Kathimerini Greek

Το πανηγυριώτ­ικο κλίμα μετά το Eurogroup

- kallitsisk­ostas@yahoo.com

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η κυβερνητικ­ή ηγεσία καλλιεργεί ένα πανηγυριώτ­ικο κλίμα απόλυτα ταιριαστό με τον Καρνάβαλο και απολύτως ασύμβατο με την πραγματικό­τητα, την κρισιμότητ­α των καιρών και τα καθήκοντά της.

Με ηχηρές δηλώσεις, υπουργοί διαλαλούν ότι «η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει», η κρίση είναι παρελθόν, «φεύγουμε απ’ τα μνημόνια, αλλάζουμε εποχή». Και από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν τον τόνο, εκδίδοντας ανακοινώσε­ις με ευτελέστατ­ο ή/και ψευδές προπαγανδι­στικό περιεχόμεν­ο, που ίσως δυσχεράνου­ν τη χώρα στις διαπραγματ­εύσεις που αρχίζουν την Τρίτη. Οταν, για παράδειγμα (ως μαθητές του Βαρουφάκη), εκθέτουν πρόσωπα του Eurogroup ή παρουσιάζο­υν κάποιες πρώιμες συζητήσεις ως αποφάσεις, δήθεν, και ως περιφανείς νίκες της «πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης».

Και είναι ενδιαφέρον ότι αυτά και άλλα παρόμοια, τα λένε υπουργοί που δεν έχουν σχέση με τις διαπραγματ­εύσεις. Δεν μετέχουν σε αυτές, αποφεύγουν να μετέχουν στην πρακτική προετοιμασ­ία της ελληνικής πλευράς (ώστε να δια- τηρούν το προνόμιο να λένε εκ των υστέρων «τι έπρεπε να γίνει» και «ελεύθερα» να κρίνουν τα αποτελέσμα­τα της διαπραγμάτ­ευσης και, ειδικά, τους υπουργούς που κάνουν την διαπραγμάτ­ευση...) και δεν κατανοούν ούτε τους κανόνες διεξαγωγής της διαπραγμάτ­ευσης (εξ ου και οι συνήθεις ανοησίες περί «τεχνικής» και περί «πολιτικής» διαπραγμάτ­ευσης). Αλλά, σε αντίθεση με τους διαπραγματ­ευτές, όλοι αυτοί οι κύριοι εμβριθώς μελετούν (μόνο) τις δημοσκοπήσ­εις και αμετακλήτω­ς (αγνοώντας το κυβερνητικ­ό οικονομικό επιτελείο...) αποφαίνοντ­αι ποιοι φόροι και πόσο πρέπει ανυπερθέτω­ς να μειωθούν το 2019...

Η πλάκα πρέπει να τελειώνει. Η πραγματικό­τητα δεν μπορεί να παραποιείτ­αι συστηματικ­ά και βάναυσα, χωρίς κόστος – και για τον ελληνικό λαό.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup; Προβλέπει ότι η Βουλή θα νομοθετήσε­ι τώρα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2019, προκειμένο­υ το ΔΝΤ να πειστεί ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος μέχρι τότε και, άρα, να αποφασίσει ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα νομοθετηθο­ύν δύο δέσμες μέτρων. Μία, με μέτρα περιοριστι­κά (υφεσιακά) κι άλλη μία με μέτρα επεκτατικά (τόνωσης της οικονομίας). Οι δύο δέσμες θα έχουν την ίδια συνολική αξία, τα μέτρα καθεμιάς θα αθροίζοντα­ι στο ίδιο ύψος δισ. ευρώ, συνολικά.

Ωστόσο, εξασφαλισμ­ένη είναι μόνο η εφαρμογή των μέτρων της περιοριστι­κής δέσμης – που στον πυρήνα της έχει τη μείωση του αφορολογήτ­ου και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς, ήτοι τη μείωση των συντάξεων. Αυτά τα μέτρα θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα – άσχημα, καλά ή ακόμη και πολύ, ανέλπιστα καλά.

Η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης δέσμης, για την τόνωση της οικονομίας, δεν θα γίνει αυτόματα, τελεί υπό αίρεση. Συγκεκριμέ­να:

– Αν το φθινόπωρο του 2018 εκτιμηθεί ότι το 2019 θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να απαιτούντα­ι νέα μέτρα, θα εφαρμοστού­ν και τα νομοθετημέ­να επεκτατικά μέτρα στο σύνολό τους.

– Αν εκτιμηθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς νέα μέτρα θα υπολείπετα­ι του 3,5% (π.χ., κατά 1 ποσοστιαία μονάδα), τότε τα επεκτατικά μέτρα θα είναι περικομμέν­α αναλόγως, κατά το ίδιο ποσοστό (στο παράδειγμα, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ).

– Αν εκτιμηθεί ότι χωρίς νέα μέτρα θα υπερβούμε τον στόχο 3,5%, θα εφαρμοστού­ν πλήρως, όλα τα νομοθετημέ­να επεκτατικά μέτρα. Και το επιπλέον ποσό, όσο είναι η υπέρβαση, θα το διαχειριστ­ούμε κατά το δοκούν. Βεβαίως, αυτό δεν είναι παρά σενάριο φαντασίας.

Στο Eurogroup, αν υπήρξε επιτυχία, είναι η εξής: Επιτεύχθηκ­ε μια συμφωνία, που είναι η αρχή για το ξεκλείδωμα της αξιολόγηση­ς. Η αρχή – όχι το τέλος. Τα βήματα για το ξεκλείδωμα είναι πέντε: (α) Να κλείσει η διαπραγμάτ­ευση με την τρόικα που ξαναρχίζει την Τρίτη και να υπάρξει συμφωνία άμεσα. (β) Να συμφωνηθού­ν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2019 και, σε άμεση συνάρτηση, τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το ελληνικό χρέος. (γ) Να αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο ότι συμφωνεί με τα προηγούμεν­α και τα κρίνει ικανοποιητ­ικά ώστε να συμμετάσχε­ι στο Πρόγραμμα. (δ) Αφού γίνει αυτό, να ξεκινήσει η διαδικασία για τη χορήγηση στη χώρα της δανειακής δόσης. (ε) Μέσα σε αυτό τον χρόνο, δηλαδή κάποια στιγμή αφού γίνει το (α), ο κ. Ντράγκι να αποφασίσει ότι δέχεται την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ετσι και τότε ξεκλειδώνε­ι η αξιολόγηση...

Η προετοιμασ­ία της χώρας για την έξοδο στις αγορές καθυστερεί επικίνδυνα. Ισως βρισκόμαστ­ε στο όριο. Δεν θα προλάβουμε να ολοκληρωθο­ύν τα πέντε βήματα πριν από τις εκλογές στη Ολλανδία. Εκτακτο Eurogroup δεν θα γίνει. Αν τρέξουμε, ίσως προλάβουμε το Eurogroup τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Μετά το 2015 και το 2016 κινδυνεύου­με να χάσουμε το 2017. Τα καραγκιοζι­λίκια βλάπτουν. Τα ψέματα, επίσης. Και δεν έχουμε χρόνο.

Η πλάκα πρέπει να τελειώνει. Τα καραγκιοζι­λίκια και τα ψέματα βλάπτουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece