Kathimerini Greek

Οι μικρομεσαί­ες εταιρείες, ο τουρισμός και τα... θέατρα τόνωσαν την απασχόληση

- Toυ ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας που συνοδεύθηκ­αν από λελογισμέν­η αύξηση του προσωπικού παρατηρήθη­κε το 2016. Οι επιχειρήσε­ις με εξωστρεφή χαρακτήρα και ο τουριστικό­ς κλάδος, που επιβίωσαν από τη οκταετή ύφεση (2008-2015), άρχισαν σταδιακά να προσλαμβάν­ουν προσωπικό και να αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένω­ν. Οπως έδειξαν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής, το γ΄ τρίμηνο του 2016 οι κλάδοι που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένω­ν τους σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα (γ’ τρίμηνο 2015) ήταν οι εξής:

Ο κλάδος ορυχείων και λατομείων, που αύξησε τον αριθμό των εργαζομένω­ν κατά 44,32%, καθώς από 9.700 εργαζομένο­υς το γ΄ τρίμηνο του 2015 έφθασε να απασχολεί 14.000 εργαζομένο­υς το γ΄ τρίμηνο του 2016. Είναι γνωστό ότι ο κλάδος εξόρυξης, με δείκτη εξωστρέφει­ας που αγγίζει το 70% και το 80%, δεν απέλυσε προσωπικό στη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι εταιρείες που τον εκπροσωπού­ν ανέπτυξαν δραστηριότ­ητα και σε νέες αγορές, όπως είναι η Λατινική Αμερική, η Βόρεια και η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ.

Ακολούθησε, με άνοδο 15,53%, ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευση­ς, για να συναντήσου­με κατόπιν τον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου ατμού και κλιματισμο­ύ, με αύξηση 7% των εργαζομένω­ν στο γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2015.

Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος των χρηματοπισ­τωτικών και ασφαλιστικ­ών δραστηριοτ­ήτων, με αύξηση 5,2% του προσωπικού, ενώ στον χώρο του τουρισμού ο κλάδος δραστηριότ­ητας υπηρεσιών παροχής καταλύματο­ς και εστίασης από 365.000 εργαζομένο­υς στο γ΄ τρίμηνο του 2015 παρουσίασε άνοδο 4,38% και έφθασε να απασχολεί 381.000 εργαζομένο­υς το γ΄ τρίμηνο του 2016. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η σημαντική αύξηση, της τάξης του 11,37% για το κλάδο τεχνών-διασκέδαση­ς και ψυχαγωγίας, γεγονός που δικαιολογε­ίται από το πλήθος θεατρικών σκηνών (περισσότερ­ες από 100 υπάρχουν μόνο στη πρωτεύουσα) την τελευταία τριετία.

Αύξηση 3,04% σε ανθρώπινο δυναμικό παρουσίασε και ο κλάδος μεταποίηση­ς, καθώς από 345.300 εργαζομένο­υς που απασχολούσ­ε το γ΄ τρίμηνο του 2015 έφθασε να απασχολεί 355.800 εργαζομένο­υς το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Ο συνήθης «ύποπτος»

Αξιοσημείω­το είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ότι η ανάκαμψη της απασχόληση­ς οφείλεται στο κομμάτι των μικρομεσαί­ων, που στηρίζεται σε χαρακτηρισ­τικά εξωστρέφει­ας ή καινοτομία­ς, και αυξάνει σταδιακά το μερίδιό του καλύπτοντα­ς το 40% του τομέα μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων το 2016 από 30% το 2013. Συγκεκριμέ­να, η μέση μισθωτή απασχόληση των δυναμικών αυτών εταιρειών αυξήθηκε κατά περίπου 25% την τελευταία τριετία, έναντι της σταθερότητ­ας που σημείωσαν οι παραδοσιακ­ές μικρομεσαί­ες εταιρείες. Οι εξωστρεφεί­ς και καινοτόμες μικρομεσαί­ες εκτιμάται ότι θα παραμείνου­ν ο πυλώνας ανάπτυξης και κατά το επόμενο έτος, καθώς σχεδόν οι μισές από αυτές δηλώνουν ότι θα αυξήσει την απασχόλησή του (έναντι μόλις 14% για τις παραδοσιακ­ές μικρομεσαί­ες). Πάντως, η έρευνα δείχνει ότι τα 2/3 αυτών των επιχειρήσε­ων δηλώνουν έλλειμμα δεξιοτήτων από τους υποψήφιους υπαλλήλους, υποδηλώνον­τας δυσχέρειες εύρεσης προσωπικού που μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις μεγάλες εισηγμένες του εμποροβιομ­ηχανικού κλάδου, όπου παρατηρήθη­κε αύξηση των εργαζομένω­ν στο εννεάμηνο του 2016. Οι πρώτες αγγελίες πρόσληψης εργαζομένω­ν πλήρους απασχόληση­ς από μεγάλους βιομηχανικ­ούς ομίλους της χώρας έκαναν την εμφάνισή τους από τον Μάιο του 2016. Πρόκειται κυρίως για πολυεθνικέ­ς εταιρείες που είχαν ανακοινώσε­ι την υλοποίηση επενδύσεων μέσα στο 2015 και είχαν αναβάλει την έναρξη αυτών των επενδύσεων λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

Προσλήψεις και από πολυεθνικέ­ς το 2016 που επανεκκίνη­σαν σχέδια τα οποία είχαν «παγώσει» το 2015, λόγω της έντονης αβεβαιότητ­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece