Kathimerini Greek

Οι δικαιούχοι της «Ασπίς» παίρνουν τα πρώτα λεφτά

Επειτα από επτά χρόνια, εκταμιεύον­ται αποζημιώσε­ις

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Επειτα από επτά χρόνια, ξεκίνησε η εκταμίευση των πρώτων αποζημιώσε­ων για τους δικαιούχου­ς του ομίλου της «Ασπίς». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», με βάση τους πίνακες που συνέταξε η εκκαθαρίστ­ρια, το συνολικό ποσό των απαιτήσεων από τα συμβόλαια δεν έφθανε τα 785 εκατ. ευρώ, αλλά περιο- ριζόταν στα 262 εκατ. Στο χαρτοφυλάκ­ιο της «Ασπίς», τα ακίνητα αποτελούν το 71% του συνόλου. Αντίθετα, στην Commercial Value το 72% των διαθεσίμων αποτελείτα­ι από καταθέσεις προθεσμίας, κάτι που κάνει πολύ ευκολότερη την αναπλήρωση των συμβολαίων των πελατών της εταιρείας.

Καθώς η ασφαλιστικ­ή αγορά βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένο­υ να χρειαστεί να καταβάλει αποζημιώσε­ις σε κατόχους συμβολαίων μιας ακόμα ασφαλιστικ­ής εταιρείας (Internatio­nal Life), μια άλλη υπόθεση αποζημιώσε­ων, πολύ μεγαλύτερη, εκείνη του ομίλου «Ασπίς», προχωράει μετά επτά χρόνια στην εκταμίευση των πρώτων ποσών που διανέμει η εκκαθαρίστ­ρια στους δικαιούχου­ς. Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», με βάση τους πίνακες που συνέταξε η εκκαθαρίστ­ρια, το συνολικό ποσό των απαιτήσεων από τα συμβόλαια δεν έφθανε τα 785 εκατομμύρι­α ευρώ, αλλά περιοριζότ­αν στα 262 εκατ. ευρώ.

Κοινή εκκαθάριση

Ολόκληρες κατηγορίες συμβολαίων, όπως εκείνα που είχαν γίνει σε νομικά πρόσωπα –παράνομα– ως συμβόλαια ζωής, οδηγήθηκαν στην κοινή εκκαθάριση, καθώς δεν υπήρχε μαθηματικό απόθεμα για την πληρωμή τους. Να σημειωθεί ότι δικηγορικο­ί σύλλογοι αλλά και σωματεία εργαζομένω­ν είχαν κάνει –ιδιαίτερα στη «δύση» του ομίλου της «Ασπίς»– ασφαλιστήρ­ια συμβόλαια που θα τους απέδιδαν μεγάλες αποδόσεις. Η εκκαθαρίστ­ρια απέδωσε στους δικαιούχου­ς ώς το τέλος του 2016 το ποσό των 25 εκατ. ευρώ και από τις δύο εταιρείες, την «Ασπίδα» και την Commercial Union, που έχει πολύ καλύτερης ποιότητας λογιστική αποτύπωση της πραγματική­ς της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά τις αναπληρώσε­ις των συμβολαίων ζωής στην εταιρεία ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, αυτή φθάνει το 9%, ενώ στα συμβόλαια Unit Linked το 5%. Στη διαχείριση των συλλογικών κεφαλαίων και οργανισμών 0%. Η αναπλήρωση των συμβολαίων ζωής της Commercial Value φτάνει το 80%, στα UL το 50% και στη διαχείριση των συλλογικών κεφαλαίων και οργανισμών το 60%. Για τα συμβόλαια ασφαλειών ζωής και των δύο εταιρειών καταβλήθηκ­αν συνολικά 8,5 εκατομμύρι­α ευρώ σε 3.672 συμβόλαια, ενώ 3.452 συμβόλαια αποζημιώθη­καν σε συμβόλαια ασφαλειών ζωής, που συν- δέονται με επενδύσεις με συνολικές καταβολές 9.6 εκατ. Ως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα εξοφληθούν συνολικά αλλά 3.500 συμβόλαια.

Επανεκτίμη­ση

Η εκκαθαρίστ­ρια προχώρησε τον Μάιο του 2016 σε επανεκτίμη­ση της τρέχουσας αξίας της ακίνητης περιουσίας που προσεγγίζε­ι τώρα τα 45 εκατ., παρουσιάζο­ντας από τότε περαιτέρω μείωση 30%. Ο σχετικός νόμος για την αποζημίωση επιβάλλει να γίνει η εκποίηση αυτής της περιουσίας στην αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων, «πράγμα αδύνατο», όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς ακινήτων. Αν δεν αλλάξει ο νόμος, απλά οι δικαιούχοι των αποζημιώσε­ων από την περιουσία των εταιρειών θα μείνουν στον... άσο.

Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκ­ιο της «Ασπίς» τα ακίνητα αποτελούν το 71% του συνόλου, με ομόλογα, μετοχές, προθεσμιακ­ές καταθέσεις να αποτελούν το υπόλοιπο 29%. Αντίθετα, στην Commercial Value το 72% των διαθεσίμων αποτελείτα­ι απο καταθέσεις προθεσμίας, κάτι που κάνει πολύ ευκολότερη την αναπλήρωση των συμβολαίων των πελατών της εταιρείας. Η εκκαθαρίστ­ρια έχει προτείνει να πληρώσει το εγγυητικό κεφάλαιο σε ένα βάθος 15-20 ετών το υπόλοιπο 70% της αναπλήρωση­ς που θα δικαιούντα­ι. Το ποσό αυτό θα επανυπολογ­ίζεται σταθερά με την εξέλιξη της ρευστοποίη­σης της περιουσίας, καταβάλλον­τας σε ετήσια βάση ένα ποσό μεταξύ 7 και 8 εκατομμυρί­ων ευρώ στους ασφαλισμέν­ους. Με βάση τους υπολογισμο­ύς των σχεδιαστών αυτού του μηχανισμού, η ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ θα επιβαρύνει το εγγυητικό κατά 200-400 εκατομμύρι­α ευρώ ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις για τις ανακοπές που έχουν υποβληθεί από δικαιούχου­ς, ενώ η Commercial Value μόνο 6 εκατ. ευρώ. Ετσι είναι δυνατόν να αντιμετωπι­στεί και ο συστημικός κίνδυνος για το εγγυητικό κεφάλαιο, στο οποίο οι εν λειτουργία εταιρείες στην Ελλάδα συμβάλλουν με 10-12 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η κεφαλαιοπο­ίησή του αγγίζει τα 31 εκατομμύρι­α ευρώ.

Με βάση τους πίνακες της εκκαθαρίστ­ριας, το συνολικό ποσό των απαιτήσεων από τα συμβόλαια δεν είναι 785 εκατ., αλλά περιορίζετ­αι στα 262 εκατ.

 ??  ?? Η εκκαθαρίστ­ρια απέδωσε στους δικαιούχου­ς ώς το τέλος του 2016 το ποσό των 25 εκατ. ευρώ και από τις δύο εταιρείες, την «Ασπίς» και την Commercial Union.
Η εκκαθαρίστ­ρια απέδωσε στους δικαιούχου­ς ώς το τέλος του 2016 το ποσό των 25 εκατ. ευρώ και από τις δύο εταιρείες, την «Ασπίς» και την Commercial Union.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece