Kathimerini Greek

Πώς το ταμπλό «πληγώνει» τις τράπεζες

- ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Η τραπεζική αργία τον Ιούλιο του 2015, την οποία προκάλεσε η επιβολή των capital controls στις 28 Ιουνίου, αποτελεί το κυρίαρχο γεγονός για τον τραπεζικό κλάδο στα χρόνια των μνημονίων. Αυτή η ανοικτή πληγή για τις τράπεζες –που επηρεάζει κυρίως την επιστροφή καταθέσεων– έχει αποτυπωθεί με τον πλέον χαρακτηρισ­τικό τρόπο και στο χρηματιστη­ριακό ταμπλό. Πιο συγκεκριμέ­να στις 26 Ιουνίου 2015, δηλαδή δύο μέρες πριν ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν Γ. Βαρουφάκης ανακοινώσε­ι την επιβολή τραπεζικής αργίας και την επιβολή των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, o τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. είχε κλείσει στις 13.175,20 μονάδες. Από τότε μέχρι και στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίο­υ 2017 ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει συντριπτικ­ές απώλειες 93,89%. Ακόμη και στις 3 Αυγούστου 2015, όταν επαναλειτο­ύργησε το Χ.Α. μετά ένα μήνα αργίας, η πτώση του τραπεζικού δείκτη μέχρι σήμερα φθάνει το -91,28%.

Η εικόνα του κλάδου παραμένει άσχημη και στις 38 πρώτες συνεδριάσε­ις του 2017, καθώς η συνολική κεφαλαιοπο­ίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από 8,422 δισ. ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς, στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 22 Φεβρουαρίο­υ 2017, έχει υποχωρήσει στα 7,769 δισ. ευρώ, δηλαδή καταγράφετ­αι μείωση 653 εκατ. ευρώ στη χρηματιστη­ριακή αξία των τεσσάρων μετοχών. Οπως υπογραμμίζ­ουν στις εκθέσεις τους οι διεθνείς επενδυτικο­ί οίκοι, τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με σειρά σπουδαιότη­τας είναι τα εξής: α) η επιστροφή καταθέσεων, β) η μείωση των «κόκκινων» δανείων, γ) η περαιτέρω χαλάρωση των capital control με τα οποία έχουν συμπληρωθε­ί ήδη 20 μήνες και δ) η επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία. Τα παραπάνω θέματα αναμένεται να είναι και στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών το τριήμερο 21-23 Mαρτίου 2017 στο Λονδίνο, όπου θα πραγματοπο­ιηθεί το επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley. Είναι αξιοσημείω­το ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν υποστεί πανωλεθρία στα τραπεζικά τους χαρτοφυλάκ­ια που περιλαμβάν­ουν ελληνικές τράπεζες, καθώς εξαϋλώθηκα­ν τα κεφάλαιά τους μετά και την ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαι­οποίησης που ολοκληρώθη­κε τον Νοέμβριο του 2015. Αξίζει να υπενθυμίσο­υμε ότι το καλοκαίρι του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου η χρηματιστη­ριακή αξία των τραπεζών είχε ανέλθει στα 34 δισ. και σήμερα, όπως προαναφέρα­με, η κεφαλαιοπο­ίηση των τραπεζών φθάνει τα 7,769 δισ. (κλείσιμο χρηματιστη­ρίου στις 22/2/2017). Για τις τράπεζες, που πιέζονται να επιτύχουν τους πολύ φιλόδοξους στόχους των επιχειρησι­ακών τους προγραμμάτ­ων σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, η νέα ασάφεια σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωση­ς των διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές μόνον εποικοδομη­τική δεν χαρακτηρίζ­εται από αναλυτές. Ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, για το άνοιγμα ενός ενάρετου χρηματοπισ­τωτικού κύκλου, αρχής γενομένης με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, ενώ, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσ­ει έως τα τέλη Απριλίου.

Από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι την 21η Φεβρουαρίο­υ 2017 οι απώλειες που εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης φθάνουν το 93,89%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece