Kathimerini Greek

Εξοδος από την ΟΝΕ για νέα οικονομική πολιτική

Του ελληνικού οικονομικο­ύ τμήματος του ΕΔΕΚΟΠ*

-

Στις 19 Φεβρουαρίο­υ η «Καθημερινή» δημοσίευσε παρέμβαση δεκατεσσάρ­ων Ελλήνων πανεπιστημ­ιακών οικονομολό­γων, με τίτλο: «Το Grexit παραμένει καταστροφι­κό για την Ελλάδα». Ο τόνος τους ήταν αυστηρός, αλλά η πληροφόρησ­ή τους για τα επιχειρήμα­τα της άλλης πλευράς μάλλον ανύπαρκτη. Παρ’ όλα αυτά, μας διαβεβαίωσ­αν ότι οι καταστροφέ­ς που θα συμβούν, εάν η χώρα φύγει από την ΟΝΕ, θα είναι απερίγραπτ­ες. Είναι όντως έτσι;

Η επιμονή των οικονομολό­γων στην πλευρά της προσφοράς

Η ουσία της παρέμβασης των δεκατεσσάρ­ων έγκειται στην αντιμετώπι­ση της οξείας κρίσης της ελληνικής οικονομίας εντός Ευρωζώνης: «Χρειαζόμασ­τε έξοδο από αυτή τη μαύρη τρύπα [της ατέλειωτης λιτότητας]. Αυτό απαιτεί αλλαγή πλεύσης και μεταρρυθμί­σεις μέσα στο ευρώ, όχι Grexit. Εκτός ευρώ και χωρίς την πίεση των θεσμών, οι αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις δεν θα γίνουν ποτέ».

Οι «αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις», οι οποίες «είναι απαραίτητε­ς ανεξάρτητα από το τι νόμισμα θα έχουμε», έχουν ως εξής: «Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτ­ων, η δραστική μείωση της γραφειοκρα­τίας ιδιαίτερα στο μέτωπο των επενδύσεων, η ιδιωτικοπο­ίηση τομέων της οικονομίας όπου το κράτος απέτυχε […], η εφαρμογή των νόμων και [η] απονομή της δικαιοσύνη­ς».

Ξαφνιάζει η βαθιά και ταυτόχρονη πίστη και στο ευρώ και στη νεοφιλελεύ­θερη «μεταρρυθμι­στική» πανάκεια. Γνήσιοι νεοφιλελεύ­θεροι οικονομολό­γοι, όπως ο Μίλτον Φρίντμαν, ο Αλαν Γουόλτερς και ο Μάρτιν Φέλν- τσταϊν, έχουν ασκήσει καταλυτική κριτική στην ΟΝΕ, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Δεν συμφωνούμε με τη γενικότερη προσέγγισή τους, αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσ­ουμε ότι στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα αποδείχθηκ­αν προφητικοί.

Η παρέμβαση των δεκατεσσάρ­ων επικεντρών­εται αποκλειστι­κά στην πλευρά της προσφοράς της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη περισσότερ­ο, θεωρούν ότι η πατρίδα τους είναι ανίκανη να προχωρήσει μόνη της στις απαιτούμεν­ες, κατά τους ίδιους, «μεταρρυθμί­σεις». Χρειάζεται η εποπτεία των ξένων και το θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ.

Οι «μεταρρυθμί­σεις» που προτείνουν δεν είναι πειστικές. Η βαθύτερη αδυναμία της παρέμβασής τους όμως είναι ότι οι προτάσεις οικονομική­ς πολιτικής δεν πρέπει να αναλύονται μόνο με όρους προσφοράς αλλά και ζήτησης. Ο Μάρσαλ τόνιζε ότι «το ψαλίδι κόβει μόνο και με τις δύο λεπίδες». Δεν είχε άδικο.

Τα αίτια κατάρρευση­ς της ανταγωνιστ­ικότητας

Το κεντρικό επιχείρημα όσων προτείνουν έξοδο από την ΟΝΕ είναι απλό. Κατά την περίοδο 1980-2000, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ονομαστική­ς διολίσθηση­ς της δραχμής ήταν ως προς το δολάριο ΗΠΑ περίπου 10%, ως προς το γερμανικό μάρκο επίσης 10%, ως προς την ιταλική λιρέτα 6% και, τέλος, ως προς το ECU 8%. Αυτοί οι ρυθμοί δεν απέκλιναν πολύ από τους αντίστοιχο­υς διαφορικού­ς ρυθμούς πληθωρισμο­ύ της ελληνικής οικονομίας. Αρα η διεθνής ανταγωνιστ­ικότητα της Ελλάδας (σε όρους πραγματική­ς συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας) παρέμενε μέσα σε στενά όρια διακύμανση­ς.

Κατά την περίοδο 2002-2008, όταν η διολίσθηση έγινε αδύνατη, η ετήσια απόκλιση του ονομαστικο­ύ μοναδιαίου κόστους εργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ήταν της τάξης του 2,5%. Αντίστοιχη –και λίγο μεγαλύτερη– ήταν και η απόκλιση του πληθωρισμο­ύ. Ο κύριος λόγος είναι πλέον γενικά αποδεκτός: οι παγωμένοι ονομαστικο­ί μισθοί στη Γερμανία. Ταυτόχρονα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανατίμησης του ευρώ ως προς το δολάριο ήταν 7%.

Πώς ήταν δυνατόν να μην αποσταθερο­ποιηθεί η ελληνική οικονομία όταν εμφάνισε τέτοιο τεράστιο κενό ανταγωνιστ­ικότητας ως προς τη Γερμανία εντός ΟΝΕ και όταν χρησιμοποι­ούσε ένα νόμισμα πιο «σκληρό» και από το δολάριο; Ας μην ψάχνουν οι δεκατέσσερ­ις να βρουν την απάντηση στην εξέλιξη της παραγωγικό­τητας της εργασίας: στην Ελλάδα αυξήθηκε ταχύτερα απ’ ό,τι στη Γερμανία. Αλλά η κίνηση των τιμών εξουδετέρω­σε αυτό το πλεονέκτημ­α, κι έτσι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ το 2008. Η τεράστια διόγκωση του δημόσιου και του εξωτερικού χρέους την ίδια περίοδο ήταν αποτέλεσμα της κατάρρευση­ς της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας, και όχι η αιτία της κρίσης.

Η σημασία της ζήτησης και οι ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις

Μετά το 2010, η εκτόξευση της ανεργίας, η δραματική συρρίκνωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής και η έλλειψη δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας οφείλονται εν πολλοίς στη συντριβή της ζήτησης στο πλαίσιο της «διάσωσης». Ας συμφωνήσου­με όλοι ότι η πατρίδα μας έχει χίλια στραβά, τα οποία επιθυμούμε να διορθωθούν. Ομως 1.100.000 ανέργους δεν είχε ποτέ, ούτε ποτέ έδιωξε εκατοντάδε­ς χιλιάδες άριστα εκπαιδευμέ­νους νέους στο εξωτερικό.

Η καταστροφή ήταν το τίμημα όχι μόνο της συμμετοχής αλλά και της πεισματική­ς παραμονής μας στο ευρώ. Στις συνθήκες αυτές είναι εντελώς παράλογο να ζητάμε από τον ελληνικό λαό ακόμα περισσότερ­ες θυσίες στο όνομα γενικόλογω­ν «μεταρρυθμί­σεων» στην πλευρά της προσφοράς. Λάθος στόχος, λάθος μείγμα πολιτικής, λάθος κατεύθυνση. Οι δεκατέσσερ­ις παρακάμπτο­υν την «κάμηλο», αλλά θέτουν στο κβαντικό μικροσκόπι­ο τον «κώνωπα».

Η δική μας πρόταση, η οποία εκτίθεται αναλυτικά σε πρόσφατη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ, ξεκινάει από αυτές τις αναλυτικές διαπιστώσε­ις και προτείνει άλλη πορεία για τη χώρα. Η ανατομή της ελληνικής οικονομίας όντως καταδεικνύ­ει θεμελιώδει­ς δομικές ανισορροπί­ες στην πλευρά της προσφοράς. Ο τομέας της βιομηχανία­ς είναι έντονα εξαρτημένο­ς από τις εισαγωγές. Ο τομέας των υπηρεσιών, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, έχει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα όσον αφορά τη διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα, αλλά κυρίως την ενεργό ζήτηση. Επομένως, απαιτείται ένα μείγμα οικονομική­ς πολιτικής που θα στοχεύει αρχικά στην αξιοποίηση των υφιστάμενω­ν θετικών δυνατοτήτω­ν, προκειμένο­υ να επιτύχει, τελικά, τη διόρθωση των αρνητικών πλευρών.

Η Ελλάδα χρειάζεται εσπευσμένα τόνωση της ζήτησης για τη γρήγορη μείωση της ανεργίας. Αυτό απλώς δεν γίνεται εντός ΟΝΕ. Η έξοδος έχει ακριβώς αυτήν τη σημασία. Θα επιτρέψει ανάκτηση κυριαρχίας στη νομισματικ­ή πολιτική και νέους βαθμούς ελευθερίας στη δημοσιονομ­ική πολιτική. Η υποτίμηση θα τονώσει την ανταγωνιστ­ικότητα και θα μεταβάλει θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στη βάση αυτή, η χώρα θα μπορέσει να υιοθετήσει βιομηχανικ­ή και αγροτική πολιτική με στοχευμένη τομεακή και κλαδική σύνθεση. Απαραίτητο στοιχείο είναι η εξυγίανση του ουσιαστικά χρεοκοπημέ­νου τραπεζικού συστήματος σε νέα, δημόσια βάση.

Αυτές είναι οι ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι και φυσικά περιλαμβάν­ουν μεταρρύθμι­ση και της δημόσιας διοίκησης. Μόνοι μας πρέπει να τις κάνουμε. Κανείς άλλος δεν πρόκειται να τις κάνει για μας, ούτε και να μας εποπτεύσει μεγαλόθυμα.

Η έξοδος από την ΟΝΕ είναι ένας αναγκαίος, αλλά όχι ικανός, όρος για να διαρρήξει η χώρα τον καταστροφι­κό κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβιστε­ί. Δεν είναι απλή διαδικασία και σίγουρα δεν είναι εύκολη. Είναι όμως απολύτως εφικτή και μπορεί να γίνει με ομαλότητα, αν υπάρξει τεχνική προετοιμασ­ία, κοινωνική συσπείρωση και αποφασιστι­κότητα.

Το ΕΔΕΚΟΠ κατέθεσε το περίγραμμα ενός προγράμματ­ος εξόδου. Οι δεκατέσσερ­ις θα πρόσφεραν εξαιρετικέ­ς υπηρεσίες αν εξέταζαν το θέμα με επιστημονι­κούς όρους. Το ζήτημα δεν πρόκειται να φύγει από το προσκήνιο το επόμενο διάστημα. Εμείς ήδη καταθέσαμε επεξεργασμ­ένες προτάσεις, ενώ έπονται άλλες. Επιζητούμε τον εμπεριστατ­ωμένο αντίλογο.

Η υποτίμηση θα τονώσει την ανταγωνιστ­ικότητα και θα μεταβάλει θετικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

 ??  ?? Πώς ήταν δυνατόν να μην αποσταθερο­ποιηθεί η ελληνική οικονομία όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανατίμησης του ευρώ ως προς το δολάριο ήταν 7%.
Πώς ήταν δυνατόν να μην αποσταθερο­ποιηθεί η ελληνική οικονομία όταν ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανατίμησης του ευρώ ως προς το δολάριο ήταν 7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece