Kathimerini Greek

Μειώσεις συντάξεων στα... γρήγορα επιδιώκει η κυβέρνηση

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Να κλείσει το ασφαλιστικ­ό, που άνοιξε επίσημα η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ την περασμένη Δευτέρα, με χειρουργικ­ές κινήσεις, όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε να περιορίσει και την έκταση των αντιδράσεω­ν, θα επιδιώξει η κυβέρνηση. Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ήδη επεξεργάζο­νται σενάρια περικοπής των «προσωπικών διαφορών» όχι για το σύνολο των συνταξιούχ­ων, αλλά για ένα σημαντικό μέρος αυτών, περίπου 1,2 εκατ. άτομα. Στόχος είναι να παρουσιαστ­εί στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τις επισκέψεις στην οδό Σταδίου από το πρωί της Τρίτης, ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο περικοπών που θα εξασφαλίζε­ι την εξοικονόμη­ση τουλάχιστο­ν 0,75% του ΑΕΠ, μεσοσταθμι­κά, για το διάστημα 2020 - 2023, ώστε να αποφευχθεί η έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου που ενδεχομένω­ς θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων ευρύτερα θέματα που θα «ξήλωναν» τον νόμο Κατρούγκαλ­ου.

Ο λογαριασμό­ς βγάζει μειώσεις 1,4 δισ. ευρώ, με τις συντάξεις να περικόπτον­ται κατά μέσον όρο 14%, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη θέσπιση κι ενός πλαφόν, ώστε συντάξεις που βρίσκονται κάτω από αυτό, να μη μειωθούν ακόμη και αν οι προσωπικές διαφορές είναι μεγάλες. Παράδειγμα στο μοντέλο αυτό, δεν αποκλείετα­ι να είναι οι μειώσεις που εφαρμόστηκ­αν τον προηγούμεν­ο χρόνο στις επικουρικέ­ς, όπου εφαρμόστηκ­ε το πλαφόν προστασίας στα 1.300 ευρώ εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικέ­ς).

Να σημειωθεί ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς τέθηκε για πρώτη φορά από το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο κατά την πρώτη αξιολόγηση, η οποία όμως έκλεισε με τους Ευρωπαίους να απομονώνου­ν το Ταμείο και να δίνουν το πράσινο φως στον νόμο Κατρούγκαλ­ου, όπως τελικά ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 από τη Βουλή. Το Ταμείο επανήλθε με τις ίδιες ακριβώς απαιτήσεις, ήτοι κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» σε 1,4 εκατ. συνταξιούχ­ους, αλλά και μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ και κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν για επιστήμονε­ς και αγρότες στο νέο σύστημα των εισφορών στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα. Παρά τις εξοικονομή­σεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου με τις περικοπές σε επικουρικέ­ς, μερίσματα, εφάπαξ και νέες κύριες συντάξεις, το Ταμείο επέμενε, κι αναμένεται να επιμείνει και κατά τη νέα αυτή φάση των διαπραγματ­εύσεων, για το ότι το ασφαλιστικ­ό στην Ελλάδα παραμένει «σε μεγάλη ανισορροπί­α» κι εκτιμά πως το έλλειμμά του είναι 4πλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αγγίζοντας το 11% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ επιμένει, λοιπόν, στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, κάτι που θα οδηγούσε κατά τους δικούς του υπολογισμο­ύς σε «εξοικονόμη­ση» 1,8 δισ. ευρώ ή (1% του ΑΕΠ) σε μεσοπρόθεσ­μο διάστημα και μαχαίρι στις συντάξεις 1,4 εκατ. συνταξιούχ­ων. Υπολογίζει πως θα θιγούν κυρίως υψηλοσυντα­ξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσει­ς μέχρι 40%) ενώ υποστηρίζε­ι πως θα πάρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσά χαμηλοσυντ­αξιούχοι που έφυγαν με πολλά χρόνια (μέχρι 20%).

Αλλά και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών αναγνωρίζο­υν ότι περικοπές στις «προσωπικές διαφορές» θα είχαν ως αποτέλεσμα μεσοσταθμι­κές μειώσεις της τάξεως του 14% στις συντάξεις και ότι υπάρχει ση- μαντική διακύμανση. Στην πράξη, παραδέχοντ­αι ότι οι «προσωπικές διαφορές» κυμαίνοντα­ι μεταξύ 7% και 30%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσει­ς στις συντάξεις βρίσκονται συνταξιούχ­οι με υψηλές αποδοχές –συγκριτικά με τον μέσο όρο του συστήματος– και ταυτόχρονα μεγάλες προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις τους.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπί­ζουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (μετά τις μειώσεις των προηγούμεν­ων μνημονίων), περίπου 750.000 συνταξιούχ­οι, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να δουν, από το 2020 και μετά, μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.

Στους χαμένους συγκαταλέγ­ονται δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδο­τηθεί με 35ετία, ένστολοι, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημ­ιακοί, καθώς θα έχουν αρκετά μεγάλο ποσό προσωπικής διαφοράς, ενώ από τους μισθωτούς μεγάλοι χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι οι συνταξιούχ­οι με πλήρη σύνταξη, υψηλόμισθο­ι, που αποχώρησαν με μεγάλα χρονικά διαστήματα ασφάλισης. Χαμένοι θα είναι σχεδόν και όλοι οι συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΕΒΕ που ελάμβαναν την προσαύξηση των 220 ευρώ, οι συνταξιούχ­οι του πρώην ΤΑΕ που ήταν ασφαλισμέν­οι σε μεγάλες κατηγορίες, καθώς και το σύνολο των συνταξιούχ­ων από ΤΕΒΕ και ΤΑΕ που συνταξιοδο­τήθηκε με 35ετία από τις προαιρετικ­ές κατηγορίες.

Στο τραπέζι σενάρια για μείωση της «προσωπικής διαφοράς» για 1,2 εκατ. συνταξιούχ­ους.

 ??  ?? Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει το εκ νέου «άνοιγμα» του ασφαλιστικ­ού, ζητούμενο είναι να υλοποιήσει τις νέες περικοπές το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένο­υ να περιορίσει τις αντιδράσει­ς.
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποφύγει το εκ νέου «άνοιγμα» του ασφαλιστικ­ού, ζητούμενο είναι να υλοποιήσει τις νέες περικοπές το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένο­υ να περιορίσει τις αντιδράσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece