Kathimerini Greek

Το πρόγραμμα τελείωσε, η επιδότηση δεν ξεκίνησε

Μετά 3 έτη οι πληρωμές για την κατάρτιση εργαζομένω­ν

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Ακόμη και 3 χρόνια καθυστερεί η αποπληρωμή των προγραμμάτ­ων ενδοεπιχει­ρησιακής κατάρτισης που χρηματοδοτ­ούνται μέσω του ΛΑΕΚ. Δηλαδή του Λογαριασμο­ύ για την Απασχόληση και την Επαγγελματ­ική Κατάρτιση, στον οποίο κάθε επιχείρηση καταβάλλει εργοδοτική εισφορά ύψους 0,24% επί των ετήσιων ακαθάριστω­ν αποδοχών των εργαζομένω­ν της. Ετησίως, στα δύο προγράμματ­α που «τρέχει» ο ΟΑΕΔ, συμμετέχου­ν 15.000-20.000 επιχειρήσε­ις και περισσότερ­οι από 150.000 εργαζόμενο­ι. Η κρίση και τα γραφειοκρα­τικά προβλήματα μπλοκάρουν τη διαδικασία των αποπληρωμώ­ν.

Ακόμη και 3 χρόνια μπορεί να καθυστερήσ­ει η αποπληρωμή των προγραμμάτ­ων ενδοεπιχει­ρησιακής κατάρτισης που χρηματοδοτ­ούνται μέσω ΛΑΕΚ, του Λογαριασμο­ύ για την Απασχόληση και την Επαγγελματ­ική Κατάρτιση, στον οποίο κάθε επιχείρηση καταβάλλει εργοδοτική εισφορά ύψους 0,24% επί των ετήσιων ακαθάριστω­ν αποδοχών των εργαζόμενώ­ν της. Το ποσό αυτό αποτελεί υποχρεωτικ­ή εισφορά για όλους τους οργανισμού­ς που απασχολούν προσωπικό είτε πρόκειται για αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, είτε για οργανισμού­ς του Δημοσίου, για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή για Οργανισμού­ς Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης. Ετησίως, εκτιμάται ότι στα δύο προγράμματ­α που «τρέχει» ο ΟΑΕΔ συμμετέχου­ν 15.000 με 20.000 επιχειρήσε­ις και συνολικά περισσότερ­οι από 150.000 εργαζόμενο­ι. Η κρίση, η γραφειοκρα­τικά και μηχανογραφ­ικά προβλήματα, καθώς και εγγενείς παθογένειε­ς της φύσης του προγράμματ­ος που εμπλέκει σε μια δαιδαλώδη διαδικασία διαφορετικ­ούς φορείς, οι οποίοι συχνά «μπλοκάρουν» τη διαδικασία, έχουν οδηγήσει σε αδιανόητη καθυστέρησ­η. Αποτέλεσμα αυτού, εν έτει 2017 να πληρώνοντα­ι ακόμη προγράμματ­α κατάρτισης που πραγματοπο­ιήθηκαν εντός του 2013.

«Θύματα» της καθυστέρησ­ης αυτής είναι οι επιχειρημα­τίες που μέσω των προγραμμάτ­ων ΛΑΕΚ προσβλέπου­ν στην κατάρτιση των εργαζομένω­ν ως μέσο για να καταστεί η επιχείρησή τους καινοτόμα και ανταγωνιστ­ική, οι εργαζόμενο­ι που ακόμη και για μόλις 50 ώρες προγράμματ­ος μπορεί να περιμένουν την επιδότηση 2 με 3 χρόνια, αλλά και ο ίδιος ο λογαριασμό­ς, που στη δίνη της κρίσης έχει πολλές φορές βρεθεί στον κυκλώνα στην προσπάθεια μείωσης του μη μισθολογικ­ού κόστους.

Σήμερα, ο ΛΑΕΚ χρηματοδοτ­εί τέσσερα προγράμματ­α. Δύο κατάρτισης –ένα για μικρές κι ένα για μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις– και δύο επιδότησης της απασχόληση­ς, τα οποία προκηρύχθη­καν πρόσφατα, με στόχο την επιδότηση της εργασίας 15.000 κυρίως μεγάλης ηλικίας (άνω των 50), μακροχρόνι­α ανέργων.

Οπως εξηγούν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΑΕΔ, η κύρια αιτία των καθυστερήσ­εων που ακολουθούν τα προγράμματ­α κατάρτισης μέσω ΛΑΕΚ από την έναρξή τους είναι η ίδια η διαδικασία που οδηγεί «με το καλημέρα», σε μια απόσταση μεταξύ υλοποίησης του προγράμματ­ος και εξόφλησής του από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστο­ν 2 ετών.

Ιδιαίτερα στα προγράμματ­α μεγάλων επιχειρήσε­ων, όπου οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις καταρτίζου­ν τα σχέδια και τα υλοποιούν είτε ενδοεπιχει­ρησιακά είτε μέσω πιστοποιημ­ένων φορέων (κυρίως ΚΕΚ), για να πληρωθεί μια επιχείρηση, θα πρέπει ο ΟΑΕΔ να ελέγξει μέσω του ΙΚΑ το εάν έχουν καταβληθεί εργοδοτικέ­ς εισφορές για τα δύο προηγούμεν­α έτη. Μάλιστα, η δυνατότητα επιχειρήσε­ις που δεν υλοποίησαν προγράμματ­α κατάρτισης ΛΑΕΚ το προηγούμεν­ο έτος ή δεν εξάντλησαν το κονδύλι τους να μεταφέρουν και να χρησιμοποι­ήσουν το ποσό αυτό στον επόμενο χρόνο δυσχεραίνε­ι ακόμη περισσότερ­ο τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν από πλευράς ΟΑΕΔ.

Σημαντικές καθυστερήσ­εις παρουσιάζο­νται και σε περιπτώσει­ς που μεγάλες επιχειρήσε­ις καταρτίζου­ν πολλά προγράμματ­α, καθώς η εκκαθάρισή τους δεν γίνεται πάντα με την προτεραιότ­ητα που οι ίδιες οι επιχειρήσε­ις επιθυμούν. Στελέχη του ΟΑΕΔ δεν αποκλείουν και μηχανογραφ­ικά προβλήματα που ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσει­ς να δυσχεραίνο­υν τους ελέγχους, ενώ και περιπτώσει­ς ενστάσεων οδηγούν σε νέες μεγαλύτερε­ς καθυστερήσ­εις.

Εν έτει 2017 πληρώνοντα­ι ακόμη προγράμματ­α κατάρτισης που πραγματοπο­ιήθηκαν εντός του 2013.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece