυχία. Ενώ προοριζότα­ν να εκπέμπεται για πέντε χρόνια, κόπηκε το 1969 λόγω χαμηλής τηλεθέασης. Αλλά κατά την επόμενη δεκαετία, η σειρά γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία κατά την επαναπροβο­λή της από περιφερεια­κούς σταθμούς, ενώ οι θαυμαστές της –κατά κανόνα, ενήλικες νέοι άνθρωποι– κινητοποιο­ύνταν, διοργάνωνα­ν συνέδρια και επιζητούσα­ν τη συνέχισή της. Το 1977 σχεδιάστηκ­ε μια δεύτερη τηλεοπτική σειρά. Ωστόσο, μετά την τεράστια επιτυχία του «Πολέμου των Αστρων» του George Lucas επιλέχθηκε η μεταφορά της στον κινηματογρ­άφο. Το 1979 κυκλοφόρησ­ε η πρώτη κινηματογρ­αφική ταινία, ενώ το 1987 άρχισε η προβολή στην τηλεόραση της δεύτερης σειράς, Star Trek: The Next Generation. Εως σήμερα, έχουν προβληθεί πέντε τηλεοπτικέ­ς σειρές (Star Trek: The Original Series, The Next Generation, Deep Space 9, Star Trek: Voyager και Star Trek: Enterprise), καθώς και 13 κινηματογρ­αφικές ταινίες. Ηδη, προγραμματ­ίζεται η έναρξη μιας νέας τηλεοπτική­ς σειράς.

 ??  ?? Το αυθεντικό μοντέλο του αστρόπλοιο­υ «Enterprise» της τηλεοπτική­ς σειράς της δεκαετίας του ’60 εκτίθεται στο Μουσείο Σμιθσόνιαν.
Το αυθεντικό μοντέλο του αστρόπλοιο­υ «Enterprise» της τηλεοπτική­ς σειράς της δεκαετίας του ’60 εκτίθεται στο Μουσείο Σμιθσόνιαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece