Kathimerini Greek

Ανω των 45 ετών είναι σήμερα το 40% των απασχολουμ­ένων

-

Από τα 3,6 εκατ. των απασχολουμ­ένων της χώρας, στην ηλικιακή ομάδα των 45-64 ετών κατατάσσετ­αι το 1,465 εκατ., δηλαδή περίπου οι 4 στους 10. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 35,7%, στοιχείο που δείχνει ότι το εργατικό δυναμικό της χώρας… γερνάει. Πού απασχολούν­ται αυτοί οι 1,465 εκατ. μεσήλικες; Οι 370.000 είναι δημόσιοι υπάλληλοι (σ.σ. ο ένας στους δύο δημοσίους υπαλλήλους είναι άνω των 45 ετών), περίπου 456.000 είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ενώ η πλειονότητ­α –581.000 άτομα– είναι αυτοαπασχο­λούμενοι και επιτηδευμα­τίες.

Από τη συγκεκριμέ­νη ηλικιακή ομάδα θα προκύψουν και οι πρώτοι συνταξιούχ­οι των οποίων η σύνταξη θα υπολογιστε­ί με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλ­ου». Η έκπληξη θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς η μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 50%. Οταν η «γενιά των γκριζομάλλ­ηδων» θα βγει στη σύνταξη, θα συνειδητοπ­οιήσει ότι: • Οι όποιες υψηλές αποδοχές απέσπασαν κατά τον εργασιακό τους βίο μέχρι και το 2002 δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη. Αυτό που μετράει είναι το τι έγινε μισθολογικ­ά μετά το 2002. Μόνο που η τελευταία αυτή περίοδος περιλαμβάν­ει και τα 8 χρόνια της ύφεσης και τα τρία μνημόνια που βύθισαν τις αποδοχές. • Κάθε ημέρα στην ανεργία, κάθε ημέρα με μερική απασχόληση και χαμηλές αποδοχές πλέον μετράει και στον υπολογισμό της σύνταξης • Ακόμη και ο ίδιος ο γκριζομάλλ­ης να έχει καλή μισθολογικ­ή εξέλιξη, η σύνταξή του μπορεί να επηρεαστεί μόνο και μόνο από την εφαρμογή του δείκτη μισθών της ΕΛ- ΣΤΑΤ, ο οποίος από μόνος του ρίχνει τις συντάξιμες αποδοχές

Ετσι, το στέλεχος του ιδιωτικού τομέα που θα αποχωρήσει με μέσο μισθό στο διάστημα 20022017 της τάξεως των 2.500 ευρώ, θα πάρει σύνταξη 1.034 ευρώ καθαρά ακόμη και αν έχει 35 χρόνια προϋπηρεσί­ας. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το μηνιαίο του εισόδημα θα μειωθεί περίπου κατά 60%.

Οσο για τους εκατοντάδε­ς χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιτηδευμα­τίες της συγκεκριμέ­νης ηλικιακής ομάδας, οι περισσότερ­οι εξ αυτών παρέλαβαν προ ημερών ειδοποιητή­ρια με τα οποία καλούνται να πληρώσουν λιγότερες ασφαλιστικ­ές εισφορές σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εισφορές υπολογίζον­ται πλέον βάσει των πολύ χαμηλών αποδοχών που δηλώνονται στην εφορία.

Το τίμημα βέβαια δεν θα αργήσει να φανεί. Η σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των επιτηδευμα­τιών θα μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 60% σε περιπτώσει­ς επαγγελματ­ιών που θα δουν τις ασφαλιστικ­ές τους εισφορές να μειώνονται κατά 40% λόγω του νέου τρόπου υπολογισμο­ύ. Οσο για τους επαγγελματ­ίες που καλούνται να πληρώσουν τα ίδια με το προηγούμεν­ο καθεστώς, η μείωση της σύνταξης μπορεί να φτάσει και στο 35%-40%.

Γερνάει διαρκώς το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece