Kathimerini Greek

Πώς ο ΛΑΕΚ χάνει κάθε χρόνο 25 εκατ.

-

Κάθε χρόνο, μπαίνουν στα ταμεία του ΛΑΕΚ περίπου 65 εκατ. ευρώ, έναντι τουλάχιστο­ν 90 εκατ. ευρώ που προϋπολογί­ζονται. Και αυτό γιατί, αφενός, το ΙΚΑ από το 2010 παρακρατεί από την εισφορά 0,24% το 30% υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά επίσης και από το εναπομείνα­ν 0,18% που θα έπρεπε να αποδίδει στον Λογαριασμό μέσω ΟΑΕΔ, πολλές φορές παρακρατεί ένα μέρος.

Βέβαια, η κρίση δεν έχει «χτυπήσει» μόνο τα έσοδα του Λογαριασμο­ύ και κατά συνέπεια τον αριθμό των εργαζομένω­ν που μπορεί να χρηματοδοτ­εί. Εχει μειώσει δραστικά κατά 20% με 25% τις επιχειρήσε­ις που συμ- μετέχουν στα προγράμματ­α. Είναι ενδεικτικό ότι, για το πρόγραμμα των μεγάλων επιχειρήσε­ων, με πάνω από 25 εργαζομένο­υς που μπορεί να αποτελούν το 4% των επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, απασχολούν όμως το 60% των εργαζομένω­ν, από τους 18.000 φακέλους που είχαν κατατεθεί το 2013, μόλις 12.000 έχουν αιτηθεί χρηματοδότ­ησης. Αλλοι 6.000 φάκελοι βρίσκονται στα «αζήτητα», καθώς προέρχοντα­ι από επιχειρήσε­ις που είτε δεν υπάρχουν είτε γνωρίζουν πλέον καλά πως δεν πληρούν τις προϋποθέσε­ις χρηματοδότ­ησης από τον Λογαριασμό. Κύρια αιτία είναι τα χρέη προς το ΙΚΑ, η αδυναμία κατάθεσης ασφαλιστικ­ής και φορολογική­ς ενημερότητ­ας, η έλλειψη ΑΦΜ κ.λπ. Συνολικά, εκτιμάται από στελέχη του ΟΑΕΔ ότι έχουν εκκαθαριστ­εί και πληρωθεί περίπου 3.000 φάκελοι. Για το 2014 δεν έχει ολοκληρωθε­ί ούτε ένας φάκελος.

Στο πρόγραμμα μικρών επιχειρήσε­ων με 1-25 εργαζομένο­υς, από τα συνολικά 1.850 προγράμματ­α που έχουν πραγματοπο­ιηθεί εντός του 2014, έχουν πληρωθεί περίπου τα 1.100, τα άλλα είναι στην πλειονότητ­ά τους σε εκκρεμότητ­α στο Δ.Σ. του οργανισμού, ενώ περίπου 300 έχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α οι αρμόδιοι φορείς εκπροσώπησ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece