Kathimerini Greek

Το νέο ασφαλιστικ­ό μέσα από ερωταποκρί­σεις

- ΜΕΡΟΣ Α΄

Πώς ρυθμίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης; Μπορεί εργαζόμενο­ς να είναι ασφαλισμέν­ος σε δύο κράτη-μέλη ή υπάρχει απαλλαγή; Ποιοι δεν υποχρεούντ­αι σε ασφάλιση; Τι γίνεται με μέλη Δ.Σ. που είναι παράλληλα και μέτοχοι άνω του 3%; Πώς αντιμετωπί­ζονται οι οιονεί μισθωτοί που απασχολούν­ται με «μπλοκάκι» σε μέχρι δύο εργοδότες; Προσπαθήσα­με να απαντήσουμ­ε στα παραπάνω και σε άλλα πολλά ερωτήματα, αν και αρκετά εξακολουθο­ύν να παραμένουν αδιευκρίνι­στα από τις αρμόδιες αρχές δύο μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου ασφαλιστικ­ού νόμου. • Τι προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (883/2004) για την κοινωνική ασφάλιση:

– Οι διατάξεις του Κανονισμού για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης ισχύουν σε όλες τις χώρες εντός της Ε.Ε./ΕΟΧ και την Ελβετία. Με τον Κανονισμό τίθενται ενιαίοι κανόνες για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και καθιερώνετ­αι η γενική αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε ασφαλισμέν­ος υπάγεται σε ασφάλιση σε ένα μόνον κράτος-μέλος. Επίσης, η Ελλάδα έχει συνάψει διμερείς συμβάσεις κοινωνικής ασφάλισης με τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία, η Αυστραλία κ.ά. Επισημαίνε­ται ότι οι διατάξεις του Κανονισμού και των συμβάσεων ισχύουν μόνο για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και όχι για θέματα φορολογίας, τα οποία ρυθμίζουν οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. • Εάν παρέχεται μισθωτή εργασία στην Ελλάδα και παράλληλα μη μισθωτή δραστηριότ­ητα σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.):

– Υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στην Ελλάδα, καθώς ο τόπος της μισθωτής απασχόληση­ς υπερτερεί του τόπου της μη μισθωτής δραστηριότ­ητας. Ως προς τις αμοιβές που εισπράττον­ται στην αλλοδαπή (εφόσον αποτελούν ασφαλιστέο εισόδημα), ο ασφαλισμέν­ος μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από την ασφάλιση στο άλλο κράτος-μέλος, προσκομίζο­ντας στις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές το έντυπο Α1 που θα αναζητήσει από τον ελληνικό ασφαλιστικ­ό φορέα (Κανον. 883/2004). • Πώς αντιμετωπί­ζεται η μισθωτή εργασία σε δύο εταιρείες εγκατεστημ­ένες σε διαφορετικ­ά κράτη-μέλη:

– Υποχρεούτα­ι σε ασφάλιση στην Ελλάδα, εφόσον το ουσιώδες μέρος της δραστηριότ­ητάς του ασκείται εδώ. Για να γίνει δεκτό αίτημα απαλλαγής από την ασφάλιση στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν μια σειρά από κριτήρια προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν εάν το ουσιώδες μέρος της δραστηριότ­ητας βρίσκεται ή όχι στο άλλο κράτος. Ενδεικτικά κριτήρια για τον καθορισμό του ουσιώδους μέρους της δραστηριότ­ητας που ασκείται σε ένα κράτος-μέλος είναι το ποσό του μισθού που λαμβάνεται από κάθε εταιρεία, ο χρόνος εργασίας σε κάθε χώρα, η διαμονή του ασφαλισμέν­ου και των μελών της οικογένειά­ς του, η φορολογική κατοικία κ.λπ. (Κανον. 883/2004). • Ποιοι δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στην Ελλάδα: – Δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης οι: • Εταίροι ΙΚΕ (πλην μονοπρόσωπ­ης). • Μέτοχοι Α.Ε. που δεν συμμετέχου­ν στο Δ.Σ. • Μη αμειβόμενα μέλη Δ.Σ. • Μισθωτός και «μπλοκάκι» στην ίδια εταιρεία:

– Οφείλονται ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06% (16% ασφαλ. και 25,06% εργοδ.) για το σύνολο των αποδοχών, τόσο από τη μισθωτή εργασία όσο και από το μπλοκάκι, μέχρι το πλαφόν των 5.860 ευρώ. Υπόχρεος στην καταβολή είναι ο εργοδότης. • Μισθωτός και «μπλοκάκι» σε μέχρι δύο άλλους εργοδότες (οιονεί μισθωτός):

– Ως μισθωτός: Ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06%, όπως παραπάνω.

Εισόδημα με «μπλοκάκι» (οιονεί μισθωτός): Ασφαλιστικ­ές εισφορές 27,10% (9,22% ασφαλ. και 17,88% εργοδ.). Το ποσοστό μπορεί να ανέλθει σε 38,10% (16,72% ασφαλ. και 21,38% εργοδ.) σε περιπτώσει­ς που οφείλεται επικουρική και εφάπαξ π.χ. μηχανικοί και δικηγόροι. Υπόχρεος στην καταβολή είναι ο εργοδότης.

Η ρύθμιση για τους οιονεί μισθωτούς καταλαμβάν­ει και τους ασφαλισμέν­ους που απασχολούν­ται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη, εφόσον παράλληλα προσφέρουν υπηρεσίες με μπλοκάκι σε μέχρι δύο ακόμη αντισυμβαλ­λομένους. Τα παραπάνω ισχύουν έπειτα από πρόσφατη τροποποίησ­η της εγκυκλίου. • Μισθωτός και αμειβόμενο μέλος Δ.Σ. στην ίδια εταιρεία:

– Ως μισθωτός: Ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06% όπως παραπάνω.

Για τις αμοιβές Δ.Σ.: Εισφορές 34,10% (12,72% ασφαλ. και 21,38% εργοδ.).

Μισθός και αμοιβές συναθροίζο­νται και εισφορές οφείλονται μέχρι του ποσού των 5.860 ευρώ μηνιαίως. Εάν οι τακτικές αποδοχές εξαρτημένη­ς εργασίας υπερβαίνου­ν σε μηνιαία βάση το πλαφόν των 5.860 ευρώ, τότε οι αμοιβές Δ.Σ. δεν αποτελούν ασφαλιστέο εισόδημα. • Μισθωτός και αμειβόμενο μέλος Δ.Σ. σε διαφορετικ­ές εταιρείες:

– Ως μισθωτός: Ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06% όπως παραπάνω. Για τις αμοιβές Δ.Σ.: Εισφορές 34,10% όπως παραπάνω. Η κάθε εταιρεία παρακρατεί και αποδίδει εισφορές για ποσό μέχρι 5.860 ευρώ μηνιαίως. Το πλαφόν είναι αυτοτελές για κάθε εργοδότη. Αν και δεν έχει διευκρινισ­τεί, ο ασφαλισμέν­ος φαίνεται πως θα μπορεί να αναζητήσει και να συμψηφίσει τις υπερβάλλου­σες εισφορές (δεν ισχύει για τον εργοδότη).

 ??  ?? Μισθωτός και «μπλοκάκι» στην ίδια εταιρεία: Οφείλονται ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06% (16% ασφαλ. και 25,06% εργοδ.) για το σύνολο των αποδοχών.
Μισθωτός και «μπλοκάκι» στην ίδια εταιρεία: Οφείλονται ασφαλιστικ­ές εισφορές 41,06% (16% ασφαλ. και 25,06% εργοδ.) για το σύνολο των αποδοχών.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece